ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη οι φωτιές σε Μυτιλήνη, Γρεβενά και δάσος Δαδιάς - Καλύτερη εικόνα στη Μάνδρα Αττικής

Σε εξέλιξη οι φωτιές σε Μυτιλήνη, Γρεβενά και δάσος Δαδιάς - Καλύτερη εικόνα στη Μάνδρα Αττικής
Στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών και τα εναέρια μέσα ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιές που εκδηλώθηκαν σε δασικές περιοχές στο δάσος Δαδιάς στον Έβρο αλλά και στη Μυτιλήνη ανάμεσα στα χωριά Βρίσα και Σταυρού. Μικρές εστίες έχει το μέτωπο στη Μάνδρα Αττικής

Η πυρκαγιά στο δάσος Δαδιάς του Έβρου καίει από τις 21 Ιουλίου και έχει εξαπλωθεί στο νοτιοδυτικό τμήμα. Εκεί επικεντρώνονται όλες οι δυνάμεις και προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς προς το επίπεδο Α1, για να καταφέρουν να σώσουν τα προστατευόμενα είδη για να μην καούν από τη φωτιά. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά σπάνια προστατευόμενα είδη.

Εν τω μεταξύ, έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες, προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος.

Στο σημείο επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ το πρωί της Τρίτης (26/7) στην κατάσβεση της φωτιάς συνδράμουν και 4 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα. Επίσης, συνδρομή παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους οι οποίοι πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης.

Μυτιλήνη

Στη Μυτιλήνη ήδη το πρωί της Τετάρτης (27/7) το μέτωπο της φωτιάς εξακολουθεί να μαίνεται ανάμεσα στο χωριό Βρίσα και το Σταυρό, όπου οι πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν το ενεργό μέτωπο για να μην εξαπλωθεί.

Στη νοτιοανατολική πλευρά, έχουν δουλέψει τα χωματουργικά και η ζώνη και η πυρκαγιά έχει περιοριστεί. Από το πρωί της Τετάρτης συμμετέχει ένα ελικόπτερο.

Γρεβενά

Στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην περιοχή Τσακατούρα, η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει σε δύσβατη δασική περιοχή από τις 22 Ιουλίου. Το σημείο που ξέσπασε η φωτιά καθιστά δύσκολη την πρόσβαση των οχημάτων της Πυροσβεστικής.

Οι Πυροσβέστες πραγματοποιούν πάνω από 2,5 ώρες πεζοπορία για να πλησιάσουν τη φωτιά που βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο και σε χαράδρες. Γι΄αυτό καθίσταται δύσκολο το έργο τους ώστε να καταφέρουν να την περιορίσουν.

Μάνδρα Αττικής

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 17:14 την Τρίτη (26/7) σε αγροτοδασική έκταση στη Μάνδρα Αττικής.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπάρχουν μικροεστίες σε όλη την καμένη έκταση, ωστόσο τους πυροσβέστες δεν τους ανησυχεί κάποιο μέτωπο.

Το απόγευμα της Τρίτης, είχε δοθεί εντολή προς εκκένωση στους οικισμούς Νέα Ζωή και Νέος Πόντος προς Μάνδρα.

Έπειτα από ώρες αποκαταστάθηκε και η κυκλοφορία στην περιοχή.

Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Μάνδρας, Χρήστος Στάθης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το πύρινο μέτωπο θα οριοθετηθεί.

Το μήνυμα που εστάλη από το 112

Συνολικά, στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος εξαρχής 22 οχήματα με 50 πυροσβέστες και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Ακόμη, στην κατάσβεση συνέδραμαν και πέντε αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Το tweet της Πυροσβεστικής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ