ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια στο Σύνταγμα για την απόρριψη αποφυλάκισης του Γ. Μιχαηλίδη

Επεισόδια στο Σύνταγμα για την απόρριψη αποφυλάκισης του Γ. Μιχαηλίδη
Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και βομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ χρησιμοποιήθηκε και η αύρα για τη ρίψη νερού κατά των διαδηλωτών στο ύψος της Πανεπιστημίου CNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

Ένταση επικράτησε αργά το απόγευμα της Πέμπτης στο Σύνταγμα, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη διαμαρτυρία για την απόρριψη αποφυλάκισης του Γιάννη Μιχαηλίδη.

Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και βομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ χρησιμοποιήθηκε και η αύρα για τη ρίψη νερού κατά των διαδηλωτών στο ύψος της Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ομάδα νεαρών απομακρύνθηκε από το σώμα της πορείας με κατεύθυνση την οδό Ερμού, όπου προκάλεσαν φθορές σε τζαμαρίες καταστημάτων.

H αστυνομία πραγματοποίησε 13 προσαγωγές.

Κόμματα, αριστερές οργανώσεις και ενώσεις ζητούν την αποφυλάκισή του απεργού πείνας.

Μετά από 67 ημέρες απεργίας πείνας, η υγεία του 34χρονου κρατούμενου -που πληροί εδώ και επτά μήνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για υφ' όρον απόλυση- διατρέχει πλέον άμεσο κίνδυνο.

Έχει χάσει πάνω από το 25% του βάρους του, οι βλάβες σε ζωτικά όργανά του έχουν ήδη ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα, ενώ ανά πάσα στιγμή ενδέχεται να πέσει σε υπογλυκαιμικό κώμα. Η προσωπική γιατρός του και διευθύντρια του ΕΚΑΒ – ΕΣΥ, Παντελία Βεργοπούλου, προειδοποίησε το πρωί της Πέμπτης, ότι η κατάσταση υγείας του απεργού πείνας παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση το τελευταίο 24ωρο.

Nοσηλεύεται στο νοσοκομείο Λαμίας σε χώρο χωρίς παράθυρο, χωρίς τη δυνατότητα ανεμπόδιστης επαφής με συγγενείς και φίλους, τη γιατρό ή τον δικηγόρο του, υπό τη διαρκή επιτήρηση αστυνομικών. Για τις συνθήκες νοσηλείας του, η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε ανακοίνωση τη Δευτέρα και κάλεσε τις ελληνικές Αρχές να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους να προστατεύουν και να στηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην υγεία, του δικαιώματός του να έχει ιδιωτική διαβούλευση και επαφή με τον δικηγόρο του, καθώς και να επιτρέψουν στην οικογένειά του να είναι στο πλευρό του.

«Οι αντοχές του κράτους δικαίου κατέρρευσαν εκκωφαντικά» λένε οι δικηγόροι του

«Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας αποτελεί για όλους μας δυσάρεστη έκπληξη. Οι αντοχές του κράτους δικαίου κατέρρευσαν εκκωφαντικά» δηλώνουν, μετά την απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας οι δικηγόροι του Γιώργος Κακαρνιάς και Θεόδωρος Μαντάς.

«Η ανθρωπιά και η ευαισθησία απέδρασαν από την ελληνική Δικαιοσύνη Το διακύβευμα της απόφασης αυτής, η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια, θα εξαντλήσουμε σε κάθε επίπεδο τη θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης με την προσδοκία ότι θα πρυτανεύσει η αναγκαία λογική, αφού για εμάς το διακύβευμα είναι να μην χαθεί η ανθρώπινη ζωή. Οι επιλογές που θα κάνουμε υπαγορεύονται από την αναγκαιότητα αυτή» καταλήγουν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.

Διαβάστε επίσης:

«Επικίνδυνος για τέλεση νέων αδικημάτων»: Το σκεπτικό της απόρριψης αποφυλάκισης του Γ. Μιχαηλίδη

Γιάννης Μιχαηλίδης: «Να μην χαθεί η ζωή» ζητούν οι δικηγόροι του επί 67 μέρες απεργού πείνας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ