ΕΛΛΑΔΑ

Χατζητέγας στο CNN Greece: Επιβεβαιώθηκε η πτώση των βάσεων - Πολλές οι κενές θέσεις

Χατζητέγας στο CNN Greece: Επιβεβαιώθηκε η πτώση των βάσεων - Πολλές οι κενές θέσεις
Η αποτίμηση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο, σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα ΑΠΕ-ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Μια πρώτη ανάγνωση των βάσεων εισαγωγής που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, σήμερα, Πέμπτη, κάνει στο CNN Greece ο εκπαιδευτικός Γιώργος Χατζητέγας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα ήταν εν πολλοίς αναμενόμενα και δεν υπήρξαν θεαματικές διαφοροποιήσεις και εκπλήξεις.

Η αποτίμηση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο, σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα:

Πρώτο επιστημονικό πεδίο

«Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις. Έχουμε σημαντική πτώση των βάσεων αν σκεφτούμε ότι η Νομική σχολή στη Θεσσαλονίκη έπεσε κατά 664 μόρια. Βέβαια εδώ η σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές δεν είναι ευθεία γιατί έχουμε διαφορετικούς συντελεστές των μαθημάτων, ωστόσο επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για εντυπωσιακή πτώση των βάσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο και μάλιστα διαπιστώθηκε το φαινόμενο και εδώ σε κεντρικά τμήματα να μένουν πάρα πολλές κενές θέσεις. Αναφέρομαι στο τμήμα της Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ και στο τμήμα της Φιλοσοφίας στο ίδιο πανεπιστήμιο, στο οποίο παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι εισακτέοι να είναι λιγότεροι από τις θέσεις κάτι το οποίο δεν το είχαμε δει ποτέ. Δηλαδή έχουμε πτώσεις των βάσεων σαφέστατα στο πρώτο επιστημονικό πεδίο εντυπωσιακές. Και ταυτόχρονα έχουμε και κενές θέσεις».

Δεύτερο επιστημονικό πεδίο

«Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο θα έλεγα ότι υπήρξαν αυξήσεις και μειώσεις των βάσεων οι οποίες σχετίζονται κυρίως με τους νέους συντελεστές βαρύτητας που καθιερώθηκαν, δεν είναι δηλαδή σε ευθεία σύγκριση με τις περσινές. Για παράδειγμα στο Μαθηματικό τμήμα της Αθήνας είχαμε πτώση των βάσεων σημαντική, η οποία εν πολλοίς δεν θα έλεγε κανένας ότι θα ήταν αναμενόμενη».

Τρίτο επιστημονικό πεδίο

«Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο οι ιατρικές σχολές κινήθηκαν χαμηλότερα από ότι τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς ωστόσο, η τελευταία ιατρική της Αλεξανδρούπολης να κατέβει κάτω από το φράγμα των 18.000 μορίων. Είχε βάση εισαγωγής 18.075 μόρια, ενώ πέρυσι η βάση εισαγωγής της ίδιας σχολής ήταν 18.159, αλλά με άλλο σύστημα μέτρησης. Αυτό πρέπει να το αναφέρουμε.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι έχουμε σε ορισμένες πιο χαμηλόβαθμες σχολές του τρίτου επιστημονικού πεδίου, όπως το τμήμα της Νοσηλευτικής του Αιγάλεω, αύξηση κατά 435 μόρια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ αντιθέτως στο τμήμα του ίδιου πανεπιστημίου, στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δηλαδή, στο τμήμα φυσικοθεραπείας είχαμε μείωση της βάσης κατά 376 μόρια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Συνεπώς είναι μια καινούρια μέτρηση, η οποία δεν ξέρω κατά πόσο θα συνεχίσει να υφίσταται και την επόμενη χρονιά, αλλά δρομολογεί καινούρια δεδομένα».

Τέταρτο επιστημονικό πεδίο

«Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο είδαμε κάποια πολύ υψηλόβαθμα τμήματα, όπως το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο ΟΠΑ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας) να πέφτει, αλλά είδαμε και τμήματα στη μεσαία ζήτηση και πιο χαμηλόβαθμα τμήματα να ανεβαίνουν. Σε ορισμένα τμήματα, όπως το τμήμα της Διοίκησης Τουρισμού στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής παρουσιάστηκε αυξημένη ζήτηση λόγω της αλλαγής των συντελεστών και μάλιστα έχουμε εντυπωσιακή αύξηση της βάσης από 10.000 μόρια σε 12.850 μόρια. Υπήρξαν τέτοια φαινόμενα».

Τα τρία χαρακτηριστικά των φετινών Πανελλαδικών

Όπως λέει ο εκπαιδευτικός, συνοπτικά τρία πράγματα μπορούν να περιγράψουν τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Το πρώτο, το οποίο συγκαταλέγει στα πολύ θετικά, είναι το γεγονός ότι βγήκαν νωρίς οι βάσεις, μειώνοντας την αγωνία των υποψηφίων. «Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό από καταβολής του θεσμού των εξετάσεων στην πιο σύγχρονη μορφή τους, ότι τα παιδιά μαθαίνουν σε εύλογο χρονικό διάστημα τα αποτελέσματά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο αφορά στο ότι «ήταν σε επίπεδο ποσοστών επιτυχίας μια επανάληψη της προηγούμενης χρονιάς που έδειξε ουσιαστικά κενές θέσεις σε πολλά περιφερειακά πανεπιστήμια και σίγουρα απέρριψε σημαντικό ποσοστό παιδιών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Ένας στους τρεις αποφοίτους του γενικού λυκείου που διαγωνίστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις θα μείνει εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το ποσοστό της επιτυχίας υποψηφίων από τα ΓΕΛ είναι 68.83% ενώ το 2020 ήταν 87,5%», σημειώνει ο κ. Χατζητέγας και συνεχίζει: «Επομένως έχουμε ένα πολύ μεγάλο πληθυσμό παιδιών που μένουν εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, αν λάβει κανείς υπόψιν του και τις κενές θέσεις οι οποίες παρατηρούνται και οι οποίες αναπόφευκτα δρομολογούν εξελίξεις».

Όπως εξηγεί σε πάρα πολλές περιφερειακές πόλεις, όπως η Ορεστιάδα, το Καρπενήσι, η Άμφισσα, η Δράμα, είναι εντυπωσιακά χαμηλός ο αριθμός επιτυχόντων. «Σίγουρα ορισμένες περιφερειακές πόλεις ορφάνεψαν από υποψηφίους», αναφέρει χαρακτηριστικά και φέρνει ως «ακραίο» παράδειγμα το τμήμα Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου που στο Διδυμότειχο έχει μηδέν επιτυχόντες.

Το τρίτο είναι ότι «ενισχύεται σαφέστατα ο θεσμός της επαγγελματικής κατάρτισης των ΙΕΚ, όπως φαίνεται από τις προτιμήσεις και τις δηλώσεις των υποψηφίων. Τα δημόσια ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης προτιμήθηκαν από πολύ περισσότερο κόσμο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και μπαίνουν στον χάρτη της μεταλυκειακής κατάρτισης και εκπαίδευσης. Περίπου 20.000 ήταν οι υποψήφιοι οι οποίοι προτίμησαν τα τμήματα των ΙΕΚ και οι επιτυχόντες σε αυτά ήταν περίπου 13.000».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ