ΕΛΛΑΔΑ

Στις φλόγες και η Λίμνη Δασίου στο Ξυλόκαστρο - Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στο Δίστομο

Στις φλόγες και η Λίμνη Δασίου στο Ξυλόκαστρο - Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στο Δίστομο
Ολονύχτιες αναμένονται οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής στο Δίστομο υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων INTIME/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Φωτ. αρχείου)

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή Λίμνη Δασίου, στον δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

Η έρπουσα φωτιά καίει δασική έκταση και στο σημείο επιχειρούν 40 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11 οχήματα.

Πρόκειται για τη δεύτερη πυρκαγιά που ξεσπά στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, ενώ ένα ακόμα μέτωπο φωτιάς εκδηλώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 20:00 σε γεωργική έκταση, παράλληλα της Εθνικής Οδού, στο ύψος του Ζευγολατιού Κορινθίας. Στο σημείο επιχειρούν πέντε πυροσβέστες με δύο οχήματα.

Μικρές διάσπαρτες εστίες στο Δίστομο

Ολονύχτιες αναμένονται οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής στο Δίστομο Βοιωτίας, με την εικόνα να εκτιμάται ως σαφώς βελτιωμένη, καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς αλλά μικρές διάσπαρτες εστίες στην ήδη καμένη έκταση.

Συγκεκριμένα, επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 23 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ υπάρχει συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ. Τα εναέρια μέσα οδηγούνται λόγω ώρας σε προσγείωση, ωστόσο ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν περιοδικά τέσσερα αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Δημάκα, ο οποίος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή μαζί με τον δήμαρχο Γιάννη Σταθά και ομάδα εθελοντών της περιοχής, «η φωτιά ήταν επικίνδυνη, καθώς βρισκόταν μέσα σε θαμνώδη δασική περιοχή όπου σε πολλά σημεία δεν υπήρχε η δυνατότητα πρόσβασης».

Πρόσθεσε επίσης ότι «λόγω των ανέμων αλλά και του ανάγλυφου της περιοχής, τα εναέρια μέσα που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να προσφέρουν πολλά πράγματα. Προσπαθούμε να κόψουμε το μέτωπο της φωτιάς που κινείται προς το Δίστομο. Οι άνεμοι είναι ισχυροί, ωστόσο όμως μέχρι στιγμής δεν δείχνουν να βοηθούν τη φωτιά να κατευθυνθεί προς κατοικημένες περιοχές».

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με διάσπαρτες εστίες και τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα νεόκτιστα Ασπροπύργου

Υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις την πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 14:00 σε δασική έκταση πάνω από την περιφερειακή Αιγάλεω, στο ύψος των Νεόκτιστων Ασπροπύργου, προς το Ποικίλο Όρος.

Στο σημείο της πυρκαγιάς επιχείρησαν 80 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Παράλληλα, σύμφωνα με ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ. αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, που είχε διακοπεί νωρίτερα λόγω της πυρκαγιάς.

Συνολικά 40 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 40 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης τους.

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στις 14:13 σε χαμηλή βλάστηση άνωθεν της Περιφερειακής Αιγάλεω, στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου Αττικής, η Πυροσβεστική αναφέρει ότι κινητοποιήθηκαν άμεσα επίγειες και εναέριες δυνάμεις με 80 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 οχήματα, 2 CL215, 2 CL415, 2 AIR TRACTORS, 1 Ε/Π SIKORSKY S-64 και έθεσαν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα σε δασική έκταση στο Δίστομο Βοιωτίας, όπου επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 23 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα καθώς και 5 υδροφόρες ΟΤΑ.

Μία προσαγωγή και μία σύλληψη για εμπρησμό

Στην πυρκαγιά στην περιοχή Μελίσσια του Δήμου Ασπροπύργου, η οποία κατασβέστηκε με την άμεση επέμβαση επιγειων δυνάμεων, προσηχθη ηλικιωμένος άνδρας ως υπαίτιος και όπως αναμένεται θα ακολουθηθούν οι κατά νόμο διαδικασίες.

Στο χωριό Βραχασι Αγιου Νικολάου Λασιθίου, όπου ξέσπασε πυρκαγιά και κατασβέστηκε με την άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, συνελήφθη 25χρονος ημεδαπός με τη διαδικασία αυτόφωρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ