ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Τζανάκης: Υπάρχει τεράστια, κρυφή διασπορά - Ίσως είναι το μεγαλύτερο κύμα πανδημίας

Κορωνοϊός - Τζανάκης: Υπάρχει τεράστια, κρυφή διασπορά - Ίσως είναι το μεγαλύτερο κύμα πανδημίας
Οι άνω των 60 ετών πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα, συνιστά ο κ. Τζανάκης ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Για την εξάπλωση του ιού και την υψηλή μεταδοτικότητα του 6ου κύματος της πανδημίας μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Υπάρχει μια τεράστια, κρυφή διασπορά στην κοινότητα, η οποία δεν αποτυπώνεται στα τεστ» είπε ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι: «ίσως είναι το μεγαλύτερο κύμα (πανδημίας) που έχουμε περάσει».

Ωστόσο είπε το 6ο κύμα δεν συνοδεύεται από αύξηση των σκληρών δεικτών.

«Δεν με τρομάζει το φθινόπωρο, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεπεράσουμε αυτό το κύμα που συνδέεται με χαλαρή συμπεριφορά στις διακοπές. Είμαι σίγουρος ότι τον Σεπτέμβριο θα πράγματα θα βρίσκονται σε ύφεση και θα είναι πολύ καλά», πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

Επαναμολύνσεις

Ερωτηθείς να σχολιάσει την επαναμόλυνση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα ημέρες ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έλαβε τα αντιικά φάρμακα που προκαλούν το φαινόμενο του rebound, δηλαδη την επανεμφάνιση του ιού με πιο ήπια συμπτώματα.

«Δεν μας ανησυχεί. Είναι κάτι που είναι γνωστό στην ιατρική κοινότητα. Προφανώς είναι μια ιοφορία με μικρή τάση μεταδοτικότητας, αλλά δεν σχετίζεται με την επιδείνωση της υγείας αυτών των ανθρώπων», συμπλήρωσε. Και όπως είπε ο κ. Τζανάκης, «το μοριακό τεστ κάνει δεκαπέντε έως είκοσι ημέρες για να αρνητικοποιηθεί σε έναν άνθρωπο».

Σύμφωνα με τον ίδιο όσοι έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό, μετα μέχρι στιγμής δεδομένα, προστατεύονται για χρονικό διάστημα έξι έως οκτώ εβδομάδων.

«Ναι» στην τέταρτη δόση για τους άνω των 60 ετών

Σχετικά με τα εμβόλια τόνισε ότι «οι άνω των 60 ετών πρέπει να εμβολιαστούν τώρα. Δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα έχουμε τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο τα καινούργια εμβόλια και δεν είναι σίγουρο ότι προστατεύουν περισσότερο από τα υπάρχοντα εμβόλια».

Kαι όπως δήλωσε για όσους έχουν ακόμη αμφιβολίες, «τα εμβόλια δεν προστατεύουν από την μόλυνση αλλά μετατρέπουν την βαριά νόσηση σε ένα απλό κρυολόγημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ