ΕΛΛΑΔΑ

Ανοικτή επιστολή κατοίκων Ικαρίας: Υπογραφές για άμεση λήψη μέτρων προστασίας λουόμενων

Ανοικτή επιστολή κατοίκων Ικαρίας: Υπογραφές για άμεση λήψη μέτρων προστασίας λουόμενων
«Πόσα ακόμη παρόμοια περιστατικά πρέπει να συμβούν, για να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα από τις αρμόδιες αρχές για την προστασία της ανθρώπινης ζωής;», διερωτώνται στην επιστολή τους. Unsplash | Christian Burri

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό πνιγμού του 17χρονου Μιχάλη, του κολυμβητή που έχασε τη ζωή του στα τέλη Ιουλίου, στο βόρειο τμήμα της Ικαρίας, οι κάτοικοι του νησιού απέστειλαν πρόσφατα ανοικτή επιστολή, διαμαρτυρόμενοι για τα ελλιπή μέτρα φύλαξης και προστασίας των ακτών.

«Πόσα ακόμη παρόμοια περιστατικά πρέπει να συμβούν, για να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα από τις αρμόδιες αρχές για την προστασία της ανθρώπινης ζωής;», διερωτώνται στην επιστολή τους.

Ειδικότερα στο κείμενο που συνέταξαν, με παραλήπτες το δήμο του νησιού, αλλά και το Λιμεναρχείο Ευδήλου, απευθύνουν έκκληση, ώστε να συγκεντρωθούν υπογραφές από Συλλόγους και κατοίκους και να ληφθούν στοχευμένα μέτρα προστασίας των λουομένων στις παραλίες της Ικαρίας.

Αφορμή, όπως αναφέρουν σχετικά, ήταν το τελευταίο περιστατικό πνιγμού που συνέβη στο νησί. Συγκεκριμένα, στις 20 Ιουλίου, χάθηκαν τα ίχνη του Μιχάλη, του 17χρονου κολυμβητή που κολυμπούσε στο βόρειο τμήμα της Ικαρίας, στην περιοχή Κυπαρίσσι.

Ο 17χρονος εντοπίστηκε έξι ημέρες αργότερα, έπειτα από μεγάλη επιχείρηση με πλωτά και εναέρια μέσα.

Οι κάτοικοι του νησιού, αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους:

«Δυστυχώς κάθε χρόνο θρηνούμε ανθρώπινες ζωές στις θάλασσες του νησιού μας εξαιτίας των άκρως επικίνδυνων θαλάσσιων ρευμάτων, αλλά κυρίως εξαιτίας της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων προστασίας της ανθρώπινης ζωής»

Ενώ, τα αιτήματά τους αφορούν στη σωστή εκπαίδευση των ντόπιων, ειδικά των μαθητών, και στα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως στην παρουσία ναυαγοσωστών, στη σήμανση για τα επικίνδυνα ρεύματα, και στις ειδικές σημαδούρες κατά μήκος των παραλιών.

Αυτούσια η επιστολή διαμαρτυρίας των κατοίκων της Ικαρίας


«Ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας των κατοίκων της Ικαρίας προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής στις θάλασσες και στις ακτές του νησιού μας

Εμείς οι κάτοικοι και οι σύλλογοι της Ικαρίας βρισκόμαστε σε απόγνωση και παρακολουθήσαμε συγκλονισμένοι το πρόσφατο περιστατικό που διαδραματίστηκε στην παραλία Κυπαρίσσι του νησιού μας.

Δυστυχώς κάθε χρόνο θρηνούμε ανθρώπινες ζωές στις θάλασσες του νησιού μας εξαιτίας των άκρως επικίνδυνων θαλάσσιων ρευμάτων, αλλά κυρίως εξαιτίας της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων προστασίας της ανθρώπινης ζωήςΕμείς οι κάτοικοι και οι σύλλογοι της Ικαρίας βρισκόμαστε σε απόγνωση και παρακολουθήσαμε συγκλονισμένοι το πρόσφατο περιστατικό που διαδραματίστηκε στην παραλία Κυπαρίσσι του νησιού μας.

«Δυστυχώς κάθε χρόνο θρηνούμε ανθρώπινες ζωές στις θάλασσες του νησιού μας εξαιτίας των άκρως επικίνδυνων θαλάσσιων ρευμάτων αλλά κυρίως εξαιτίας της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων προστασίας της ανθρώπινης ζωής»

Απαιτούμε από τον Δήμο Ικαρίας και όλους τους αρμόδιους φορείς να λάβουν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια των κολυμβητών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού κατά την θερινή περίοδο
    Τοποθέτηση σκοινιών με σημαδούρες (πλωτήρες) μέσα στην θάλασσα κατά μήκος της μπροστά από τις παραλίες
  • Τοποθέτηση σωσιβίων δεμένων με σκοινιά κατά μήκος της παραλίας σε τουλάχιστον 4-5 σημεία της
  • Σηματοδότηση σε εμφανή σημεία της παραλίας που να γνωστοποιούν στους κολυμβητές την ύπαρξη επικίνδυνων θαλάσσιων ρευμάτων
  • Ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων της Ικαρίας και κυρίως των μαθητών μέσα από ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και όποιο άλλο μέτρο κρίνεται απαραίτητο για την ασφάλεια στην διάρκεια της κολύμβησης

Παρόλο που γνωρίζουμε τις αντικειμενικές δυσκολίες ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ, επιτέλους, πόσα ακόμα παρόμοια περιστατικά πρέπει να συμβούν για να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα από τις αρμόδιες αρχές για την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ