ΕΛΛΑΔΑ

Τα πιο συνηθισμένα απορρίμματα στις ακτές: Τι έδειξαν οι καθαρισμοί του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Τα πιο συνηθισμένα απορρίμματα στις ακτές: Τι έδειξαν οι καθαρισμοί του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Η ανάγκη καθαρισμών χώρων πρασίνου δεν είναι καινούρια. Η κατάσταση, ειδικά σε περιοχές όπως οι ακτές, οι παραλίες, αλλά και χώροι πρασίνου πέριξ και εντός των αστικών ιστών της χώρας, βελτιώνεται δυστυχώς με αργούς ρυθμούς.

Είναι προφανές, επίσης, από το είδος των απορριμμάτων που συλλέγονται κατά τη διάρκεια δράσεων καθαρισμού, πως αυτά που πετάμε περισσότερο στη φύση παραμένουν, διαχρονικά, ίδια.

Τα παραπάνω συμπεράσματα επιβεβαιώθηκαν κατά τις πρόσφατες περιβαλλοντικές δράσεις του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ σε Θριάσιο και Δυτική Θεσσαλονίκη, με τη συμβολή περισσότερων από 1.000 μαθητών και δεκάδων εθελοντών. Από τις δράσεις των μαθητών συλλέχθηκε μισός τόνος απορριμμάτων, ενώ οι εθελοντές—εργαζόμενοι του Ομίλου συγκέντρωσαν πάνω από 1,5 τόνο απορρίμματα, μόνο από μία δράση στον Ασπρόπυργο. Στις ποσότητες αυτές «κυριάρχησαν» τα υπολείμματα τσιγάρων (φίλτρα και «γόπες»), που όπως φαίνεται δεν κάνουν κακό μόνο στην υγεία μας, αλλά και στη φύση. Κατόπιν, συλλέχθηκαν δεκάδες πλαστικά, όλων των ειδών και μεγεθών: Από μικροπλαστικά υπολείμματα μέχρι πλαστικές σακούλες, πλαστικά καλαμάκια, πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια.

Τσιγάρο και πλαστικό, λοιπόν, είναι τα δύο κύρια είδη απορριμμάτων με τα οποία εμείς οι άνθρωποι μολύνουμε το φυσικό περιβάλλον, είτε πρόκειται για τις ακτές μας είτε για χώρους πρασίνου όπως τα πάρκα και τα άλση εντός της πόλης. Το ζητούμενο πλέον δεν είναι αυτός καθαυτός ο καθαρισμός που διοργανώνεται με πρωτοβουλίες φορέων ή και «απλών πολιτών», αλλά η εκπαίδευση και η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, προκειμένου το φαινόμενο να περιοριστεί εξαρχής και, φυσικά, να εκλείψει. Για τον σκοπό αυτό, στο πλαίσιο των δράσεων καθαρισμού σε Θριάσιο και Δυτική Θεσσαλονίκη, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ διοργάνωσε εκπαιδευτικές δράσεις σε θέματα προστασίας των ακτών, των παράκτιων οικοσυστημάτων και των χώρων πρασίνου, καθώς και στο θέμα αντιμετώπισης των αιτιών και των επιπτώσεων που προκύπτουν από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Καθαρισμοί με μαθητές σε Θριάσιο και Δυτική Θεσσαλονίκη

Mε τη συμβολή της μαθητικής κοινότητας των περιοχών που δραστηριοποιείται ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ πραγματοποίησε καθαρισμούς συμβολικής και όχι μόνο αξίας. Συνολικά ενεργοποιήθηκαν περισσότεροι από 1.000 μαθητές που καθάρισαν χώρους πρασίνου συνολικής έκτασης άνω των τριάντα χιλιομέτρων και συνέλλεξαν πάνω από μισό τόνο απορριμμάτων, διαχωρίζοντας μάλιστα τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα μη ανακυκλώσιμα.

Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών, καθώς παρακολούθησαν ένα διαδραστικό, ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε με την τεχνογνωσία της περιβαλλοντικής οργάνωσης We4All. Μέσα από αυτό, είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν το πρόβλημα και την ανάγκη μείωσης της ρύπανσης, τη σημασία της ανακύκλωσης και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Με τον τρόπο αυτό, συνδυάζοντας δηλαδή θεωρητική περιβαλλοντική εκπαίδευση και εφαρμογή στην πράξη, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εμπεδώσουν καταλληλότερα την έννοια της προστασίας της φύσης, της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.

Εθελοντικός καθαρισμός στην παραλία Ασπροπύργου

Παράλληλα, ο Όμιλος διοργάνωση εθελοντική δράση καθαρισμού για τους εργαζομένους του, στην παραλία του Ασπροπύργου. Στη συγκεκριμένη δράση, συμμετείχαν περισσότεροι από 130 εθελοντές από το προσωπικό των ΕΛΠΕ με τις οικογένειές τους. Από τον καθαρισμό της παραλίας συλλέχθηκαν 1,5 τόνοι απορρίμματα, με την καθοδήγηση της περιβαλλοντικής οργάνωσης MIO- ECSDE.

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, άλλωστε, συμβάλει στην ανάπλαση μέρους της παραλίας του Ασπροπύργου, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποψιλώνοντας την περιοχή και τοποθετώντας αστικό εξοπλισμό, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την περιοχή, καθώς είναι μία από εκείνες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, δρώντας ως ενεργό μέλος των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται και με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, διοργανώνει αντίστοιχες δράσεις, με διττό στόχο: Τόσο τον καθαρισμό της επιβαρυμμένης από απορρίμματα περιοχής, όσο και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων και της μαθητικής κοινότητας σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Με οργανωμένες δράσεις, με όραμα και πίστη στη βιωσιμότητα, μπορούμε να επιτύχουμε όλοι μαζί, αυτό που είναι σήμερα η ύψιστη προτεραιότητα της ανθρωπότητας: Την προστασία του περιβάλλοντος, τη σωτηρία του πλανήτη μας.