ΕΛΛΑΔΑ

Αειφορία σε τρεις άξονες: Οι δράσεις της Henkel για το περιβάλλον

Αειφορία σε τρεις άξονες: Οι δράσεις της Henkel για το περιβάλλον

Η αλήθεια είναι πως το κλίμα του πλανήτη αλλάζει και η αλλαγή είναι ανθρωπογενής. Τι σημαίνει αυτό; Οι άνθρωποι, η φύση και η οικονομία επηρεάζονται από την αλλαγή του κλίματος εξίσου. 

Η παραδοχή αυτή έχει ένα σημαντικό επακόλουθο, πως ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις, όσον αφορά στο περιβάλλον και το κλίμα του, οι οποίες συνολικά απειλούν την ευημερία μας. Ωστόσο, δεν είναι πολύ αργά για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης.

Η απαιτούμενη προσπάθεια μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη, αλλά υπάρχει ακόμη δυνατότητα να αναστραφούν ορισμένες από τις αρνητικές τάσεις, να πραγματοποιηθούν προσαρμογές για την ελαχιστοποίηση των βλαβών, να αποκατασταθούν κρίσιμα οικοσυστήματα και να ενισχυθεί η προστασία αυτών που έχουμε ακόμη. Πώς θα συμβεί αυτό; Μέσα από τις δράσεις της Henkel για το περιβάλλον, με στόχο την επίτευξη μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας με βάση την αειφόρο ανάπτυξη.

Άλλωστε, το περιβάλλον διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής μας, επομένως είναι ανάγκη όλοι να αφουγκραστούμε το συγκεκριμένο ζήτημα και με οποιοδήποτε τρόπο επιλέξουμε ως κατάλληλο, να αναλάβουμε δράση, καθαρίζοντας εις βάθος τα υδάτινα οικοσυστήματα, προσφέροντας προς μία πιο «πράσινη» κατεύθυνση και μειώνοντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Για έναν κόσμο πιο καθαρό

Το θαλάσσιο νερό καλύπτει το 70% του πλανήτη και η διαρκώς αυξανόμενη μόλυνσή του έχει δραματικές επιπτώσεις σε ολόκληρη τη Γη. Είναι χαρακτηριστικό πως στους ωκεανούς σήμερα συσσωρεύονται απορρίμματα δεκαετιών -ακόμα και εκατοντάδων ετών- που επιβαρύνουν διαρκώς την κατάσταση, ενώ είναι πλέον γνωστό πως η μόλυνση του νερού περνά και στον άνθρωπο, μέσω της τροφικής αλυσίδας. Η «μάχη» του ανθρώπου να προστατεύσει το θαλάσσιο περιβάλλον, επομένως είναι επιβεβλημένη, όπως δείχνει και το Dixan και η Henkel, μέσα από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα αειφορίας «Καθάρισε Σε Βάθος – Καθάρισε στην Πηγή v2.0».

Συγκεκριμένα, από το 2020, όπου o τομέας απορρυπαντικών & προϊόντων οικιακής φροντίδας της Henkel Ελλάδας εγκαινίασε το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αειφορίας «ΓΙΑ ΚΑΛΟ», για μια ολιστική προσέγγιση γύρω από το περιβάλλον και την κοινωνία, με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Dixan «Καθάρισε σε Βάθος» υπό την αιγίδα του Υπουργείου περιβάλλοντος & ενέργειας, με παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς, φτάσαμε στο σήμερα, όπου είναι πλέον ξεκάθαρο πως ακόμα και μια βουτιά αρκεί, για να ταρακουνήσει τον κόσμο, να φωνάξει τη λύση και να διδάξει την ουσία!

Πέρα λοιπόν και μετά την ανάσυρση, τα πλαστικά απορρίμματα προορίζονται για περαιτέρω χρήση, με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας: Οδηγούνται σε επεξεργασία και μετά από το στάδιο αυτό, «επιστρέφουν» προς χρήση στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, με τη βοήθεια των οποίων -τοπική αυτοδιοίκηση, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, σχολεία και εθελοντικές ομάδες- πραγματοποιούνται οι νέες δράσεις του προγράμματος. Άλλωστε, όπως συμβαίνει στη ζωή έτσι και στο περιβάλλον, το πιο ουσιαστικό ταξίδι μας θα ξεκινήσει από μια βουτιά και θα φτάσει στα βαθιά!

Για μία πιο «ανθρώπινη» κοινωνία

Σε κάθε μεγάλο ή μικρό «βήμα» προς έναν καλύτερο κόσμο, ένα είναι το ζητούμενο: Να δρούμε με στόχο να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, για το καλό όλων μας. Άλλωστε, με την προσφορά σε όσους έχουν ανάγκη, διευρύνουμε τα όρια της ύπαρξής μας και γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Κάπως έτσι και η HENKEL εκτιμά πως η προσφορά είναι αναγκαία για την πρόοδο μιας κοινωνίας, επιλέγοντας κάθε φορά να στηρίξει ομάδες ανθρώπων που το έχουν ανάγκη, με βάση το κοινωνικό τους αποτύπωμα.

Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, για τον οποίο το Dixan και η Henkel συνεργάζονται με την κοινωνία των πολιτών και την τοπική αυτοδιοίκηση σχεδιάζοντας νέες δράσεις, επενδύουν στην εκπαίδευση και τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης μέσα από ειδικά προγράμματα, προσφέρουν στην κοινωνία ενισχύοντας ευάλωτα νοικοκυριά και οικογένειες και διανέμοντας περισσότερα από 10.000 προϊόντα κάθε χρόνο.

Όλες οι δράσεις σχεδιάζονται με το βλέμμα στραμμένο στο «αύριο», ενισχύοντας τις κοινωνίες και φροντίζοντας την κληρονομιά που θα αφήσουμε στα παιδιά μας, για το «καλό» όλων μας, είτε αυτό αφορά στο περιβάλλον, είτε στα σχολεία και τους ανθρώπους. Όποια και εάν είναι η αφετηρία, για την επίτευξη μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας, οφείλουμε να προσεγγίσουμε το περιβάλλον, το κλίμα, την οικονομία και την κοινωνία ως άρρηκτα συνδεδεμένα τμήματα της ίδιας οντότητας. «Στην Ελλάδα κάνουμε πράξη τη στρατηγική της Henkel για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από το Πρόγραμμα Αειφορίας “Για Καλό”. Καθημερινά αξιοποιούμε την τεχνογνωσία και την καινοτομία μας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με στρατηγικούς συνεργάτες, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, εθελοντές και περιβαλλοντικές οργανώσεις και μοιραζόμαστε το κοινό όραμα για έναν κόσμο πιο καθαρό», όπως τονίζει η κυρία Βαλσαμά Γενική Διευθύντρια του Τομέα Απορρυπαντικών και Προϊόντων Οικιακής Φροντίδας της Henkel Ελλάδας και Κύπρου. «Οι φετινές δράσεις μας, στην Παμβώτιδα με τον Δήμο Ιωαννιτών και στο Δέλτα Αξιού, με τους μικρούς μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλοχωρίου, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της φιλοσοφίας και των προγραμμάτων μας και λειτουργούν ως καταλύτης στην κοινωνία και την εκπαίδευση.», καταλήγει.

Για ένα πιο «πράσινο» περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Μέσα στους στόχους της εταιρείας, σχετικά με την κυκλική οικονομία και τις δεσμεύσεις της μέχρι το 2025, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι προοπτικές για 100% ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες, μείωση κατά 50% του πρωτογενούς πλαστικού και μηδενική απόρριψη πλαστικών στη φύση. Η Henkel, άλλωστε, είναι μία από τις πρωτοπόρες εταιρείες σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης παγκοσμίως, με την αειφορία να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του DNA και των εταιρικών αξιών της. Σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο δεσμεύεται για έναν κόσμο πιο καθαρό, θέτοντας τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της. Στο πλαίσιο αυτό συγκαταλέγεται και η δημιουργία του νέου μπουκαλιού Dixan από 25% ανακυκλωμένο πλαστικό, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην υποστήριξη του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, ενώ ένας από τους σημαντικότερους στόχους της έως το 2025, είναι το 100% των συσκευασιών της να είναι ανακυκλώσιμες ή να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Η Henkel εργάζεται σταθερά για την αύξηση του ποσοστού των ανακυκλωμένων υλικών στις συσκευασίες της σε ποσοστό άνω του 30% για όλες τις πλαστικές συσκευασίες των καταναλωτικών προϊόντων της παγκοσμίως έως το 2025, ενώ μέχρι το τέλος του 2021, η εταιρεία αύξησε το ποσοστό αυτό σε περίπου 18%.

Φυσικά, πέρα από τα μελλοντικά σχέδια και τις δεσμεύσεις μίας εταιρείας, σημαντικά είναι και τα επιτεύγματά της στο παρόν. Σήμερα, λοιπόν, o τομέας απορρυπαντικών και προϊόντων οικιακής φροντίδας της Henkel Hellas σημειώνει αλλεπάλληλες επιτυχίες, όπως: To 86% του όγκου των συσκευασιών της ανακυκλώνεται, το 70% του όγκου των πλαστικών συσκευασιών υγρών απορρυπαντικών αποτελείται από 25% έως 100% ανακυκλωμένο πλαστικό, μετρά συνολικά 40 δράσεις σε θάλασσες, ποτάμια, λίμνες και υδροβιότοπους της χώρας, έχοντας συγκεντρώσει περισσότερους από 21 τόνους απορριμμάτων και περισσότερους από 5,6 τόνοι πλαστικό με τις δράσεις καθαρισμών να είναι σε εξέλιξη, μετατρέπει -μέσω του μοντέλου κυκλικής οικονομίας και της συνεργασίας με το CEEII στη Σουηδία- περισσότερους από 4,6 τόνους πλαστικών απορριμμάτων σε επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα.

Με τον πλανήτη να επωμίζεται το βάρος της ανθρώπινης δραστηριότητας και να «ξεσπά», η στροφή μας προς έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής είναι αναγκαία, για την προστασία του περιβάλλοντος. Στη Henkel, φροντίζουμε η κάθε πράξη μας να είναι για καλό και δεσμευόμαστε για ένα βιώσιμο αποτύπωμα, θέτοντας ως προτεραιότητα την κοινωνία, το περιβάλλον και τα σχολεία! Δουλεύουμε αδιάκοπα, έτσι ώστε κάθε προϊόν, κάθε ιδέα, κάθε λειτουργία μας να σέβεται και να προστατεύει το περιβάλλον, με στόχο όλοι μαζί να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο. Εξάλλου, είναι ΓΙΑ ΚΑΛΟ!

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ