ΕΛΛΑΔΑ

Η βιώσιμη ανάπτυξη γίνεται τρόπος ζωής: Ανακύκλωση και δράσεις για το περιβάλλον

Η βιώσιμη ανάπτυξη γίνεται τρόπος ζωής: Ανακύκλωση και δράσεις για το περιβάλλον

Όσο μικρό και εάν μοιάζει το αποτύπωμά μας στον πλανήτη Γη, η αλήθεια είναι ότι οι καθημερινές μας συνήθειες, μπορούν να αποβούν «σωτήριες» για το περιβάλλον.

Βιώσιμη ανάπτυξη, ενεργειακή αναβάθμιση και λελογισμένη χρήση των φυσικών πόρων, είναι μερικές από τις κυριότερες λύσεις που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας για την αποτροπή της περιβαλλοντικής κρίσης. Κοινή συνισταμένη όλων, η βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από πράξεις ατομικές ή συλλογικές, μικρότερες ή μεγαλύτερες, βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες. Όποια και εάν είναι η αφετηρία της κάθε πράξης, ένα είναι το σίγουρο: Για το καλό του πλανήτη γινόμαστε ένα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το γεγονός πως οι πολίτες ανά τον κόσμο, έχουν πλέον αντιληφθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την ανάγκη δράσης, ενώ συγχρόνως οι ηγεσίες και ολοένα και περισσότερες εταιρείες έχουν εξαγγείλει τη στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη, καθιστώντας σαφές, πως δεν υπάρχει άλλος «δρόμος», πέρα από το να ακολουθήσουμε τα «βήματα» προς μία πιο «πράσινη» κατεύθυνση.

Το «κλειδί» της επιτυχίας, επομένως, βρίσκεται στην κυκλική οικονομία που περιλαμβάνει δεσμεύσεις, όπως χρήση ανακυκλώσιμων ή επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών, μείωση του πρωτογενούς πλαστικού και μηδενική απόρριψη πλαστικών στη φύση. Τι σημαίνει αυτό για όλους εμάς; Πως είτε είναι μικρές, είτε μεγαλύτερες, οι καθημερινές μας συνήθειες εντός και εκτός σπιτιού, μπορούν να συνθέσουν το δικό μας περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που θα απαλλάξει τη φύση από την ανθρώπινη αυθαιρεσία. Ήρθε επομένως η στιγμή να κάνουμε τη βιωσιμότητα τρόπο ζωής, μέσα από δράσεις «Για Καλό» με σεβασμό στη φύση και το βλέμμα στο αύριο.

Διαφυλάσσουμε τα υδάτινα οικοσυστήματα της πατρίδας μας με τον καλύτερο τρόπο

Για εμάς, που αναζητάμε έναν «σύμμαχο» στην προσπάθειά μας για έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής, τότε μόλις τον βρήκαμε και είναι το Dixan. Με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα αειφορίας «Καθάρισε Σε Βάθος – Καθάρισε στην Πηγή v2.0», το Dixan και η Henkel αναλαμβάνουν δράση με συνέπεια, αποδεικνύοντας για πρώτη φορά ότι ακόμα και μια βουτιά αρκεί, για να ταρακουνήσει τον κόσμο, να φωνάξει τη λύση και να διδάξει την ουσία!

Η αρχή έγινε το 2020, όπου ο τομέας απορρυπαντικών & προϊόντων οικιακής φροντίδας της Henkel Ελλάδος εγκαινίασε το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αειφορίας «ΓΙΑ ΚΑΛΟ», για μια ολιστική προσέγγιση γύρω από το περιβάλλον και την κοινωνία, με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Dixan «Καθάρισε σε Βάθος» υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς. Στόχος αυτού ήταν και συνεχίζει να είναι, το πλαστικό που συλλέγεται, μέσω του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, να μετατρέπεται σε χρήσιμα αντικείμενα για τις τοπικές κοινωνίες. Πέρα, λοιπόν, και μετά την ανάσυρσή τους, τα πλαστικά απορρίμματα οδηγούνται σε επεξεργασία και μετά από το στάδιο αυτό, «επιστρέφουν» προς χρήση στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.

Μπορεί να πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς δράσεις της εταιρείας, ωστόσο το 2022, η Henkel Hellas επεκτείνει τις δράσεις της σε υδάτινους πόρους σε όλη τη χώρα, αναβαθμίζοντας το πρόγραμμα του Dixan σε «Καθάρισε σε Βάθος – Καθάρισε στην Πηγή v2.0», μέσω του οποίου οι νέες δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή και την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, σχολείων και εθελοντικών ομάδων.

Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή και επαρκής ενημέρωση που αποτελεί σήμερα ζητούμενο, ώστε να συνεισφέρουμε μέσα από απλές διαδικασίες που συναντάμε στην καθημερινότητά μας, όπως για παράδειγμα μία «βουτιά» εις βάθος, που θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Η μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος μέσα από τον «κόσμο» της ανακύκλωσης

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας, προκύπτει τόσο από τους φυσικούς πόρους που απαιτούνται για την παραγωγή των προϊόντων και των υπηρεσιών που καταναλώνουμε, όσο και από τη διάθεση των αποβλήτων που προκύπτουν από αυτή μας την κατανάλωση. Με αφορμή τα παραπάνω, έρχεται στο «προσκήνιο» και το ζήτημα της ανακύκλωσης, μιας και τα οφέλη της συγκεκριμένης πρακτικής -οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντολογικά- είναι πολλαπλά.

Φυσικά, ο «κόσμος» της ανακύκλωσης δεν άφησε ανεπηρέαστο τον τομέα απορρυπαντικών & προϊόντων οικιακής φροντίδας της Henkel Ελλάδος, μιας και το 70% του όγκου των πλαστικών συσκευασιών υγρών απορρυπαντικών της, αποτελείται από 25% έως 100% ανακυκλωμένο πλαστικό. Συγκεκριμένα, η δημιουργία του νέου μπουκαλιού Dixan από 25% ανακυκλωμένο πλαστικό, έδωσε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην υποστήριξη του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, ενώ το όραμά του μέχρι το 2025 για την ύπαρξη ανακυκλώσιμων ή επαναχρησιμοποιούμενων συσκευών στο 100%, φαίνεται πως δεν είναι απλώς ένα όνειρο, εάν αναλογιστεί κάποιος πως έως το τέλος του 2021, το ποσοστό των ανακυκλώσιμων συσκευασιών ήταν περίπου 86%.

Η συγκεκριμένη διαδικασία θέτει στο επίκεντρο και την αύξηση του ποσοστού των ανακυκλωμένων υλικών στις συσκευασίες της Henkel σε ποσοστό άνω του 30% για όλες τις πλαστικές συσκευασίες των καταναλωτικών προϊόντων της παγκοσμίως έως το 2025. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να δρα μία από τις πρωτοπόρες εταιρείες σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης παγκοσμίως, με την αειφορία να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του DNA και των εταιρικών αξιών της;

Όποια δράση για το περιβάλλον και εάν επιλέξουμε, είναι σημαντικό να έχει ως γνώμονα το «αύριο» που θα αφήσουμε στα παιδιά μας. Αρκεί, λοιπόν, στο τέλος της ημέρας μας, η κάθε πράξη να είναι για καλό στο περιβάλλον, στην εκπαίδευση και στην κοινωνία. Κάνοντας ένα «βήμα» τη φορά, κατά τη διάρκεια της καθημερινής μας ρουτίνας, μέσα από μικρές και ουσιαστικές πράξεις, μπορούμε να συμβάλλουμε εύκολα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο, στη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, επιλέγοντας «συμμάχους» που είναι έτοιμοι να δράσουν… για καλό!

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ