ΕΛΛΑΔΑ

Επιδρομές αγριογούρουνων: Σοβαρό το πρόβλημα για τις καλλιέργειες και την οδική ασφάλεια

Επιδρομές αγριογούρουνων: Σοβαρό το πρόβλημα για τις καλλιέργειες και την οδική ασφάλεια
Κάτοικοι της Θεσσαλονίκης βιντεοσκόπησαν και φωτογράφισαν αγριογούρουνα στις αυλές των σπιτιών τους. Το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση καθώς τα αγριογούρουνα κατεβαίνουν κατά αγέλες από το παρακείμενο δάσος του Σέιχ-Σου ΙΝΤΙΜΕ

Την έντονη ανησυχία τους για τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει η μαζική επανεμφάνιση αγριογούρουνων σε αγροτικές, αλλά ακόμη και σε αστικές περιοχές, εκφράζουν κάτοικοι και φορείς από διάφορα σημεία της χώρας.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη Θεσσαλονίκη, όπου αγέλες αγριογούρουνων κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και στον Περιφερειακό, δίπλα ή μέσα στην αστική ζώνη

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, έστειλε μάλιστα επιστολή στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τα αρμόδια υπουργεία και τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης, απευθύνοντας έκκληση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, «η οποία σκορπά φόβο και τρόμο στους κατοίκους που ανυποψίαστοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αγέλες των αγριογούρουνων στις αυλές των κατοικιών τους και σε κοινόχρηστους χώρους όπου συχνάζουν πολίτες και μικρά παιδιά».

«Θα θρηνήσουμε θύματα»

Στην επιστολή του τονίζει ότι θα πρέπει να εκληφθεί «ως τελευταία κραυγή αγωνίας πριν θρηνήσουμε θύματα, μετά τα αλλεπάλληλα φαινόμενα μαζικής επανεμφάνισης αγριογούρουνων μέσα στο περιαστικό δάσος, κατά δεκάδες, στις Δ.Ε. Πεύκων, Συκεών και Αγίου Παύλου, μεταξύ της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης και της Λεωφόρου Γεωργίου Παπανικολάου, και κατόπιν της δημοσιότητας που έχει λάβει το θέμα».

Ο κ. Δανιηλίδης, σημειώνει , ότι το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της μαζικής επανεμφάνισης των αγριογούρουνων στον οικισμό των Πεύκων έχει προσλάβει έντονα επικίνδυνες και ανησυχητικές διαστάσεις καθώς κυκλοφορούν κατά δεκάδες στους κεντρικούς δρόμους και στις αυλές των σπιτιών, ενώ έχουν φθάσει μέχρι και τα όρια της περιφερειακής οδού.

Κάτοικοι της περιοχής βιντεοσκόπησαν και φωτογράφισαν αγριογούρουνα στις αυλές των κατοικιών τους και, όπως λένε, το φαινόμενο μέσα στον Ιούλιο σημείωσε έξαρση, καθώς οι αγέλες κατεβαίνουν από το παρακείμενο δάσος του Σέιχ-Σου.

Ροδόπη: Καταστροφή για τους αγρότες

Ανάλογο είναι το πρόβλημα και στη Ροδόπη από τη Γρατινή μέχρι και την περιοχή του Ροδίτη.

Οι αγρότες κάνουν κάθε βράδυ περιπολίες για να προστατέψουν τις καλλιέργειες τους από τις επιδρομές των αγριογούρουνων.

«Κάνουν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες μας» δηλώνουν στο www.ertnews.gr κάτοικοι της περιοχής και σημειώνουν ότι φέτος ειδικά το καλοκαίρι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. «Κατεβαίνουν ακόμη και στην Εθνική Οδό» λένε – με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται για τους ανυποψίαστους διερχόμενους οδηγούς – και σημειώνουν ότι όλες οι καλλιέργειες της περιοχής: Ηλίανθοι, αμπέλια, μποστάνια, καλαμπόκια είναι στο έλεος τους.

Μεγάλα κοπάδια, μάνες με πολλά μικρά, αλλά και επιθετικοί αγριόχοιροι «αλωνίζουν» όπως λένε κάθε βράδυ μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις κατεβαίνοντας από τα ορεινά στα πεδινά. «Πέρσι ήταν λιγότερα, φέτος είναι περισσότερα» δηλώνει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γρατινής, Χρήστος Τσέκης.

Οι κάτοικοι της περιοχής με αίτησή τους του προς τη Διεύθυνση Δασών ζήτησαν την κατ’ εξαίρεση αδειοδότηση συγκεκριμένων κυνηγών για την εξόντωση των κοπαδιών εκτός κυνηγετικής περιόδου.

Λαμία: Κάλεσαν την Αστυνομία να διώξει τα αγριογούρουνα

Καθημερινό φαινόμενο έχει γίνει η παρουσία αγριογούρουνων και στην περιοχή του Αγίου Λουκά στη Λαμία.

Τα τεράστια ζώα, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, ανεβαίνουν βραδινές ώρες από την οδό Ανθέων στην Κοραή και από εκεί στο τουριστικό περίπτερο του Αγίου Λουκά ενώ δείχνουν να μην ενοχλούνται από την ανθρώπινη παρουσία.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, το βράδυ της Τρίτης (26/7) αστυνομικοί κλήθηκαν να απομακρύνουν δύο αγριογούρουνα από την περιοχή του Αγίου Λουκά , ενώ το ίδιο είχε συμβεί και πριν λίγες ημέρες. Αστυνομικοί με φακούς προσπαθούσαν να εντοπίσουν τα ζώα στο πυκνό σκοτάδι και να τα οδηγήσουν μακριά καθώς εκείνη την ώρα αρκετός κόσμος βρισκόταβ στην καφετέρια αλλά και στο πάρκο του Αγίου Λουκά.

Ιωάννινα: Μεγάλης έκτασης καταστροφές σε καλλιέργειες

Στα Ιωάννινα ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) με επιστολή του προς τον περιφερειάρχη ζητάτην παρέμβασή του για την αντιμετώπιση των επιδρομών από του αγριόχοιρους. Μεγάλης έκτασης καταστροφές έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες καλαμποκιού στην περιοχή Κρύας και Λαψίστας, στα Ιωάννινα, από τις επιδρομές.

«Αναρίθμητες αγέλες από αγριογούρουνα δεν πρόκειται να αφήσουν τίποτα όρθιο μέχρι την εποχή της συγκομιδής, αφού κάθε βράδυ αλωνίζουν στην κυριολεξία τον κάμπο, σπάνε τα φυτά στο πέρασμά τους και τρώνε τα στάχια που δεν έχουν ακόμη φτάσει στην ώρα της συγκομιδής», τονίζεται στην επιστολή.

Ο ΤΟΕΒ σημειώνει ακόμη πως ακόμη και εκτάσεις που δεν καλλιεργούνται όπως οι βοσκότοποι έχουν ανασκαφεί από τα κοπάδια αγριόχοιρων καταστρέφοντας την χλωρίδα.

Επίσης αναδεικνύεται και το θέμα της οδικής ασφάλειας καθώς τα κοπάδια ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες αποτελούν κίνδυνο για τους οδηγούς.

Πολύνεκρο τροχαίο στο Κιλκίς

Στο Κιλκίς, πριν από δύο εβδομάδες, προκλήθηκε τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες εξαιτίας μίας μιας αγέλης αγριογούρουνων, που βρέθηκε γύρω στις 11:30 το βράδυ της Δευτέρας, στο 62ο χλμ της Νέας Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Νέου Πετριτσίου.

Συγκεκριμένα, περιπολικό με οδηγό 42χρονο αστυνομικό και συνεπιβάτες δυο συναδέλφους του, 44 και 36 ετών, συγκρούστηκε με διερχόμενη αγέλη αγριογούρουνων και εξετράπη της πορείας του. Στη συνέχεια, όχημα που οδηγούσε 56χρονος υπήκοος Βόρειας Μακεδονίας με συνεπιβάτιδα 50χρονη ομοεθνή του, συγκρούστηκε με την ίδια αγέλη, εξετράπη και ανετράπη σε διπλανό χωράφι. Ακολούθως, ένα ακόμη όχημα, με οδηγό έναν 53χρονο και συνεπιβάτη έναν 48χρονο, συγκρούστηκε με το υπηρεσιακό όχημα, με αποτέλεσμα και οι δύο επιβαίνοντες στο τρίτο αυτοκίνητο να χάσουν τη ζωή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ