ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές: Ολονύχτια μάχη στο Άγιο Όρος - Βελτιωμένη εικόνα στη Χαλκίδα

Φωτιές: Ολονύχτια μάχη στο Άγιο Όρος - Βελτιωμένη εικόνα στη Χαλκίδα
Πενήντα επτά δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο (φωτ. αρχείου) INTIME

Εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά στο Άγιο Όρος, με αποτέλεσμα να έχουν ενισχυθεί περαιτέρω οι πυροσβεστικές δυνάμεις που θα δώσουν ολονύχτιο μάχη για να την περιορίσουν. Την ίδια ώρα, βελτιωμένη εικόνα επικρατεί στη Χαλκίδα Εύβοιας, όπου η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα πίσω από το νοσοκομείο και εξαπλώθηκε σε τρία μέτωπα. 

Συγκεκριμένα, ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστκές δυνάμεις περιόρισαν την καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς στη Χαλκίδα και πλέον έχει απομείνει ένα μέτωπο προς τη Νέα Λάμψακο, στο οποίο επιχειρεί το σύνολο των μέσων.

Στα 2 από τα 3 μέτωπα της φωτιάς, επίγειες και εναέριες δυνάμεις κύκλωσαν τις φλόγες και αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται περισσότερο στις αναζωπυρώσεις περιμετρικά. Έως το τελευταίο φως της ημέρας στη μάχη συμμετείχαν 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, στο σημείο βρίσκονται δασοκομάντος της πυροσβεστικής αλλά και πυροσβέστες με επίγεια μέσα.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής που είναι στην πρώτη γραμμή, «αν περιοριστεί η φωτιά σε εκείνο το σημείο, δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες για να την ελέγξουμε στη συνέχεια».

Τέλος, αρχίζει και καθαρίζει η ατμόσφαιρα από τους καπνούς μέσα στην πόλη της Χαλκίδας και την παραλιακή ζώνη.

Σημειώνεται ότι τοπικά μέσα κάνουν λόγο για εμπρησμό και πως ως ύποπτοι αναζητούνται δύο άνδρες.

Άγιο Όρος: Ενισχύθηκαν οι εναέριες δυνάμεις

Συνεχίζει να μαίνεται η φωτιά στο Άγιον Όρος, στην περιοχή μεταξύ της Μονής Δοχειαρίου και Κωνσταμονίτου.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 115 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 33 οχήματα, ενώ από αέρος συνέχιζαν να συνδράμουν, μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, επτά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Σημειώνεται ότι η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι του Σαββάτου σε έναν ελαιώνα και καίει αγροτοδασική έκταση, χωρίς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές ή εγκαταστάσεις.

Ρέθυμνο: Σύλληψη για πρόκληση εμπρησμού

Ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού σε αγροτική έκταση συνελήφθη σήμερα ένας άνδρας στην τοπική κοινότητα Μαρουλάς του Δήμου Ρεθύμνης Κρήτης, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού. Το αρμόδιο τμήμα ενημέρωσε την αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Παράλληλα, επιβλήθηκε σε άνδρα διοικητικό πρόστιμο για απόρριψη αναμμένου τσιγάρου στην τοπική κοινότητα Αμπελάκι Ρεθύμνου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις που αφορούν στα συγκεκριμένα παραπτώματα και παραβάσεις.

Πρόστιμο, επίσης, επιβλήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου σε άνδρα για χρήση φορητής ψησταριάς στην τοπική κοινότητα Ροδάκινου. Ενώ για εκτέλεση θερμών εργασιών επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα σε κατοίκους της περιοχής Βιολί Χαράκι και στην τοπική κοινότητα Γένη του Δήμου Ρεθύμνου.

Πενήντα επτά δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Καθημερινή μάχη δίνεται με τις φλόγες σε ολόκληρη τη χώρα, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε μόνιμη επιφυλακή και ειδικότερα για αύριο, Κυριακή, που τρεις περιοχές είναι στην κατηγορία κινδύνου 4, δηλαδή σ' αυτές υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το τελευταίο 24ωρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με 57 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης τους.

Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στη ζώνη κινδύνου για να εκδηλωθούν φωτιές την Κυριακή (7 Αυγούστου) βρίσκονται οι Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για την Κυριακή 07 Αυγούστου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Αττικής

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

* Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ