ΕΛΛΑΔΑ

Παγώνη στο CNN Greece: Οι άνω των 60 ετών να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του Covid-19

Παγώνη στο CNN Greece: Οι άνω των 60 ετών να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του Covid-19
«Όσοι είναι άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση» λέει η Ματίνα Παγώνη INTIME/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Για την έξαρση του κορωνοϊού, τα ατομικά μέτρα προστασίας, και την ηλικιακή ομάδα που πρέπει να κάνει άμεσα την τέταρτη δόση του εμβολίου χωρίς να περιμένει το φθινόπωρο, μίλησε στο CNN Greece η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Όσοι είναι άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση. Φυσικά, όλοι σε αυτή την ηλικία ή και μεγαλύτεροι ακόμη, κάποιο πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζουν. Γι΄αυτό να μην περιμένουν να εμβολιαστούν το φθινόπωρο αλλά τώρα. H τέταρτη δόση θα τους βοηθήσει να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να μην νοσήσουν βαριά. Όσοι έχουν ιστορικό και γνωρίζουν πόσο επιβαρυμένη είναι η υγεία τους, πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση. Οι οδηγίες είναι ξεκάθαρες προς όλους», λέει η κυρία Παγώνη η οποία διευκρινίζει, ότι «όσοι έχουν κάνει τρεις δόσεις του εμβολίου και νόσησαν, δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν τώρα με την τέταρτη δόση».

Ατομική ευθύνη η μετάδοση του κορωνοϊού

Για την ίδια, η έξαρση του κορωνοϊού που παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές οφείλεται καθαρά στην πολυκοσμία λόγω τουρισμού.

«Παρατηρείται μία άνοδος στα κρούσματα αυτή την περίοδο κυρίως στα νησιά και σε πόλεις που υπάρχουν πολλοί τουρίστες. Είναι λογικό. Χρειάζεται προσοχή. Μέτρα προστασίας πρέπει να λαμβάνουν όλοι και για τον εαυτό τους και για τους άλλους, καθώς εξακολουθεί να επικρατεί η παραλλαγή Ο5 η οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, αλλά όχι θανατηφόρα», προσθέτει η κα Παγώνη.

Rapid test μετά τις διακοπές

Λόγω της καλοκαιρινής περιόδου, ο συνωστισμός δεν επικρατεί μόνο την ημέρα στις παραλίες αλλά και το βράδυ στα νυχτερινά μαγαζιά, γι΄αυτό είναι εύκολο να κολλήσουμε τον ιό και να τον μεταδώσουμε κι εμείς με τη σειρά μας, λέει η κυρία Παγώνη.

«Τα νησιά έχουν βουλιάξει από κόσμο. Για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Όποιος νοσήσει να παραμείνει μέσα και να μην βγαίνει έξω και μεταδίδει τον ιό. Πρέπει όλοι να φορούν τις μάσκες τους σε χώρους με υπερβολικό κόσμο και όταν τελειώσουν τις διακοπές τους να κάνουν ένα rapid test για τον κορωνοϊό πριν αποφασίσουν να συναντήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας».

Η κυρία Παγώνη συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στους μεγαλύτερους σε ηλικία για να μην νοσήσουν. «Όποιος γυρίσει από τις διακοπές, καλό είναι να μην έρθει σε επαφή με παππούδες και γιαγιάδες, γιατί μπορεί να νοσούν και να μην το ξέρουν. Πρέπει να τις προστατεύουμε αυτές τις ηλικίες και να κρατάμε αποστάσεις ή να φοράμε μάσκα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ