ΕΛΛΑΔΑ

Πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά της Ρόδου: Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες

Πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά της Ρόδου: Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες
Οι καταθέσεις από τους επιζήσαντες θα αποσαφηνιστούν τις ακριβείς συνθήκες του πολύνεκρου ναυαγίου Λιμενικό Σώμα

Τραγωδία σημειώθηκε ανοιχτά της Ρόδου μετά την βύθιση σκάφους με δεκάδες μετανάστες που είχαν ξεκινήσει ταξίδι από το λιμάνι της Αττάλειας στην Τουρκία με προορισμό την Ιταλία.

Οι έρευνες του Λιμενικού και σήμερα, Πέμπτη παραμένουν άκαρπες, ενώ συνολικά οι διασωθέντες είναι 29.

Οι αρχές μαρτυρίες ανέφεραν πως οι επιβαίνοντες στο σκάφος ήταν 80, ωστόσο ο αριθμός δεν είναι εξακριβωμένος.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, παρατηρήθηκε εκτεταμένη προσπάθεια από τις τουρκικές λιμενικές και στρατιωτικές αρχές, να πάρουν μέρος στην έρευνα και παρέμειναν για αρκετή ώρα σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Παρά τις προσπάθειες που έκαναν τα στελέχη του Λιμενικού να επικοινωνήσουν με το τουρκικό Λιμενικό Σώμα, δεν έλαβαν καμία απάντηση.

Η τουρκική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι διέσωσε πέντε ναυαγούς και ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση έγινε σε δική της περιοχή ευθύνης, έρευνας και διάσωσης.

Το χρονικό

Το Λιμενικό φέρεται να ενημερώθηκε στη 1.30 π.μ. ότι σκάφος με μετανάστες στην ανοικτή θάλασσα βρίσκεται σε κίνδυνο (στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 5 έως 6 μποφόρ), από τον κυβερνήτη τού υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου «Christina» που έπλεε στην περιοχή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, πηγές από το Λιμενικό επικαλούμενες τη μαρτυρία του πληρώματος του τάνκερ ανέφεραν ότι οι μετανάστες στη θέα του πλοίου μετακινήθηκαν ενστικτωδώς προς την ίδια πλευρά του σκάφους, με συνέπεια αυτό να ανατραπεί και να βυθιστεί.

Υπολογίζεται ότι αυτοί που διασώθηκαν βρίσκονταν στο κατάστρωμα του σκάφους, ενώ εκείνοι που ταξίδευαν στις καμπίνες παρασύρθηκαν στον βυθό.

Το ΕΣΚΕΔ δέσμευσε το δεξαμενόπλοιο «Christina» προκειμένου να μετάσχει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, όπως επίσης και δύο ακόμη τάνκερ, ενώ περίπου στις 2.30 τα ξημερώματα στην περιοχή έφθασε και ελικόπτερο Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού. Από το σύνολο των διασωθέντων, 27 (υπήκοοι Αφγανιστάν, Ιράκ και Ιράν) παρελήφθησαν από το δεξαμενόπλοιο και μεταφέρθηκαν στην Κω, ενώ ακόμη 2 (πρόκειται για Τούρκους υπηκόους) περισυνελέγησαν από το ελικόπτερο και οδηγήθηκαν στην Κάρπαθο.

Οι καταθέσεις από τους επιζήσαντες θα αποσαφηνιστούν τις ακριβείς συνθήκες του πολύνεκρου ναυαγίου.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορο μέσο για τη διάσωση των αλλοδαπών.

«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί καθημερινό μέλημα και απόλυτη προτεραιότητά μας» δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι «τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και εμπορικών πλοίων που πλέουν στην περιοχή, συνεχίζουν τη μεγάλη προσπάθεια έρευνας και διάσωσης», ενώ τόνισε ότι έως τώρα έχουν περισυλλεγεί 29 συνάνθρωποί μας και οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Σημείωσε επίσης ότι τα δύο τελευταία χρόνια, σε 145 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού έχουν διασωθεί πάνω από 6.000 άτομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ