ΕΛΛΑΔΑ

Σε ύφεση η φωτιά στη Θάσο: Σε επιφυλακή για δεύτερη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Σε ύφεση η φωτιά στη Θάσο: Σε επιφυλακή για δεύτερη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις
Αργά το βράδυ η φωτιά στη Θάσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, βρισκόταν σε ύφεση INTIME / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Επί ποδός θα βρίσκονται για δεύτερη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο πύρινο μέτωπο της Σκάλας Ποταμιάς Θάσου για την πλήρη κατάσβεσή του.

Μέχρι στιγμής η φωτιά έχει καταστρέψει ένα συμπαγές πευκόδασος ωστόσο, αργά το βράδυ η φωτιά σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, βρισκόταν σε ύφεση.

Οι αρμόδιοι φορείς εξέφραζαν αισιοδοξία για τον περιορισμό της τις επόμενες ώρες και αφού νωρίτερα στη μάχη μαζί με τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις μπήκε και ο Στρατός που άνοιγε δρόμο στα πεζοπόρα τμήματα.

Να σημειωθεί ότι το πρωί της Πέμπτης εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112, για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Κοίνυρα Θάσου προς ασφαλή κατεύθυνση.

Μηχανήματα του Στρατού στη μάχη κατάσβεσης στη Θάσο

Τις τελευταίες ώρες οχήματα του Στρατού και μηχανήματα διάνοιξης δρόμων μπήκαν στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, βοηθώντας τα πεζοπόρα τμήματα να προσεγγίσουν μέσα στη δύσβατη όσο πιο κοντά γίνεται στα μέτωπα της φωτιάς.

Νωρίς το απόγευμα στο νησί της Θάσου βρέθηκε και ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από το διοικητή της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, υποστράτηγο Αθανάσιο Γαρίνη. Σε δήλωσή του ο υπουργός τόνισε ότι «διαπιστώθηκε η σημαντική συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων αφενός με μηχανήματα που προχώρησαν στις απαραίτητες επεμβάσεις και στη διάνοιξη του δασικού οδικού δικτύου και αφετέρου με τα εναέρια μέσα που συνέβαλαν καταλυτικά στον περιορισμό της επέκτασης της πυρκαγιάς».

«Σημειώνεται», συνεχίζει ο υπουργός, «πως στην περιοχή επιχειρούν οχτώ αεροσκάφη και οχτώ ελικόπτερα. Η φωτιά έχει επεκταθεί σε μεγάλη έκταση και σε δυσπρόσιτες περιοχές, εκτιμώ όμως πως, με την συνεργασία της πυροσβεστικής υπηρεσίας, του στρατού, των εναέριων μέσων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ομάδων εθελοντών δασοπυρόσβεσης μέχρι το βράδυ θα έχει τεθεί υπό έλεγχο».

Εξάλλου, με ανάρτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, ανάφερε πως «η φωτιά έσβησε αλλά η επιφυλακή συνεχίζεται». Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης έκαναν ρίψεις νερού μέχρι τη δύση του ηλίου και μετά θα συνέχιζαν το έργο της πυρόσβεσης οι επίγειες δυνάμεις.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ σε δασική έκταση στην περιοχή Λεύκη Θάσου επιχειρούν 185 πυροσβέστες με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 38 οχήματα, συμπεριλαμβανόμενων των πυροσβεστικών δυνάμεων που με έκτακτα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Κεραμωτή Καβάλας μετέβησαν στο νησί.

Παράλληλα, έσπευσαν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 29 πυροσβέστες, από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 12 πυροσβέστες και από την Περιφέρεια Ηπείρου, 26 πυροσβέστες με συνολικά 11 οχήματα.

Επίσης, από το πρώτο φως έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά, 8 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν, δύο ελικόπτερα και τρία μηχανήματα έργου του Γ.Ε.ΕΘ.Α., εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο ανακριτικών υπαλλήλων για τα αίτια της πυρκαγιάς

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, έχει ενεργοποιηθεί στο νησί της Θάσου Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΚΑΕΕ), αποτελούμενο από ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ μεταβαίνει και έτερο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με το kavalanews.gr, κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης δύο εθελοντές, ηλικίας 26 και 44 ετών, τραυματίστηκαν ελαφρά.

Οι δύο τραυματίες διακομίσθηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Πρίνου και, στη συνέχεια, κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή τους στην Καβάλα

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι στο νησί, από το πρωί και μέχρι αυτή την ώρα δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, οπότε διευκολύνεται το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ