ΕΛΛΑΔΑ

Μαρουσάκης στο CNN Greece: Άστατος καιρός, τοπικές βροχές και καταιγίδες - Πότε αλλάζει το σκηνικό

Μαρουσάκης στο CNN Greece: Άστατος καιρός, τοπικές βροχές και καταιγίδες - Πότε αλλάζει το σκηνικό
Τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Άστατος παραμένει ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς θα συνοδεύεται από τοπικές βροχές, χαλάζι και κεραυνούς. Η θερμοκρασία παρουσιάζει μικρή πτώση ενώ κύμα ζέστης έρχεται μετά το 15Αύγουστο με άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, όπως λέει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Πιο συγκεκριμένα, «στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σήμερα και αύριο, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες. Στο Ιόνιο στα Ηπειρωτικά και το δυτικό και βόρειο Αιγαίο κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες, με τα φαινόμενα να συνοδεύονται από χαλάζι και κεραυνούς».

Πιο επικίνδυνα θα είναι τα φαινόμενα στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Κεντρική Μακεδονία, τη Χαλκιδική και την περιοχή της Θράκης. Σε αυτές τις περιοχές θα έχουμε πιο έντονα καιρικά φαινόμενα και με τη μεγαλύτερη διάρκεια, προσθέτει ο ίδιος.

Τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα, παρόλα αυτά λόγω της περιόδου των θερινών διακοπών, ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δοθεί στις θαλάσσιες δραστηριότητες, αφού οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια) στις περιοχές κυρίως του Βορείου Αιγαίου (Χαλκιδική, νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου, Σποράδες) και του Ιονίου.

Ηλιοφάνεια σε νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο

Οι περιοχές που δεν επηρεάζονται από την πρόσκαιρη αλλαγή του καιρού είναι το νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο δηλαδή οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Αλλαγή στον καιρό αναμένεται και στην Αττική, «με κάποιες πιθανότητες να παρουσιαστούν μπόρες τις απογευματινές ώρες, όμως περισσότερες πιθανότητες για τοπικές βροχές και ισχυρές καταιγίδες έχουμε αύριο Κυριακή κατά τις απογευματινές ώρες», λέει ο κ. Μαρουσάκης.

Σε επιφυλακή η Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη παρατηρούνται σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές.

Εν τω μεταξύ, σε επιφυλακή βρίσκεται από χθες Παρασκευή 12 Αυγούστου έως και το Δεκαπενταύγουστο το Αυτοτελές Τμήμα της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδεχομένως προκύψουν στην πόλη από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Όπως ανέφερε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, για δράσεις της Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Μωυσίδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm», βγήκαν ήδη οι βάρδιες επιφυλακής και τα άτομα που εάν χρειαστεί θα παρέμβουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ενώ παράλληλα είναι συνεχής η επικοινωνία και η συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Περιπολούμε από το πρωί (12/8) πέριξ της πόλης λόγω των βροχοπτώσεων να εντοπίσουμε σημεία που ενδεχομένως θα χρειαστεί να παρέμβουμε. Τα μετεωρολογικά δελτία λένε ότι το επόμενο τριήμερο θα έχουμε, κατά καιρούς, έντονα καιρικά φαινόμενα και στη Θεσσαλονίκη. Κάνουμε καθετί δυνατό και είμαστε πανέτοιμοι ώστε εάν χρειαστεί να φανούμε χρήσιμοι», είπε ο κ. Μωυσίδης.

Κύμα ζέστης από την Τρίτη 16 Αυγούστου

Η θερμοκρασία σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή θα παρουσιάσει μία μικρή πτώση και δεν θα ξεπεράσει τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας. «Γενικά ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 30 – 34 βαθμούς Κελσίου. Από τη Δευτέρα 15 Αυγούστου ο καιρός βελτιώνεται ενώ από την Τρίτη 16 Αυγούστου θα έρθει κύμα ζέστης τις επόμενες ημέρες», συμπληρώνει ο κ. Μαρουσάκης.

Η πρόγνωση του καιρού σύμφωνα με το meteo.gr

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα είναι αυξημένες και πιθανόν να σημειωθούν μικρής διάρκειας βροχές.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες, που πιθανόν να είναι κατά τόπους έντονες.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από τις προμεσημβρινές ώρες σποραδικές καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανόν από χαλαζοπτώσεις.

Στη Θράκη λίγες νεφώσεις που μετά το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Βορείων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες, που μέχρι και το μεσημέρι στο Ιόνιο θα είναι κατά τόπους ισχυρές και θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανόν από χαλαζοπτώσεις.

Ανεμοι: Αρχικά νότιοι 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς και στο εσωτερικό της Ηπείρου μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Τοπικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους στη Θεσσαλία θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανόν από χαλαζοπτώσεις.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνον στη δυτική Κρήτη θα αναπτυχθούν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αυξημένες νεφώσεις και σποραδικές βροχές. Το πρωί και το βράδυ σχεδόν αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την ΚΥΡΙΑΚΗ 14-08-22

Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), την Εύβοια, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρά βαθμιαία από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά.

Στην Πελοπόννησο και την Κρήτη λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες. Στην ανατολική νησιωτική χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα δυτικά και νότια πελάγη δυτικοί βορειοδυτικοί τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια όπου θα φτάσει τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τα Δωδεκάνησα και τη Κρήτη, τους 30 με 32 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τη Δευτέρα 15-08-22

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες με βελτίωση από αργά το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά στα νότια 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ