ΕΛΛΑΔΑ

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Ξεκινούν οι αιτήσεις – Πότε λήγει η προθεσμία

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Ξεκινούν οι αιτήσεις – Πότε λήγει η προθεσμία
Οι προσλήψεις θα διεξαχθούν τέλος Αυγούστου, λίγο πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς INTIME/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Ξεκινούν από σήμερα οι διαδικασίες για την πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών με τους ενδιαφερόμενους να έχουν προθεσμία έως και την Τρίτη 23 Αυγούστου για να δηλώσουν περιοχές προτίμησης για την πρόσληψή τους πλήρους ή μειωμένου ωραρίου και ως ωρομίσθιοι.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για την πρόσληψή τους από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας καθώς και με μήνυμα στο κινητό τους.

Φέτος, το εκπαιδευτικό δυναμικό θα ενισχυθεί με επιπλέον 8.500 μόνιμους εκπαιδευτικούς σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Ειδική Εκπαίδευση. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει συνολικά πάνω από 25.000 μόνιμοι διορισμοί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Πάντως, η όλη διαδικασία για τις προσλήψεις διεξάγεται εντός του μήνα Αυγούστου, προκειμένου να έχουν τοποθετηθεί οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές στις θέσεις τ ους στις αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Φέτος, στη Γενική Εκπαίδευση διορίστηκαν 7.063 εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων οι 4.911 σε νηπιαγωγεία και δημοτικά και οι 1.995 σε Γυμνάσια και Λύκεια. Οι 157 εξ αυτών διορίστηκαν σε μουσικά σχολεία.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία διαχρονικά αντιμετώπιζε τις μεγαλύτερες ελλείψεις, υπήρξε αρκετά μεγάλη κατανομή δασκάλων και νηπιαγωγών, για να υποστηριχθούν οι αλλαγές που έχουν γίνει στο ωρολόγιο πρόγραμμα.

Επέκταση ωραρίου

Η επέκταση ωραρίου σε τουλάχιστον 5.000 τμήματα νηπιαγωγείων και δημοτικών μέχρι τις 5.30 το απόγευμα δείχνει ότι το σχολείο ξεκινάει με αυξημένες ανάγκες. Γι΄αυτό η άμεση κάλυψη των επιπλέων θέσεων από μόνιμους εκπαιδευτικούς και από αναπληρωτές κρίνεται απαραίτητη. Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Παιδείας, τουλάχιστον 3.000 εκπαιδευτικοί θα κληθούν να καλύψουν τις επιπλέον θέσεις που θα προκύψουν από την επέκταση του ωραρίου.

Τέλος, για την ειδική αγωγή, τη νέα σχολική χρονιά προστίθενται 1.024 εκπαιδευτικοί στο δυναμικό της (492 στην Α’θμια και 532 στην Β’ θμια), ενώ παράλληλα διορίζονται και 383 μέλη ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και 17 μέλη ειδικού βοηθητικού προσωπικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ