ΕΛΛΑΔΑ

«Christina O»: Η θρυλική θαλαμηγός του Ωνάση πέρασε από τον Ισθμό της Κορίνθου

«Christina O»: Η θρυλική θαλαμηγός του Ωνάση πέρασε από τον Ισθμό της Κορίνθου
Η θαλαμηγός έχει  μήκος 99,13 μέτρα και το 2018 ήταν η 45η μεγαλύτερη θαλαμηγός στον κόσμο. Wikipedia

Στον Ισθμό της Κορίνθου εντοπίστηκε η ιστορική θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση «Christina O». Η θαλαμηγός έχει  μήκος 99,13 μέτρα και το 2018 ήταν η 45η μεγαλύτερη θαλαμηγός στον κόσμο.

Κατασκευάστηκε το 1943 ως η φρεγάτα Stormont (GRT 1602), ανήκε στο καναδικό Πολεμικό Ναυτικό και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως συνοδευτικό σκάφος των νηοπομπών για τη μεταφορά πολεμικού υλικού στις συμμαχικές δυνάμεις.

Ο Ωνάσης αγόρασε την φρεγάτα στην τιμή των 34.000 δολαρίων και μετά ξόδεψε 4 εκατομμύρια δολάρια για να την μετατρέψει σε πολυτελές υπερσύγχρονο γιοτ, δίνοντάς της το όνομα της κόρης του, Χριστίνας.

Η θαλαμηγός πέρασε στα χέρια της Χριστίνας Ωνάση όταν ο πατέρας της πέθανε, ενώ εκείνη με τη σειρά της, το 1978 τη δώρισε στο ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να την χρησιμοποιεί ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το δημόσιο μετονόμασε τη θαλαμηγό σε «Αργώ», ενώ τη συντήρησή της ανέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό.

Είκοσι χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1998 ο ναυτιλιακός επιχειρηματίας και φίλος της οικογένειας Ωνάση, Τζον Παπανικολάου, θα αγόρασει την «Αργώ» από το ελληνικό κράτος και θα ξοδέψει 50 εκατομμύρια δολάρια για να τη μετασκευάσει, αποκαθιστώντας το παλιό όνομα του γιοτ προς τιμήν της Χριστίνας Ωνάση, που υπήρξε φίλη του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ