ΕΛΛΑΔΑ

Βόλτα στο δάσος: Ποια βήματα πρέπει να ακολουθούμε για να προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον

Βόλτα στο δάσος: Ποια βήματα πρέπει να ακολουθούμε για να προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον

Το δάσος είναι ένα θαυμαστό οικοσύστημα της φύσης, δελεαστικό για τους λάτρεις του πρασίνου και ιδανικός προορισμός για έναν δροσερό περίπατο.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για την υγεία μας να βρισκόμαστε στην εξοχή, καθώς αισθανόμαστε τον καθαρό αέρα, ασκούμαστε, απορροφάμε βιταμίνη D και βοηθάμε θετικά την ψυχική και σωματική μας υγεία. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μία βόλτα στο δάσος έχει θετικά αποτελέσματα και μοναδικά οφέλη.

Φυσικά, όπως κάθε σχέση, έτσι και η δική μας με το περιβάλλον έχει κανόνες και υποχρεώσεις, τις οποίες πρέπει να τηρούμε, εάν θέλουμε να απολαμβάνουμε για πολλά ακόμη χρόνια τα θετικά στοιχεία που προκύπτουν από την προστατευμένη, καθαρή και ασφαλή φύση γύρω μας.

Τι σημαίνει αυτό; Πως σε κάθε βόλτα μας στο δάσος, οφείλουμε να έχουμε κατά νου όλα τα «βήματα» που πρέπει να ακολουθήσουμε μέχρι την επόμενη φορά που θα βρεθούμε στο αγαπημένο μας πράσινο μέρος, κάνοντας έναν μεγάλο περίπατο με τους δικούς μας ανθρώπους. Άλλωστε, είτε ο στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση είτε να χαλαρώσουμε, μια βόλτα στο πλησιέστερο σε εμάς δάσος είναι πάντα μια καλή ιδέα.

Δεν αφήνουμε σκουπίδια

Η μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος είναι άμεσα συνδεδεμένη με το αίσθημα καθαριότητας που μας διακρίνει. Μπορεί συχνά, να θαυμάζουμε παρθένα και άγονα μέρη, τα οποία δεν έχουν «αλλοιωθεί» από κάποια ανθρώπινη παρέμβαση, όμως τι γίνεται με εκείνες τις εκτάσεις πρασίνου, που είναι «πόλος έλξης» επισκεπτών; Η λύση είναι μία και πρέπει να τηρείται κατά γράμμα: Δεν αφήνουμε ποτέ τα σκουπίδια μας στη φύση, όποιας μορφής και αν είναι αυτά. Είναι ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος να δείξουμε ότι φροντίζουμε τόσο τους γύρω μας, όσο και το φυσικό περιβάλλον το οποίο μας «φιλοξενεί». Την επόμενη φορά που θα δούμε, λοιπόν, κάποιον να εγκαταλείπει τα σκουπίδια του στο φυσικό περιβάλλον, αρκεί να του υπενθυμίσουμε πως έχει χρέος να αναλογιστεί τις συνέπειες των πράξεων του στο σήμερα αλλά και το αύριο.

Δεν «παίζουμε» με τη φωτιά

Μπορούμε να σβήσουμε μια φωτιά, αλλά δεν μπορούμε να σβήσουμε τις τραγικές συνέπειές της. Αρκεί να σκεφτούμε αυτή τη φράση για να κατανοήσουμε πως όταν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, όταν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές ή ακόμα και όταν εγκαταλείπουμε κομμάτια γυαλιών, τότε ο κίνδυνος να προκαλέσουμε πυρκαγιά, με τραγικές πολλές φορές συνέπειες, είναι τεράστιος. Ποιο είναι, λοιπόν, το αυτονόητο που συχνά αμελούμε; Ότι όλοι μας είναι απολύτως απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί, ότι αυτά τα λάθη μπορούμε και πρέπει να τα αποφύγουμε, ώστε να προστατεύσουμε τους γύρω μας, το σπίτι μας, το δάσος, το περιβάλλον, τον ίδιο μας τον εαυτό.

Δεν παίρνουμε μαζί μας «σουβενίρ»

Η βόλτα στο δάσος και όσα βλέπουμε εκεί, ανήκουν εκεί και σε καμία περίπτωση δεν είναι ωραίο και σωστό να τα αποσπάσουμε για να αποκτήσουμε σουβενίρ. Τα αγριολούλουδα που θα συναντήσουμε, τα κλαδιά των μικρότερων δέντρων ή ό,τι άλλο μπορεί να δούμε και να σκεφτούμε τι ωραίο που θα δείχνει στο σπίτι μας, είναι περισσότερο από απαραίτητο να αλλάξουμε αμέσως τρόπο σκέψης και να το αφήσουμε ανέγγιχτο, στη θέση του. Το δάσος είναι ένα μεγάλο οικοσύστημα, κάθε μέλος του οποίου είναι απαραίτητο και αναγκαίο.

Δεν διαταράσσουμε το περιβάλλον

Οι ήχοι του δάσους είναι μοναδικοί και χρειάζεται να τους σεβαστούμε για να τους απολαύσουμε. Το να πραγματοποιήσουμε μια βόλτα στο δάσος για να βάλουμε την αγαπημένη μας μουσική στη διαπασών και να την ακούσουμε εκεί, είναι μια λάθος κίνηση που διαταράσσει το περιβάλλον και δείχνει ασέβεια. Εμείς οφείλουμε να σεβαστούμε τον χώρο, να «ενοχλήσουμε» όσο λιγότερο γίνεται και να παρατηρήσουμε όσο πιο καλά μπορούμε όσα συμβαίνουν γύρω μας, αποκτώντας ανεκτίμητης αξίας εμπειρίες.

Για εμάς που αγαπάμε τις βόλτες στο δάσος, τα παραπάνω «βήματα» θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε μικρές ή μεγάλες εξορμήσεις στην εξοχή. Αυτό το καλοκαίρι, ήρθε η ώρα να γίνει η φύση προτεραιότητά μας και η ανθρώπινη παρέμβαση να μετριαστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ