ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα δημιουργήσουμε στο μπαλκόνι μας τον πιο πράσινο κήπο

Πώς θα δημιουργήσουμε στο μπαλκόνι μας τον πιο πράσινο κήπο

Η ζωή στην πόλη μπορεί να γίνει πιο πράσινη, αρκεί να δώσουμε σημασία στις λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στο ίδιο μας το σπίτι – ή το μπαλκόνι μας, στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το μπαλκόνι του σπιτιού είναι μέρος της ζωής μας χειμώνα – καλοκαίρι. Και καθώς το καλοκαίρι στη χώρα μας είναι «μακρύ», ενώ οι χειμώνες σύντομοι, ποιος μπορεί να αντισταθεί και να μην βγει στο μπαλκόνι του να απολαύσει τον χειμωνιάτικο ήλιο, ακόμα και μέσα στον Δεκέμβρη, τον Γενάρη και τον Φλεβάρη;

Ο χώρος αυτός βέβαια πρέπει να μας δελεάζει και όχι να μοιάζει με… εγκαταλελειμμένο τοπίο. Δημιουργώντας όμως τον δικό μας, μικρότερο ή μεγαλύτερο κήπο στο μπαλκόνι, μπορούμε να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή, όλες τις εποχές του χρόνου.

Ξεκινάμε σταδιακά

Έχει σημασία, ειδικά για όσους από εμάς ξεκινάμε τη δημιουργία ενός κήπου στο μπαλκόνι από το μηδέν, να το κάνουμε σταδιακά: Αυτό σημαίνει, πολύ απλά, να μη γεμίσουμε ξαφνικά τον χώρο με γλάστρες και λουλούδια, αλλά να προτιμήσουμε να το κάνουμε με ένα καινούριο φυτό τη φορά. Ας μην ξεχνάμε πως όλα χρειάζονται φροντίδα και περιποίηση, ειδικά στην αρχή, επομένως θα πρέπει κι εμείς να προσαρμοστούμε στη «νέα κατάσταση».

Πρώτο βήμα, ο «εξοπλισμός»

Για να ασχοληθούμε με την κηπουρική, έστω και σε επίπεδο γλάστρας στο μπαλκόνι, είναι απαραίτητο να προμηθευτούμε κατάλληλο εξοπλισμό, που θα διευκολύνει την προσπάθειά μας. Από τα κατάλληλα γάντια, τις ψαλίδες, τα ποτιστήρια και τις ίδιες τις γλάστρες που θα επιλέξουμε, είναι καλό να αφιερώσουμε λίγο χρόνο σε αυτό. Είναι αυτονόητο, ότι πολλά από αυτά που θα χρειαστούμε, δεν χρειάζεται να τα αγοράσουμε εξαρχής – καθώς ένα παλιό μεταλλικό δοχείο, μπορεί να μετατραπεί στην πιο όμορφη γλάστρα του σπιτιού, εύκολα, με φαντασία και δημιουργικότητα.

Επιλογή των φυτών με σκέψη και προσοχή

Μπορεί τα όμορφα χρώματα και τα ευωδιαστά λουλούδια που βλέπουμε στα φυτώρια να κεντρίζουν την προσοχή μας, πριν τα μεταφέρουμε στο μπαλκόνι μας όμως, θα πρέπει να εξετάσουμε το ζήτημα πολύ πιο προσεκτικά. Καλό είναι λοιπόν να συμβουλευτούμε εκ των προτέρων κάποιον που γνωρίζει και να ρωτήσουμε τι φροντίδα και ειδικά, τι συνθήκες ανάπτυξης απαιτεί το κάθε φυτό.

Επιλέγουμε βότανα για την αρχή

Μια καλή ιδέα είναι να ξεκινήσουμε τον μικρό μας κήπο στο μπαλκόνι, επιλέγοντας βότανα, τα οποία είναι ανθεκτικά στην καλλιέργεια και εύκολα στην ανάπτυξη. Ο μαϊντανός, ο βασιλικός, το θυμάρι, η ρίγανη και το δεντρολίβανο μπορούν να δώσουν νέα εικόνα στο μπαλκόνι – αλλά και στα πιάτα μας!

Συμβουλευόμαστε ειδικό

Στην περίπτωση που είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε ολικά το μπαλκόνι ή την ταράτσα του σπιτιού σε κήπο, καλό είναι να συμβουλευτούμε έναν ειδικό που θα μας κατευθύνει συγκεκριμένα και με τη μεγαλύτερη ασφάλεια. Διότι είναι διαφορετικό να επιλέξουμε σταδιακά και με βάση την εμπειρία που αποκτάμε με τον καιρό γλάστρες για το μπαλκόνι και διαφορετικό να το γεμίσουμε διά μιάς με φυτά όλων των ειδών και μεγεθών.

Σε κάθε περίπτωση, το μπαλκόνι του σπιτιού μας μπορεί να μετατραπεί σε έναν μικρό χώρο πρασίνου που θα δώσει νέα πνοή στην καθημερινότητά μας. Κάνοντας την κηπουρική το νέο αγαπημένο μας χόμπι, κερδίζουμε ποιότητα ζωής, απόλαυση και καθαρό αέρα!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ