ΕΛΛΑΔΑ

Τζανάκης: Σε εθελοντική καραντίνα μετά τις διακοπές - Χωρίς υποχρεωτική μάσκα στα σχολεία

Τζανάκης: Σε εθελοντική καραντίνα μετά τις διακοπές - Χωρίς υποχρεωτική μάσκα στα σχολεία
«Η Κένταυρος έχει ανιχνευτεί σε πολλές χώρες αλλά δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι επικρατεί», λέει ο κ. Τζανάκης INTIME/ (Φωτογραφία αρχείου)

Σε σταθερή αποκλιμάκωση κινείται η πανδημία, γεγονός που προϊδεάζει έναν ήσυχο Σεπτέμβριο, κατά τον καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη.

Ο ίδιος μίλησε στο CNN Greece μεταξύ άλλων για την μετάλλαξη Κένταυρος και πώς, κατά τη γνώμη του, πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

«Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε σταθερή αποκλιμάκωση. Περιμένουμε την άλλη εβδομάδα να δούμε το αποτύπωμα του Δεκαπενταύγουστου. Όπως φαίνεται όμως μέχρι στιγμής, αναμένουμε έναν σχετικά ήσυχο Σεπτέμβριο» είπε ο κ. Τζανάκης.

Καραντίνα 2-4 ημερών μετά τις διακοπές

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν όσοι επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές κι έρχονται σε επαφή με ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Λόγω του συνωστισμού που επικρατεί στα νησιά αλλά και στις περιοχές που παραθέριζαν όσοι επιστρέφουν πλέον από τις διακοπές τους, καλό είναι κατά τον κ. Τζανάκη, να μπουν σε μία μικρή εθελοντική καραντίνα για να προστατεύσουν κυρίως γονείς και ηλικιωμένους.

«Όσοι επιστρέφουν από διακοπές, καλό είναι να μπαίνουν σε μία εθελοντική καραντίνα, 2-4 ημερών, δηλαδή να είναι προσεκτικοί και να μην έρχονται σε επαφή με κόσμο κυρίως με άτομα μεγάλης ηλικίας ή ευάλωτες ομάδες. Να απομονωθούν για λίγες μέρες μέχρι να βεβαιωθούν ότι δεν νοσούν και φυσικά να κάνουν τεστ».

Χωρίς μάσκα στα σχολεία

Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων που θα ανοίξουν και πάλι σύντομα, κ. Νίκος Τζανάκης επισημαίνει ότι, προς το παρόν δεν χρειάζεται να γίνει υποχρεωτική η μάσκα. «Τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργήσουν όπως το μήνα Μάιο. Δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική μάσκα, στη φάση αυτή.

Οι γονείς πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα και να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο εάν είναι κρυωμένα και βεβαίως εάν στο περιβάλλον των παιδιών υπήρξε ή υπάρχει κρούσμα θα πρέπει να τα κρατήσουν στο σπίτι και να τους κάνουν self test πριν πάνε στο σχολείο».

Ναι στην 4η δόση

Όσον αφορά το πολυσυζητημένο θέμα για την 4η δόση του εμβολίου, ο ίδιος προτρέπει σε όσους έχει συσταθεί να την κάνουν, να μην την καθυστερήσουν.

«Πρέπει να γίνει τώρα, ώστε να διασφαλιστούν οι ευάλωτοι. Όταν φτάσουν τα νέα εμβόλια στη χώρα μας θα γίνουν από εκείνους που πρέπει, όταν πρέπει. Είναι λάθος να περιμένουν κάποιοι άνθρωποι τα νέα εμβόλια όταν υπάρχουν ήδη και μπορούν να τους προστατεύσουν, εάν φυσικά δεν έχουν ήδη νοσήσει».

Ο «Κένταυρος» δεν θα διώξει την Ο5

Ο κ. Νίκος Τζανάκης μιλώντας για την μετάλλαξη «Κένταυρος», σημείωσε ότι δεν την καθιστά ικανή να επικρατήσει και να εκδιώξει την «Όμικρον 5» παρόλο που είναι αρκετά μεταδοτική. Θεωρεί δύσκολο να έχει φτάσει στη χώρα μας και να μην έχει ανιχνευτεί.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η μετάλλαξη «Κένταυρος» βρίσκεται στη χώρα μας. Άλλωστε, δεν υπάρχει και αλλαγή στο επιδημιολογικό φορτίο που να μας προϊδεάζει ότι κάτι συμβαίνει. Η μετάλλαξη Κένταυρος, παρόλο που έχει τη δυναμική να επικρατήσει, εντούτοις, δεν φαίνεται ικανή να διώξει την Όμικρον 5 στις χώρες που έχει ανιχνευτεί. Έτσι είναι αμφίβολο, αν θα καταφέρει να έρθει κι εδώ και να επικρατήσει», λέει ο ίδιος.

Προσθέτει ότι «μετά τα μέσα Οκτωβρίου περιμένουμε νέα δεδομένα για την πανδημία. Η Κένταυρος είναι πιο μεταδοτική από την Όμικρον 5 αλλά δεν είναι τόσο μεταδοτική ώστε να μπορέσει να την εκδιώξει. Σκεφτείτε ότι η Ο5 έδιωξε την Ο2 μέσα σε δύο εβδομάδες».

«Η Κένταυρος έχει ανιχνευτεί σε πολλές χώρες αλλά δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι επικρατεί. Παραμένει σταθερή και σε χαμηλό ποσοστό. Αυτό μας δείχνει ότι δεν θα είναι εύκολη η επικράτησή της. Αν και το στέλεχος έχει δυναμική αλλά δεν φαίνεται να τα καταφέρνει», υποστηρίζει ο κ. Τζανάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ