ΕΛΛΑΔΑ

Μαίνονται οι φωτιές στην Πορτογαλία - Συνδρομή της Ελλάδας με δύο αεροσκάφη

Μαίνονται οι φωτιές στην Πορτογαλία - Συνδρομή της Ελλάδας με δύο αεροσκάφη
Η Ελλάδα έχει στείλει βοήθεια τρεις φορές στην Αλβανία, δύο στη Γαλλία και τώρα στην Πορτογαλία Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Δύο αεροσκάφη Canadair CL-415 έστειλε η Ελλάδα στην Πορτογαλία, ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα των πορτογαλικών Αρχών, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Η χώρα Πορτογαλία πλήττεται από μεγάλες δασικές πυρκαγιές και αναμένει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες.

Από την πρώτη στιγμή της ενεργοποίησης του αιτήματος, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, η Ελλάδα έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού τα δύο αεροσκάφη, τα οποία έχουν ήδη φτάσει στον προορισμό τους.

Από το υπουργείο επισημαίνεται ότι μόνο φέτος το καλοκαίρι, η Ελλάδα, στηρίζοντας συστηματικά και με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, έχει παράσχει έξι φορές συνδρομή σε χώρες της Ευρώπης για αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα τρεις φορές στην Αλβανία, δύο στη Γαλλία και τώρα στην Πορτογαλία.

Η Πορτογαλία ζει φέτος μια πρωτόγνωρη ξηρασία, ενώ ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος εδώ και σχεδόν 100 χρόνια.

Το Πορτογαλικό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας (IPMA) προβλέπει σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας ως τον Σεπτέμβριο, ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι «πιο ζεστός και πιο ξηρός» από το κανονικό.

Τις επόμενες ημέρες «θα είμαστε αντιμέτωποι με αυξημένο κίνδυνο» πυρκαγιάς, προειδοποίησε ο Πορτογάλος υπουργός Εσωτερικών Ζοζέ Λουίς Καρνέιρο.

Από την αρχή του έτους έχουν καεί στην Πορτογαλία 920.000 στρέμματα, ο βαρύτερος απολογισμός μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2017 που άφησαν πίσω τους σχεδόν 100 νεκρούς, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την προστασία της φύσης και των δασών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ