ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Στο επίκεντρο κεντρική και δυτική Μακεδονία - Μπουρίνι έπληξε Ιωάννινα και Αττική

Κακοκαιρία: Στο επίκεντρο κεντρική και δυτική Μακεδονία - Μπουρίνι έπληξε Ιωάννινα και Αττική
Από τη βόρεια Ελλάδα άρχισε το κύμα κακοκαιρίας (φωτ. αρχείου) ΙΝΤΙΜΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας, με κύρια φαινόμενα τις έντονες βροχοπτώσεις, τους κεραυνούς και τις χαλαζοπτώσεις. Στο επίκεντρο βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η κεντρική και δυτική Μακεδονία, ενώ μπουρίνια «χτύπησαν» τα Ιωάννινα, αλλά και την Αττική.

Συγκεκριμένα, βροχές και καταιγίδες εκδηλώνονται τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας στη Δυτική Μακεδονία και στα δυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας σύμφωνα με στοιχεία από το Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο Μακεδονίας.

Νωρίτερα σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια. Λόγω έντονης βροχόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο 1o χιλιόμετρο από Όλυνθο προς επαρχιακή οδό Νέων Μουδανιών-Σιθωνίας.

#Χαλκιδική #κακοκαιρία ❗Λόγω έντονης βροχόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο 1o χιλιόμετρο από #Όλυνθο...

Posted by Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας on Monday, August 22, 2022

Δυνατό μπουρίνι έπληξε νωρίς το απόγευμα, την πόλη των Ιωαννίνων. Χρειάστηκαν 20 λεπτά για να μετατραπούν οι δρόμοι σε ποτάμια στο κέντρο της πόλης. Μαζί με την έντονη βροχόπτωση έπνεαν ισχυροί άνεμοι, ενώ σημειώθηκε και χαλαζόπτωση.

Ένας νεαρός οδηγός εγκλωβίστηκε μέσα στο αυτοκίνητο του, το οποίο καταπλάκωσε δένδρο που ξεριζώθηκε. Άμεση ήταν η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό του.

Πρωτοφανής καταιγίδα ξέσπασε το απόγευμα και στην Πτολεμαΐδα. Πλημμύρισαν δρόμοι και καταστήματα, ενώ σε κατάσταση συναγερμοί είναι η πυροσβεστική υπηρεσία.

Ήδη υπάρχουν κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ σε πλήρη επιφυλακή είναι όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου. Εξαιτίας της καταιγίδας μεγάλο τμήμα της πόλης είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Από πτώση κεραυνού πήρε φωτιά ένας γεωργικός ελκυστήρας (τρακτέρ) στην Άρδασσα, ενώ σημειώθηκε πτώση δέντρου μέσα στην πόλη της Πτολεμαΐδας.

Παρόμοια κατάσταση και στο τοπικό διαμέρισμα Περδίκκα όπου μάλιστα λόγω του όγκου των νερών έπεσε τοίχος πάνω σε ΙΧ αυτοκίνητο.

Μπουρίνι έπληξε την Αττική

Η μπόρα στην Αττική συνοδεύτηκε από πολλούς κεραυνούς, ενώ καταγράφηκαν και «βυθίσεις» στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Παράλληλα, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης, παρατηρήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο, ενώ ένα όχημα ακινητοποιήθηκε στη γέφυρα Καλυφτάκη.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο Μακεδονία καταιγίδες άρχισαν να εκδηλώνονται στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, στην ορεινή Χαλκιδική, τοπικά στην Κασσάνδρα και τη Σιθωνία, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς.

Το κύμα κακοκαιρίας θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή. Τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν και σε ώρες εκτός της κλασικής αστάθειας (μεσημέρι – απόγευμα) και θα επηρεάσουν όχι μόνο την ηπειρωτική αλλά και τη νησιωτική χώρα και κυρίως το Αιγαίο.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η βόρεια Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο και η Χαλκιδική κυρίως την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Προειδοποίηση Αρναούτογλου

Στη μεταβολή που παρουσίασε ο καιρός αναφέρθηκε ο Σάκης Αρναούτογλου. Ο έμπειρος προγνώστης της ΕΡΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον καιρό που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες ενώ αναφέρθηκε και στους ανέμους που συνδέονται με καταιγίδες.

Συγκεκριμένα σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε ότι «πέρα από τα αιφνίδια πλημμυρικά φαινόμενα, κίνδυνος υπάρχει και από τους ανέμους που συνήθως συνοδεύουν τις καταιγίδες, ενώ δεν αποκλείεται οι συνθήκες να είναι ευνοϊκές ακόμα και για το σχηματισμό σιφώνων».

Ολόκληρη η ανάρτηση του έμπειρου προγνώστη της ΕΡΤ:

«Φίλες και φίλοι!

Και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θέλουν αρκετές περιοχές της χώρας (στεριά, ακόμα και νησιά και κυρίως οι Σποράδες, η Αττική αλλά δυστυχώς και οι πυρόπληκτες περιοχές) να δέχονται έντονα καιρικά φαινόμενα κι αυτό κατα διαστήματα (όχι όλη την ημέρα) από σήμερα και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, ίσως και πιο τοπικά και την Παρασκευή!

Με αυτά τα δεδομένα, πέρα από τα αιφνίδια πλημμυρικά φαινόμενα, κίνδυνος υπάρχει και από τους ανέμους που συνήθως συνοδεύουν τις καταιγίδες, ενώ δεν αποκλείεται οι συνθήκες να είναι ευνοϊκές ακόμα και για το σχηματισμό σιφώνων!

Σε κάθε περίπτωση και για καλό και για κακό, κατά την ταπεινή μου άποψη θεωρώ πως είναι αναγκαία η επαγρύπνυση αλλά και η λήψη στοιχειωδών μέτρων προφύλαξης!»

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

Αύριο Τρίτη (23-08-2022) κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και το μεσημέρι – απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη.

Την Τετάρτη (24-08-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα συνεχιστούν και θα επηρεάσουν από νωρίς το πρωί την ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα (εκτός από τα Δωδεκάνησα) και το μεσημέρι – απόγευμα τα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Την Πέμπτη (25-08-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και το μεσημέρι – απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη.

Την Παρασκευή (26-08-2022), σύμφωνα με τα ως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στις παραπάνω περιοχές αλλά προοδευτικά θα εξασθενήσουν.

Πού θα βρέξει σήμερα

Σύμφωνα με το meteo.gr, για σήμερα Δευτέρα, αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, σε νησιωτικά τμήματα του Βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες και ενδεχομένως στα ορεινά της Κρήτη. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα και θα συνοδευτούν από ενισχυμένους ανέμους και αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων εντοπίζεται κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 28 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 18 έως 31-33, στην Ήπειρο από 18 έως 32 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 19 έως 34, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 32-34 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 31 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 20 έως 32-33 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ, με εξαίρεση τα νοτιότερα πελάγη όπου θα επικρατήσει δυτικό ρεύμα με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις οι βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 33-34 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με βροχές ή καταιγίδες κατά τόπους και κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 31 βαθμούς.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες. Βελτίωση το βράδυ.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 31 βαθμούς και στα δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία τοπικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες στην Κρήτη τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν στα ορεινά τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στην Κρήτη τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια δυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ