ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές - Πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι, έπεσαν δέντρα

Κακοκαιρία: Σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές - Πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι, έπεσαν δέντρα
Άστατος παραμένει ο καιρός και την Τρίτη, 23 Αυγούστου, σε πολλές περιοχές της χώρας INTIME/ (Φωτογραφία αρχείου)

Άστατος παραμένει ο καιρός και σήμερα Τρίτη σε πολλές περιοχές της χώρας προκαλώντας πολλά προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για την 23η Αυγούστου, νεφώσεις με βροχές και κατά διαστήματα ισχυρές καταιγίδες, προβλέπονται στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Στη Χαλκιδική εξακολουθεί να βρέχει σήμερα Τρίτη, ενώ δύσκολες θα είναι οι επόμενες ώρες στην περιοχή λόγω της συνεχόμενης βροχής. Χθες (22/8) πλημμύρισαν πολλοί δρόμοι μέσα σε μία ώρα. Το ίδιος και στην Πτολεμαΐδα όπου έπεσε 70 εκατοστά βροχής σε διάρκειας μιας ώρας με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν εκτός από τους δρόμους, καταστήματα και υπόγεια σπίτια.

Να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητεί ο δήμαρχος Εορδαίας

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της περιοχής, Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, ζητάει να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης οι πλημμυρισμένες περιοχές.

Συνολικά 186 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών στην πόλη της Πτολεμαΐδας και στα χωριά που γειτνιάζουν με τον αστικό ιστό, δέχθηκε μέχρι σήμερα τα ξημερώματα το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, εξαιτίας της χθεσινοβραδινής καταιγίδας που έπληξε την πόλη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής λόγω του μεγάλου αριθμού των κλήσεων χρειάστηκε η συνδρομή οχημάτων και προσωπικού από την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία.

Οι πυροσβέστες προχώρησαν σε 45 αντλήσεις υδάτων από κατοικίες, υπόγεια και επαγγελματικούς χώρους εντός της πόλης ενώ σε μια περίπτωση στο χωριό Περδίκα υπήρξε πτώση πρανούς που καταπλάκωσε μια περίφραξη και ένα αυτοκίνητο. Επίσης σημειώθηκαν πτώσεις δένδρων, τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά, χωρίς ωστόσο να προκληθούν τραυματισμοί πολιτών.

Σύμφωνα με τον Μετεωρολογικό σταθμό που είναι εγκατεστημένος στην Άρδασσα, ένα χωριό μόλις 10 χιλιόμετρα από την Πτολεμαΐδα, κατά την διάρκεια της καταιγίδας που διήρκησε περί τα 50 λεπτά, έπεσαν 77 χιλιοστά βροχής, με αποτέλεσμα να πλημμυρήσουν τα χωράφια, τα αρδευτικά κανάλια αλλά και τα κανάλια αποστράγγισης των υδάτων.

Ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς δήλωσε πως πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο που έζησε η κυρίως πόλη, το οποίο οι μετεωρολόγοι ονομάζουν «αυτοτροφοδοτούμενη καταιγίδα». Ανέφερε ακόμη ότι οι ζημιές σε υπόγεια κατοικιών και επαγγελματικών χώρων είναι σημαντικές και ότι θα ζητήσει σήμερα από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληττόμενες περιοχές του δήμου.

Από χθες αργά το βράδυ έως σήμερα το πρωί στην περιοχή της Πτολεμαΐδας επιχείρησαν 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα.

Φθιώτιδα: Έπεσε δέντρο σε εκκλησάκι από την κακοκαιρία

Μία από τις περιοχές που επηρεάστηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τη Δευτέρα είναι και η ανατολική Φθιώτιδα. Σε ορισμένα σημεία έπεσε και χαλάζι, ενώ πολλές περιοχές βυθίστηκαν στο σκοτάδι.

Ο δυνατός αέρας έριξε αρκετά δέντρα, στους παραθαλάσσιους οικισμούς της Στυλίδας, Μαρίνι και Μελίσσια. Το εκκλησάκι που βλέπετε είναι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μαρίνι, «χτυπήθηκε» δυνατά από το χθεσινοβραδινό μπουρίνι, σύμφωνα με το lamiareport.gr.

Eν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η ατμοσφαιρική διαταραχή που βρίσκεται για ακόμα μια ημέρα βορειοδυτικά της χώρας μας πάνω από την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής, αναμένεται να προκαλέσει για τρίτη ημέρα εκτεταμένη ατμοσφαιρική αστάθεια την Τρίτη 23/08 με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας εκτός από τα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα.

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατα τη διάρκεια της Τρίτης 23/08 θα είναι:

  • Βροχές και καταιγίδες κυρίως σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία, Αν. Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Αν. Πελοπόννησο και τοπικά σε Θράκη και Κρήτη.
  • Τα φαινόμενα κατά τόπους σε τμήματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Αν. Πελοποννήσου και της Αν. Στερεάς θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και είναι πιθανό να σημειωθούν σημαντικά ύψη βροχής.
  • Οι καταιγίδες τοπικά σε τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Αν. Στερεάς και της Αν. Πελοποννήσου είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τον αθροιστικό υετό που αναμένεται κατά την διάρκεια της Τρίτης 23/08 και συνοψίζει τις κυριότερες περιοχές υψηλού κινδύνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ