ΕΛΛΑΔΑ

SOS εκπέμπουν το ελληνικό Περίπτερο και η αγορά ψιλικών

SOS εκπέμπουν το ελληνικό Περίπτερο και η αγορά ψιλικών

Καταναλωτής, δημόσια έσοδα και νόμιμη αγορά, θύματα του φόρου στα στριφτά.

Μήνυμα «SOS» εκπέμπει το ελληνικό περίπτερο και τα καταστήματα ψιλικών που έχουν δει την αγορά τους να υφίσταται μια δραματική συρρίκνωση κατά 50% εξαιτίας της υπερφορολόγησης του καπνού την κρίσιμη τελευταία 5ετία οπότε δρομολογήθηκαν 7 αλλεπάλληλες φοροεισπρακτικές επιθέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2010 μέχρι σήμερα περισσότερα από 10.000 σημεία πώλησης έχουν βάλει «λουκέτο» με την εικόνα αυτή της οικονομίας του κλάδου να συνδέεται ευθέως με τη ραγδαία ανάπτυξη του λαθρεμπορίου που μόνο το 2015, αγγίζει το 22% της κατανάλωσης καπνού, έναντι μόλις 3% το 2009.

Ταυτόχρονα τα διαφυγόντα έσοδα το 2014 από το λαθρεμπόριο καπνικών αγγίζουν το εντυπωσιακό ποσό των 740 εκατ.ευρώ ενώ από το 2013 το παράνομο εμπόριο χύμα καπνού αντιστοιχεί σε 500 τόνους ετησίως.

Σε παράλληλο χρόνο τα "παράνομα λευκά" – δηλαδή τα τσιγάρα τα οποία κατασκευάζονται για να διατίθενται μόνο δια της λαθραίας οδού αποτελούν σήμερα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία παράνομων τσιγάρων αγγίζοντας το 57% και ροκανίζοντας έσοδα από τη νόμιμη αγορά.

infographic periptero

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι κρίσιμα και καυτά

Πως θα προστατευθεί η νόμιμη αγορά της μικρής λιανικής όταν τα 2/3 του τζίρου βασίζονται στα καπνικά;

Πως θα αποτραπεί το ενδεχόμενο κύμα νέων λουκέτων;

Πως θα εξασφαλίσει το κράτος τα έσοδά του;

Πως θα διατηρήσει τα σημάδια βελτίωσης του 2015 όταν θεωρείται δεδομένο ότι η νέα αύξηση του φόρου στον λεπτοκομμένο καπνό θα πλήξει τον καταναλωτή, την αγορά και τα δημόσια έσοδα;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ