ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιγμα σχολείων: Προαιρετική η χρήση μάσκας - Τι ισχύει σε περίπτωση κρούσματος

Άνοιγμα σχολείων: Προαιρετική η χρήση μάσκας - Τι ισχύει σε περίπτωση κρούσματος
Σε συνθήκες κανονικότητας η επιστροφή στα σχολεία INTIME/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Xωρίς μάσκες και υποχρεωτικά τεστθα επιστρέψουν στα θρανία στις 12 Σεπτεμβρίου οι μαθητές.

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, υιοθετώντας την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης του κορωνοϊού:

• Παραμένει προαιρετική η χρήση προστατευτικής μάσκας.

• Ως γενική οδηγία, όταν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα παραμένει σπίτι (όπως ισχύει με κάθε περίπτωση ίωσης ή λοίμωξης).

• Συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) σε περίπτωση συμπτωμάτων.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, εφαρμόζονται τα μέτρα απομόνωσης που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Μετά την πάροδο πέντε ημερών απομόνωσης και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Επιστροφή στο σχολείο με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

• Τήρηση της υγιεινής των χεριών.

• Επαρκής αερισμός των χώρων, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες.

• Τα υγειονομικά μέτρα θα επανεξεταστούν σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων.

Περαιτέρω λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Κεραμέως: Αν χρειαστεί θα γίνουν προσαρμογές

Για ηπιότερα μέτρα που θα είναι πιο κοντά στην κανονικότητα έκανε λόγο και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως αναφερόμενη στη νέα σχολική χρονιά, ενόψει της συνεδρίασης της επιτροπής των ειδικών του Υγείας για τα πρωτόκολλα στα σχολεία.

«Η ευρύτερη τάση ακούγοντας και τους ειδικούς είναι για τα ηπιότερα δυνατά μετρά στην εκπαίδευση και το άνοιγμα των σχολείων να είναι πιο κοντά στην κανονικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός στον ΣΚΑΪ 100.3

Ωστόσο, σημείωσε ότι η πανδημία είναι μια δυναμική διαδικασία, την οποία η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά και αν χρειαστεί θα γίνουν προσαρμογές στα όποια μέτρα.

Παράλληλα, η κυρία Κεραμέως ανέφερε ότι τα σχολειά ανοίγουν με τις καλύτερες συνθήκες με 8.600 νέους, μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση και συνολικά 25.000 μόνιμους διορισμούς μέσα σε 2 χρόνια, όταν από το 2008 έως το 2020 δεν είχε γίνει ούτε ένας διορισμός.

Σημείωσε πως ότι όλα είναι έτοιμα: οι δήμοι ετοιμάζουν τις υποδομές τα σχολειά ανοίγουν με πολλές καινοτομίες, μεταξύ των οποίων το ολοήμερο σχολείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ