ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Γεμίζουν τα νεκροτομεία με αζήτητες σορούς - Παραμένουν στα ψυγεία ακόμη και έξι μήνες

Πάτρα: Γεμίζουν τα νεκροτομεία με αζήτητες σορούς - Παραμένουν στα ψυγεία ακόμη και έξι μήνες
Πολλές φορές τα γραφεία τελετών αναλαμβάνουν την ταφή και δωρεάν ΙΝΤΙΜΕ

Μεγάλο πρόβλημα με τις σορούς που μένουν στα αζήτητα, στα ψυγεία των νεκροτομίων, έως και έξι μήνες αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία στην Πάτρα.

Σύμφωνα με το gnomip.gr τα ψυγεία του ΠΓΝ Πατρών είχαν γεμίσει την προηγούμενη Παρασκευή και έτσι δρομολογήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι ενταφιασμοί τους, σε κοιμητήρια της Πάτρας, όπου ο Δήμος παραχωρεί δωρεάν κενοτάφια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα γραφεία τελετών αναλαμβάνουν την ταφή, πολλές φορές και δωρεάν.

Ως αζήτητοι ορίζονται πέρα από μοναχικά ή αγνώστων στοιχείων άτομα και εκείνα των οποίων οι οικογένειες δηλώνουν οικονομική αδυναμία.

Οι κατηγορίες των σορών που παραμένουν στα αζήτητα είναι:

  • Άποροι: Η οικογένεια τους δεν έχει τα απαραίτητα χρήματα για να μισθώσει ένα γραφείο τελετών ώστε να ενταφιαστεί ο νεκρός.
  • Αγνώστων στοιχείων: Είναι οι σοροί ανθρώπων για τους οποίους δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για την ταυτότητα τους.
  • Αζήτητοι: Είναι άτομα που δεν είναι άποροι και τα στοιχεία τους είναι γνωστά. Ωστόσο η οικογένεια τους δεν ενδιαφέρεται

Καθώς οι ψυκτικοί θάλαμοι στα νοσοκομεία και στα νεκροτομεία της χώρας είναι περιορισμένης χωρητικότητας, δημιουργείται μεγάλο ζήτημα επάρκειας χώρων, αλλά και δυσοσμίας.

Όπως λέει στο τοπικό μέσο, ιδιοκτήτης γραφείων τελετών της Πάτρας, η διαδικασία πολλές φορές είναι δαιδαλώδης, καθώς:

«Εάν πρόκειται περί πτώματος αγνώστων στοιχείων, περιμένουμε περισσότερο, με την ελπίδα να βρεθεί κάποιος, που θα αναζητήσει τον συγκεκριμένο άνθρωπο.

Εάν πρόκειται περί πτώματος γνωστών στοιχείων, χωρίς συγγενικό περιβάλλον, πρέπει εμείς να διεκπεραιώσουμε (με τρόπο, ο οποίος δεν είναι γραφειοκρατικά εύκολος) τον ενταφιασμό. Ζητούμε από το οικείο αστυνομικό τμήμα βεβαίωση περί μη ύπαρξης συγγενικού περιβάλλοντος και με αυτήν ζητούμε την δωρεάν παραχώρηση χώρου ενταφιασμού από τα κοιμητήρια.

Εάν πρόκειται περί πτώματος γνωστών στοιχείων, με συγγενικό περιβάλλον, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, καθώς είναι δύσκολο να εξασφαλίσουμε δωρεάν χώρο ενταφιασμού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ