ΕΛΛΑΔΑ

Ιερά Σύνοδος: Απαράδεκτες οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης, δεν εκφράζουν την Εκκλησία

Ιερά Σύνοδος: Απαράδεκτες οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης, δεν εκφράζουν την Εκκλησία
«Η άνευ εξαιρέσεων αντιμετώπιση της γυναίκας ως ισότιμης με τον άνδρα και η προστασία της απέναντι σε κάθε μορφής κακοποίηση αποτελούν την επίσημη θέση και στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος», λέει η Ιερά Σύνοδος ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ/INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος για τις δηλώσεις του Μητροπολίτης Δωδώνης για τον βιασμό που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις. 

Η Ιερά Σύνοδος τονίζει πως πρόκειται για απαράδεκτες δηλώσεις και προσβλητικές για τα θύματα και αμαυρώνουν το έργο της Εκκλησίας που στέκονται στις κακοποιημένες γυναίκες.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «οποιαδήποτε άποψη κληρικού, ανεξαρτήτως βαθμού Ιερωσύνης, που αποκλίνει από τις ανωτέρω θέσεις της Ιεράς Συνόδου, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει την Εκκλησία της Ελλάδος».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:

«Οι σημερινές δηλώσεις στην τηλεοπτική εκπομπή «Σήμερα» (ΣΚΑΪ) του εφησυχάζοντος Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου για την ψυχική και σωματική συμμετοχή των θυμάτων στο έγκλημα του βιασμού τους είναι απαράδεκτες, πολύ περισσότερο για ορθόδοξο κληρικό, και συλλήβδην προσβλητικές για το ανθρώπινο πρόσωπο και ειδικά τις γυναίκες και τα θύματα βιασμών.

Τονίζεται ότι ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην εκπομπή εκπροσωπώντας τον εαυτό του και όχι τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου. Οι δηλώσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα του βιασμού, πέραν των άλλων, αμαυρώνουν και αδικούν κατάφωρα τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες και το αθόρυβο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο σε συνοδικό επίπεδο, όσο και μέσω των Ιερών Μητροπόλεων Αυτής και των φιλανθρωπικών φορέων τους, που στέκονται καθημερινώς και εμπράκτως στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέσα από δράσεις στηρίξεώς τους και ξενώνες φιλοξενίας τους, σε συνεργασία πάντοτε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές.

Η άνευ εξαιρέσεων αντιμετώπιση της γυναίκας ως ισότιμης με τον άνδρα και η προστασία της απέναντι σε κάθε μορφής κακοποίηση αποτελούν την επίσημη θέση και στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οποιαδήποτε άποψη κληρικού, ανεξαρτήτως βαθμού Ιερωσύνης, που αποκλίνει από τις ανωτέρω θέσεις της Ιεράς Συνόδου, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει την Εκκλησία της Ελλάδος».

Οι επίμαχες δηλώσεις του Μητροπολίτη

Υπενθυμίζεται πως ο Μητροπολίτης μιλώντας σε πρωινή εκπομπή, υποστήριξε πως οι αμβλώσεις «είναι έγκλημα», ενώ για τις περιπτώσεις βιασμού, είπε πως «μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος, χωρίς να υπάρχει συμμετοχή».

«Όταν έχουμε τόση υπογεννητικότητα, είναι δυνατόν να επιτρέπεται η καταστροφή ενός νηπίου, ενός παιδιού που όταν συλληφθεί, έχει ήδη αρχίσει να έχει ζωή», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Μητροπολίτης αναφορικά με τις αμβλώσεις.

Ερωτηθείς αν αυτό θα έπρεπε να ισχύει και στις περιπτώσεις βιασμού, ο Μητροπολίτης Δωδώνης ανέφερε πως «Δεν κάθεται μια γυναίκα να βιάζεται χωρίς να το θέλει, μην τρελαθούμε τώρα», προκαλώντας την αντίδραση των δημοσιογράφων.

Στις προσπάθειες των δημοσιογράφων να του εξηγήσουν τι σημαίνει βιασμός, σημείωσε: «Εσείς αντιλαμβάνεστε ότι μια γυναίκα κάθεται και βιάζεται και μένει και έγκυος; Θέλει συμμετοχή».

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να συλλάβει, χωρίς να υπάρχει συμμετοχή.

Πολιτικές αντιδράσεις

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέωςμε ανάρτησή της στο twitter, τονίζει πως η εν λόγω δήλωση προσβάλλει βάναυσα την κοινωνία και «δεν συνάδει με τη στάση της Εκκλησίας που εμπράκτως στηρίζει γυναίκες θύματα κακοποίησης και βιασμού».

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, από την πλευρά του, τονίζει πως τα όσα ειπώθηκαν είναι ντροπιαστικά για όλους και συκοφαντικά για την ορθόδοξη χριστιανική πίστη.

«Είναι ντροπή για όλους μας και συκοφαντική για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και την Εκκλησία μας που πάντα στέργει τα θύματα βίας, η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Χωρίς πολλά λόγια η δήλωση αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη πρέπει να αποσυρθεί και να ζητήσει συγγνώμη!», αναφέρει σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Έντονη ήταν και η αντίδραση της βουλευτή Χανίων Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία απευθυνόμενη στον Μητροπολίτη Δωδώνης, με ανάρτηση που έκανε στο twitter, εκφράζει την απορία και την έκπληξή της μαζί, τονίζοντας: «Ε όχι Σεβασμιότατε, γιατί αδικείτε τον εαυτό σας, αλλά κυρίως την Ορθόδοξη Εκκλησία, με τέτοιου είδους δηλώσεις;!».

«Αδιανόητη και προκλητική» χαρακτηρίζει τη δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης σχετικά με τον βιασμό, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης, Χρυσόστομου σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος. «Ντροπή και θυμός για τη λογική που καλύπτει τους βιαστές και επιτίθεται στα γυναικεία δικαιώματα», αναφέρει χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Ράνια Σβίγκου χαρακτηρίζει ανατριχιαστικές τις δηλώσεις του μητροπολίτη Δωδώνης, οι οποίες παραπέμπουν σε εποχές σκοταδισμού και «κυνηγιού μαγισσών», που έχουν περάσει εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

«Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω. Ο βιασμός είναι έγκλημα, η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος είναι δικαίωμα», υποστηρίζει η κυρία Σβίγκου.

«Οι αντιλήψεις ότι «δεν υπάρχει καμία γυναίκα που να κάθεται να βιάζεται χωρίς να το θέλει», ότι «η άμβλωση είναι έγκλημα» και ότι «ακόμα και όταν ένα έμβρυο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από την Εκκλησία για να γίνει άμβλωση και πως όντως θα πρέπει να αποδεικνύεται επιστημονικά και όχι «με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού» είναι αντιλήψεις οπισθοδρομικές, σκοταδιστικές και επικίνδυνες», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, στην επίσημη σελίδα του στο twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ