ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρές ελλείψεις στα hotspots διαπιστώνει το ΗRW

Σοβαρές ελλείψεις στα hotspots διαπιστώνει το ΗRW
REUTERS/Marko Djurica

Η ελληνική αστυνομία δεν παρέχει προστασία στα συχνά βίαια περιστατικά που ξεσπούν στα κλειστά κέντρα κράτησης στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με πόρισμα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά από επιτόπια έρευνα.

Τα κέντρα δημιουργήθηκαν για την υποδοχή, την ταυτοποίηση και την προώθηση και επεξεργασία αιτημάτων ασύλου προσφύγων και μεταναστών.

Κανένα από τα hotspots που επισκέφθηκε το Παρατηρητήριο, σε Σάμο, Λέσβο και Χίο στα μέσα Μαΐου, δεν έχει διαχωρίσει τις ανύπαντρες γυναίκες από τους άνδρες ενώ σε όλα δεν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και είναι υπερπλήρη.

«Στην Ευρωπαϊκή εκδοχή των προσφυγικών καταυλισμών, οι γυναίκες και τα παιδιά που έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους λόγω πολέμου είναι και πάλι αντιμέτωποι με καθημερινή βία και ζουν με τον φόβο,» δήλωσε ο Μπιλ Φρέλικ, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Η έλλειψη αστυνόμευσης, η συσσώρευση ανθρώπων και η μη τήρηση της στοιχειώδους υγιεινής, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα χάους και ανασφάλειας στα ελληνικά νησιά».

Σε επισκέψεις του στις 9 και στις 15 Μαΐου, το Παρατηρητήριο διαπίστωσε ότι και τα τρία κέντρα κράτησης είναι υπερπλήρη, με σημαντικές ελλείψεις στην παροχή στέγασης και οι συνθήκες είναι ανθυγιεινές.

Στις 13 Μαΐου, ένας καυγάς στον οποίο συμμετείχαν περίπου 200 άνδρες κράτησε πολλές ώρες στο hotspot στο Βαθύ της Σάμου, που διαθέτει 250 θέσεις κι εκείνη την ημέρα κρατούσε 945 ανθρώπους.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισκέφθηκε το κέντρο κράτησης στις 14 Μαΐου και βρήκε κηλίδες αίματος στα πατώματα, ματωμένα ρούχα, σπασμένα γυαλιά και άλλα απομεινάρια της σύγκρουσης ενώ διαπίστωσε πως είχαν τραυματιστεί αρκετοί άνδρες αλλά και γυναίκες.

Πολλοί πρόσφυγες δήλωσαν ότι η αστυνομία, η οποία βρίσκεται εκεί για την ασφάλεια και προστασία τους, απομακρύνθηκε από το σημείο μόλις ξέσπασε ο καυγάς.

Σύμφωνα με τους εθελοντές της Boat Rescue, μιας ολλανδικής μη κυβερνητικής οργάνωσης που παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, 14 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν, κάποιοι από αυτούς είχαν σπάσει χέρια ή/και πόδια.

Οι άνθρωποι που κρατούνται στα hotspots, λένε ότι οι καυγάδες είναι συχνό φαινόμενο στο Βαθύ και η αστυνομία δεν κάνει τίποτα, απομακρύνεται από το σημείο χωρίς να παρεμβαίνει. Η Ύπατη Αρμοστεία που βρέθηκε στη Σάμο ταυτόχρονα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκανε γνωστό όπως το hotspot δεν διαθέτει διοικητή.

Κανείς δεν παρουσιάστηκε ως υπεύθυνος τις ημέρες της επίσκεψης των οργανισμών ενώ μαρτυρίες αναφέρουν πως στους καταυλισμούς στην Μόρια και την ΒΙΑΛ στη Χίο, επίσης η αστυνομία δεν παρεμβαίνει όταν ξεσπούν διαμάχες και συγκρούσεις.

Παρά τις εντολές που προβλέπουν ότι η αστυνομία που βρίσκεται κοντά σε πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να προστατεύει τα παιδιά και τις γυναίκες, τα κέντρα στην Χίο και την Σάμο δεν διαχωρίζουν ανά τομέα τις ανύπανδρες γυναίκες, τις οικογένειες, ή τις γυναίκες με παιδιά.

Οι γυναίκες συχνά καταγγέλλουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και στα τρία hotspots.

«Οι άνδρες μεθούν και προσπαθούν να μπουν στις σκηνές μας κάθε βράδυ», δήλωσε μια 19χρονη από την Ερυθραία που ζει στο Βαθύ. «Πήγαμε στην αστυνομία και ζητήσαμε να μεταφερθούμε σε άλλο σημείο του καταυλισμού, μακριά από τους άνδρες, όμως η αστυνομία αρνήθηκε να μας βοηθήσει. Φύγαμε από τη χώρα μας ακριβώς για αυτό το λόγο κι εδώ, στον καταυλισμό, φοβόμαστε να φύγαμε από την σκηνή μας».

Γυναίκες στην Μόρια και την ΒΙΑΛ μίλησαν για παρόμοια περιστατικά και εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλειά τους και των παιδιών τους.

Από την συμφωνία της 20ης Μαρτίου για το προσφυγικό μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, οι ελληνικές αρχές είναι υποχρεωμένες να κρατούν όλους τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες.

Στις 2 Απριλίου, η ελληνική Βουλή υιοθέτησε νομοσχέδιο που προβλέπει την «απαγόρευση μετακίνησης» και κράτηση μέχρι 25 ημέρες.

Η Ύπατη Αρμοστεία και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις ανέστειλαν τις δραστηριότητες τους στα hotspots μόλις αυτά μετατράπηκαν σε κέντρα κράτησης, αν και η Ύπατη Αρμοστεία παρακολουθεί τις συνθήκες και παρέχει περιορισμένες υπηρεσίες.

Όλη η έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ