ΕΛΛΑΔΑ

Επέστρεψαν στην Ειδομένη οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα-Έκκληση για άνοιγμα των hot spots

Επέστρεψαν στην Ειδομένη οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα-Έκκληση για άνοιγμα των hot spots
EUROKINISSI / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης, όπου επέστρεψε η ηρεμία μετά τα χθεσινοβραδινά επεισόδια, βρίσκονται από το πρωί της Πέμπτης οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

«Επιστρέψαμε και θα λειτουργήσει κανονικά η κλινική», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής συντονιστής πεδίου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Αχιλλέας Τζέμος.

Στο μεταξύ, ο ένας από τους δύο αστυνομικούς που τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τα επεισόδια παραμένει, για προληπτικούς λόγους, στο νοσοκομείο.

Έκκληση των ΓΧΣ για άνοιγμα των hot spots

Έκκληση να ανοίξουν τα hot spots απευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για άθλιες συνθήκες στις οποίες κρατούνται οι πρόσφυγες.

Από τις 20 Μαρτίου, ημερομηνία εφαρμογής της νέας συμφωνίας, οι πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά στέλνονται σε κλειστά κέντρα κράτησης. Ανάμεσά τους γυναίκες και βρέφη, αλλά και δεκάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι, για την προστασία των οποίων δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη, υποστηρίζουν οι ΓΧΣ.

«Η διοικητική κράτηση σε αυτά τα κέντρα ορίζεται για μέγιστο χρονικό διάστημα 25 ημερών, κάτι το οποίο δεν τηρείται. Έτσι, όχι μόνο είναι απαράδεκτη η κράτηση των ανθρώπων αυτών, αλλά και παράνομη. Ενώ ο αριθμός των κρατουμένων σε ορισμένα κέντρα κράτησης είναι ήδη διπλάσιος από την αρχική πρόβλεψη χωρίς κανένα διαχωρισμό ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες που ζουν ολοένα και πιο επισφαλείς συνθήκες, οι Αρχές συνεχίζουν να φέρνουν περισσότερους πρόσφυγες

Σύμφωνα με πληροφορίες των ομάδων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι κρατούμενοι σε ορισμένα κέντρα έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε νερό και στέγη, οι εγκαταστάσεις υγιεινής δεν συντηρούνται σωστά, οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες και η διανομή φαγητού πραγματοποιείται σε άτακτα χρονικά διαστήματα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρατηρούν μία αξιοσημείωτη αύξηση των ανθρώπων που υποφέρουν από άγχος και φέρουν τραύματα από βία.

Η ήδη αυξημένη ένταση κλιμακώνεται παντού, λόγω του υπερβολικού συνωστισμού και της παρατεταμένης φυλάκισης. Επίσης, η έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης δεν τους βοηθά να αισθάνονται ασφαλείς με όσα τους επιφυλάσσει το μέλλον.

Βασισμένη στη λογική της αποτροπής, η μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτυγχάνει αυτό που είχε θέσει ως στόχο εξαρχής, τη μείωση της προσφυγικής ροής στα νησιά. Ωστόσο, η βαρβαρότητα αυτής της πολιτικής εξακολουθεί να είναι ανελέητη για τους ανθρώπους που εξακολουθούν να διασχίζουν το Αιγαίο με κίνδυνο τη ζωή τους για να βρεθούν υπό κράτηση κάτω από πραγματικά αξιοθρήνητες συνθήκες.

Ο εγκλεισμός των προσφύγων έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασής τους, καταλήγει η οργάνωση, επισημαίνοντας: «είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουν να αντιμετωπίζονται με ολοένα πιο απάνθρωπο και εξευτελιστικό τρόπο. Πρέπει να τους δοθεί άμεσα η δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα στα νησιά. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ελληνικές Αρχές, τις άθλιες συνθήκες αυτού του εγκλεισμού και τους καλούν να ανοίξουν άμεσα τα hot spots».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ