ΕΛΛΑΔΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου - Κούγιας: Η εισαγγελική πρόταση δεν δεσμεύει την κρίση των δικαστών

Ρούλα Πισπιρίγκου - Κούγιας: Η εισαγγελική πρόταση δεν δεσμεύει την κρίση των δικαστών
«Σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει είτε η ποινική δίωξη, είτε η εισαγγελική πρόταση την κρίση των Δικαστών που θα κρίνουν την υπόθεση», τονίζει ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για την εισαγγελική πρόταση να παραπεμφθεί σε δίκη η πελάτισσά του Ρούλα Πισπιρίγκου για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας, αλλά και για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του παιδιού της, τοποθετήθηκε ο δικηγόρος της Αλέξης Κούγιας, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως αυτή δεν δεσμεύει την κρίση των Δικαστών που θα κρίνουν την υπόθεση.

Όπως χαρακτηριστικά λέει, «Η άσκηση μιας ποινικής διώξεως, η εισαγγελική πρόταση είτε σε Συμβούλια, είτε σε Δικαστήρια δεν είναι τίποτε άλλο παρά η υποκειμενική άποψη ενός η μίας Εισαγγελέως, όπου μόνο με πιθανολόγηση διατυπώνουν την προσωπική τους άποψη για την κατηγορία, η οποία πρέπει να αποδοθεί εις βάρος ενός ή περισσοτέρων Ελλήνων πολιτών».

«Σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει είτε η ποινική δίωξη, είτε η εισαγγελική πρόταση την κρίση των Δικαστών που θα κρίνουν την υπόθεση» συνεχίζει.

«Προσωπικά εμένα και την εντολέα μου μας ενδιαφέρει η κρίση των τακτικών Δικαστών και των Ενόρκων, οι οποίοι θα κρίνουν το εάν η κα Πισπιρίγκου διέπραξε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται», υπογραμμίζει ακόμα ο κ. Κούγιας.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Αλέξη Κούγια:

«Σήμερα, δημοσιοποιήθηκε στα ΜΜΕ η εισαγγελική πρόταση για τη μια ανθρωποκτονία εκ των τριών, για τις οποίες κατηγορείται η εντολέας μου κα Σωτηρία Πισπιρίγκου.

Όπως επί 5 σχεδόν δεκαετίες δηλώνω καθημερινά σε όσες υποθέσεις έχω την τιμή να με επιλέγουν ως δικηγόρο, όσον αφορά τις εισαγγελικές προτάσεις είτε προς Συμβούλια, είτε προς Δικαστήρια, θα δηλώσω και τώρα.

Η άσκηση μιας ποινικής διώξεως, η εισαγγελική πρόταση είτε σε Συμβούλια, είτε σε Δικαστήρια δεν είναι τίποτε άλλο παρά η υποκειμενική άποψη ενός η μίας Εισαγγελέως, όπου μόνο με πιθανολόγηση διατυπώνουν την προσωπική τους άποψη για την κατηγορία, η οποία πρέπει να αποδοθεί εις βάρος ενός ή περισσοτέρων Ελλήνων πολιτών.

Σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει είτε η ποινική δίωξη, είτε η εισαγγελική πρόταση την κρίση των Δικαστών που θα κρίνουν την υπόθεση.

Προσωπικά εμένα και την εντολέα μου μας ενδιαφέρει η κρίση των τακτικών Δικαστών και των Ενόρκων, οι οποίοι θα κρίνουν το εάν η κα Πισπιρίγκου διέπραξε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται.

Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η πρόταση ενός η μίας Εισαγγελέως εναντίον οιασδήποτε δικαστικής αρχής δεν διαφέρει σε τίποτα, όσο αφορά την τελική δικαστική κρίση, από την πρόταση ενός δικηγόρου.

Σέβομαι τους Εισαγγελείς και το έργο τους αλλά ούτε οι Εισαγγελείς, ούτε εμείς οι Δικηγόροι ψηφίζουμε για το ποια πρέπει να είναι η δίκαιη απόφαση, και η λειτουργηματική παρουσία μας αρχίζει και τελειώνει μόνο στο να βοηθήσουμε το Δικαστήριο ανάλογα με το κύρος και την επάρκειά μας, ώστε να εκδώσει μια δίκαιη απόφαση».

Η εισήγηση του εισαγγελέα

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Τετάρτη, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Γιώργος Νούλης με πρότασή του προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, εισηγήθηκε την παραπομπή σε δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας, αλλά και για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του παιδιού της.

H Ρούλα Πισπιρίγκου «χορήγησε στην 9χρονη Τζωρτζίνα, δολίως και εν αγνοία των θεραπόντων ιατρών, σκεύασμα που περιείχε τη δραστική ουσία κεταμίνη, η οποία συγκαταλέγεται στις ναρκωτικές ουσίες και «επιφέρει αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή. Η χορήγηση της ουσίας είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας έπειτα από λίγη ώρα, καθώς η κεταμίνη προκάλεσε δηλητηρίαση στη μικρή».

Αυτό είναι ένα από τα «κατηγορώ» που αποδίδει στη μητέρα Ρούλα Πισπιρίγκου η εισαγγελική πρόταση του Γιώργου Νούλη προς το Δικαστικό Συμβούλιο, με την οποία εισηγείται την παραπομπή της σε δίκη για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας αλλά και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του παιδιού της, με ένα σκεπτικό καταπέλτη» καθώς ο εισαγγελικός λειτουργός εμφανίζεται πεπεισμένος για τον τρόπο που οδηγήθηκε στο θάνατο η μικρή Τζωρτζίνα αφού όπως υπογραμμίζεται «στο αίμα του παιδιού εντοπίστηκε η συγκεκριμένη ουσία σε θανατηφόρα ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση».

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, τις καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί να παραπεμφθεί και να δικαστεί η Ρούλα Πισπιρίγκου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, και παράλληλα προτείνει και την εξακολούθηση της προσωρινής κράτησης της κατηγορουμένης στις φυλακές Κορυδαλλού.

Πλέον και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση του βουλεύματος από το Δκαστικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου θα αποφασίσουν οριστικά για την παραπομπή ή μη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο εδώλιο.

Αναλυτικότερα, ο εισαγγελέας αποδομεί όλους τους ισχυρισμούς της κατηγορουμένης περί μη ενοχής της, και υπογραμμίζει ότι η δολοφονία της μικρής διαπράχθηκε από την ίδια της τη μητέρα στις 29 Ιανουαρίου του 2022, όταν η Τζωρτζίνα νοσηλευόταν με προβλήματα υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού» από τις 26 Ιανουαρίου. Μαζί της βρισκόταν και η Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία διέμενε στον ίδιο θάλαμο με το παιδί της. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα η κατηγορούμενη μητέρα «χορήγησε στην 9χρονη Τζωρτζίνα, δολίως και εν αγνοία των θεραπόντων ιατρών , σκεύασμα που περιείχε τη δραστική ουσία κεταμίνη». Πρόκειται για μια ουσία η οποία συγκαταλέγεται στις ναρκωτικές ουσίες και «επιφέρει αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή». Η χορήγηση της ουσίας είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας έπειτα από λίγη ώρα, καθώς η κεταμίνη προκάλεσε δηλητηρίαση στη μικρή Τζωρτζίνα. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται «στο αίμα του παιδιού εντοπίστηκε η συγκεκριμένη ουσία σε θανατηφόρα ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση.

Σε πρωθύστερο χρόνο και συγκεκριμένα στις 11 Απριλίου του 2021 η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε προσπαθήσει να δολοφονήσει τη μικρή Τζωρτζίνα, δίχως όμως να τα καταφέρει. Η μικρή Τζωρτζίνα νοσηλευόταν, από τις 8 Απριλίου του 2021 στο Καραμανδάνειο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, χωρίς να έχουν εντοπιστεί «παθολογικά ευρήματα». Η νοσηλεία έγινε επειδή Ρούλα Πισπιρίγκου ισχυρίστηκε ότι μικρή Τζωρτζίνα εμφάνισε ιστορικό σπασμών. Κάτι που όμως δεν διεγνώσθη ιατρικά. Κατά τη νοσηλεία της, η μικρή Τζωρτζίνα «συνοδευόταν αποκλειστικά» από τη μητέρα της η οποία εναντιώθηκε στην πρόθεση των γιατρών που θέησαν να δώσουν εξιτήριο στο παιδί.

Στις 18:20 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, όταν οι εφημερεύοντας ιατροί επισκέφτηκαν τη μικρή Τζωρτζίνα διαπίστωσαν πως «το παιδί ήταν σε άριστη κλινική κατάσταση». Ωστόσο λίγο μετά και συγκεκριμένα στις 19:00 το απόγευμα η Ρούλα Πισπιρίγκου προσπάθησε να πνίξει το ίδιο της το παιδί «...με απόφραξη των ανωτέρω έξω αεροφόρων οδών του (μύτη και στόμα) απέκλεισε την ελεύθερη αναπνευστική λειτουργία του παιδιού με αποτέλεσμα να προκαλέσει σε αυτό καρδιακή ανακοπή η οποία επέφερε πτώση των σφύξεων και μηδενισμό του κορεσμού σε οξυγόνο..», τονίζεται στην εισαγγελική πρόταση κάτι που για τους γιατρούς ήταν «επιστημονικώς ανεξήγητο».

Προηγουμένως η Ρούλα Πισπιρίγκου, είχε αφαιρέσει τη συσκευή παλμικού οξύμετρου που έφερε στο σώμα της η μικρή Τζωρτζίνα, ώστε να ενημερώνεται το νοσηλευτικό προσωπικό για την πιθανή πτώση του οξυγόνου στον οργανισμό της. Η απόπειρα δολοφονίας όμως δεν επετεύχθη. Όχι γιατί η «Ρούλα Πισπιρίγκου υπαναχώρησε αλλά από αίτια ανεξάρτητα της θελήσεως της όπως υπογραμμίζεται». Ειδικότερα, αν και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου ενημερώθηκε «καθυστερημένα» από την ίδια και βρήκε το παιδί «άσφυγμο, απνοϊκό, ωχρό και με μυδρίαση, επιχείρησε επιτυχώς καρδιακή και πνευμονική αναζωογόνηση του». Ως αποτέλεσμα, το παιδί μετά από 50 λεπτά «ανένηψε και τελικώς επέζησε», αλλά με συνέπειες για την υγεία του.

Η απόπειρα ανθρωποκτονίας προκάλεσε στη μικρή Τζωρτζίνα «υποξική ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια που του επέφερε σπαστική τετραπληγία με περαιτέρω αποτέλεσμα τη μόνιμη αναπηρία του». Πιο αναλυτικά η εννιάχρονη Τζωρτζίνα αντιμετώπιζε μετά από αυτό «αδυναμία ομιλίας και επικοινωνίας, αυτόνομης κίνησης και νοητικής στέρησης και μη εστίαση βλέμματος».

Την ίδια στιγμή με γρήγορους "τρέχει" και η δεύτερη ανάκριση για τους θανάτους και των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, της 3,5 ετών Μαλένας και της μόλις 6 μηνων Ίριδας.

Σύντομα η Ρούλα Πισπιρίγκου θα κληθεί να απολογηθεί ενώπιον της ανακρίτριας και για αυτές τις κακουργηματικες πράξεις που της αποδίδονται και φέρεται να έχει τελέσει σε βάρος των ίδιων της των παιδιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ