ΕΛΛΑΔΑ

Ερωτήματα για το ατύχημα σε λούνα παρκ της Αθήνας - Στη ΜΕΘ η 21χρονη, ξεκινούν οι έρευνες

Ερωτήματα για το ατύχημα σε λούνα παρκ της Αθήνας - Στη ΜΕΘ η 21χρονη, ξεκινούν οι έρευνες
Το περιστατικό προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας, με τον δικηγόρο των τραυματιών να αναφέρει πως θα διερευνηθεί κατά πόσο υπήρχε και ενδεχόμενος δόλος PIXABAY (Φωτογραφία αρχείου)

Αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν γύρω από το σοβαρό ατύχημα σε μεγάλο λούνα παρκ της Αθήνας, όπου τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα στο τρενάκι.

Μια 21χρονη παραμένει στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, σε σοβαρή κατάσταση. Στο ίδιο νοσοκομείο, βρίσκεται και η 22χρονη, η οποία έχει υποστεί διάσειση, καθώς και ο 24χρονος που φέρει κακώσεις στη σπλήνα, ενώ ένας 25χρονος έχει πάρει εξιτήριο.

Το περιστατικό προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας, με τον δικηγόρο των τραυματιών να αναφέρει πως θα διερευνηθεί κατά πόσο υπήρχε και ενδεχόμενος δόλος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Βασίλης Καπερνάρος είπε πως έχει μιλήσει με τους γονείς των νεαρών που τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο το ΑΤ Ρέντη ακόμα δεν έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες.

Σήμερα, Πέμπτη θα ξεκινήσουν οι έρευνες γι΄ αυτό το παρ΄ ολίγον δυστύχημα, όπως είπε καταλογίζοντας ευθύνες στο λούνα παρκ για το ατύχημα. Ο κ. Καπερνάρος χαρακτήρισε «πάγια» την δικαιολογία των υπευθύνων του λούνα παρκ.

Τόνισε ακόμα ότι θα διοριστούν πραγματογνώμονες, ενώ όπως ανέφερε από την πλευρά τους έχουν έτοιμο τεχνικό σύμβουλο ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα.

Ο κ. Καπερνάρος θεωρεί πως «οπωσδήποτε υπήρχε βλάβη, θα δούμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούσε», ενώ τόνισε ότι μιλάμε για «βαριές σωματικές βλάβες» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο υπήρχε και ενδεχόμενος δόλος».

Σημειώνεται πως οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του υπεύθυνου λειτουργίας του λούνα παρκ ο οποίος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ το μηχάνημα σφραγίστηκε και θα ελεγχθεί από πραγματογνώμονα.

Παράλληλα η εισαγγελική αρχή διέταξε προκαταρκτική εξέταση στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να ληφθούν καταθέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους.

«Απενεργοποιημένες οι κάμερες»

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η εταιρεία υποστηρίζει πως οι κάμερες ασφαλείας ήταν απενεργοποιημένες, ενώ όσες λειτουργούν είναι απλά καταγραφικές αφού δεν επιτρέπεται να κρατούν αρχείο λόγω του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα.

Για αυτό το λόγο κρίνεται σημαντική η έρευνα του πραγματογνώμονα που αναμένεται να εξετάσει αν το παιχνίδι λειτουργούσε κανονικά και ποιες είναι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι τέσσερις νεαροί εκσφενδονίστηκαν από αυτό.

«Δεν φρέναρε το βαγόνι» λέει τραυματίας

Στο μεταξύ, ένας από τους τραυματίες με γάζες στο κεφάλι και εμφανή τα σημάδια σε όλο το σώμα από το ατύχημα περιγράφει πως μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα χθες το βράδυ οι στιγμές χαράς μετατράπηκαν σε εφιάλτη.

«Εγώ χτύπησα έχω κάνει 12 ράμματα στο κεφάλι, έχω χτυπήσει στα πλευρά μου. Έχω χτυπήσει και από την άλλη μεριά, τον ώμο μου δεξιά. Και το πόδι μου», αναφέρει μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο ίδιος τονίζει μεταξύ άλλων, πως δεν σηκώθηκαν ποτέ από το βαγόνι: «Δεν σηκωθήκαμε καθόλου από το βαγόνι ή δεν κάναμε το οτιδήποτε, προσγειώνοντας από την κατηφόρα τελοσπάντων το βαγόνι δεν υπήρχε καν νερό. Η τροχαλία από το βαγόνι, δεν φρέναρε καν το βαγόνι και ουσιαστικά εκτροχιάστηκε γιατί φύγαμε ευθεία στη στροφή και ουσιαστικά φύγαμε απέξω λόγω ότι δεν υπήρχε νερό ή κάτι άλλο να μας φρενάρει».

Στη συνέχεια ο τραυματίας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ήρθε ένας όχι σε εμένα, στο άλλο το παιδί που έχει ρήξη σπλήνας και του είπε ότι και καλά ότι δεν ευθυνόμαστε εμείς, ότι εσείς ουσιαστικά σηκωθήκατε στο βαγόνι εν κινήσει και ότι τα πράγματα ουσιαστικά δεν έγιναν έτσι».

Τι έδειξε ο έλεγχος του πραγματογνώμονα στο παιχνίδι

Όπως ανέφερε ο φορέας πιστοποίησης TÜV HELLAS (TÜV NORD), δεν διαπιστώθηκε κάποια δυσλειτουργία των τεχνικών διατάξεων ασφαλείας στο παιχνίδι το οποίο εκτοξεύθηκε για άγνωστο λόγο.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του, ο φορέας τονίζει ότι σήμερα, με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης της ιδιοκτήτριας εταιρείας, επιθεωρητές μετέβησαν στο χώρο του παιχνιδιού για να ελέγξουν την κατάστασή του και την ομαλή λειτουργία των τεχνικών διατάξεων ασφαλείας, όπου και δεν διαπιστώθηκε δυσλειτουργία τους.

«Ο φορέας μας επιθεωρεί περιοδικά (ετησίως) τα παιχνίδια/εγκαταστάσεις του πάρκου και εκδίδει εκθέσεις επιθεώρησης. Έτσι, και για το συγκεκριμένο παιχνίδι, ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο 2021 και με επανέλεγχο τον Ιούνιο του 2022, εκδόθηκαν οι σχετικές εκθέσεις επιθεώρησης και επιβεβαιώθηκε η καλή του κατάσταση και η ασφαλής λειτουργία του» αναφέρεται από την TÜV.

Η ανακοίνωση του λούνα παρκ

Στο μεταξύ, σε νέα ανακοίνωση του, το λούνα παρκ ενημερώνει εκ νέου ότι η διοίκηση του πάρκου έχει ζητήσει από τις Αρχές να σταλεί ανεξάρτητος πραγματογνώμονας στο πάρκο για να επιβεβαιώσει την ασφάλεια του παιχνιδιού.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το πιστοποιητικό ασφαλείας της TUV Hellas για την ασφαλή λειτουργία του παιχνιδιού είναι σε ισχύ, ενώ ο νόμιμος εκπρόσωπος του πάρκου αφέθηκε ελεύθερος από την εισαγγελία ποινικής δίωξης, όπου είχε προσαχθεί, χωρίς να υπάρξει αυτόφωρη διαδικασία.

Η εταιρεία αναφέρει εξάλλου ότι προς διόρθωση λανθασμένων αναρτήσεων, η βάρκα που αποτυπώνεται στη φωτογραφία η οποία έχει κυκλοφορήσει στα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι η βάρκα που επέβαιναν οι επισκέπτες, αλλά μια εφεδρική βάρκα που βρίσκεται σταθερά στο σημείο, ενώ η διοίκηση της εταιρείας ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών και βρίσκεται κοντά στις οικογένειες τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ