ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφιακό «αποτύπωμα»: Πώς να... διαγραφείτε από το διαδίκτυο

Ψηφιακό «αποτύπωμα»: Πώς να... διαγραφείτε από το διαδίκτυο
Με εφτά βήματα «καθαρίζετε» το ψηφιακό αποτύπωμά σας από το διαδίκτυο ΑΠΕ - ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τη διαρροή των ψηφιακών μας δεδομένων στο διαδίκτυο γνωστοποίησε η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET, παρέχοντας τις σχετικές χρηστικές πληροφορίες.

Επειδή οι περισσότεροι χρήστες συνεχώς προχωρούμε σε αναζητήσεις πάσης φύσεως πληροφοριών στο Google, η εταιρεία τον περασμένο Απρίλιο πρόσθεσε νέες επιλογές για τη διαγραφή προσωπικών πληροφοριών από τη μηχανή αναζήτησης, όπως στοιχεία ταυτότητας, τραπεζικών λογαριασμών, επαφών, φωτογραφίες ή ιατρικά αρχεία.

Ωστόσο, η Google δεν αφαιρεί προσωπικά στοιχεία που είναι σε δημοσιευμένα άρθρα ή σε βάσεις δεδομένων δημόσιων αρχείων.

Οι εν λόγω επιλογές προστέθηκαν στη λειτουργία που ήδη υπήρχε, για τη διαγραφή περιεχομένου από την αναζήτηση, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε πρόκληση βλάβης, όπως: πορνογραφικό υλικό χωρίς συναίνεση, εικόνες ανηλίκων ή παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων.

Για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Google συμμορφώθηκε με το Άρθρο 17 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων για Δικαίωμα διαγραφής («δικαίωμα στη λήθη»), το οποίο κατευθύνει όλες τις εταιρείες στην ΕΕ να διαγράφουν τα προσωπικά δεδομένα των ατόμων κατόπιν αιτήματος.

Όπως είναι γνωστό, από τη στιγμή που κάτι βρίσκεται στο διαδίκτυο, δεν είναι εύκολη η διαγραφή του.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος ο οποίος θέλει να «καθαρίσει» το ψηφιακό αποτύπωμά του.

Οι ειδικοί της ESET προτείνουν επτά βήματα:

1. Αναζητήστε τον εαυτό σας στη Google. Πρώτα πρέπει να μάθετε πόσα γνωρίζει το διαδίκτυο για εσάς. Πληκτρολογήστε το ονοματεπώνυμό σας στις μηχανές αναζήτησης, ελέγξτε τα αποτελέσματα στις πέντε πρώτες σελίδες και συνδυάστε την αναζήτηση ονόματός σας με τον αριθμό τηλεφώνου ή τη διεύθυνση κατοικίας σας για να δείτε τι εμφανίζεται.

2. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου των υπηρεσιών που χρησιμοποιείτε. Ορισμένες πλατφόρμες, όπως το Facebook ή το Twitter, διαθέτουν μια επιλογή στις ρυθμίσεις απορρήτου που σας επιτρέπει να προστατεύσετε το περιεχόμενο και τις επαφές σας από την εμφάνιση στις μηχανές αναζήτησης.

3. Επικοινωνήστε με τον ιδιοκτήτη του website. Αν θέλετε να αφαιρέσετε μια συγκεκριμένη αναφορά σε ένα website, φροντίστε να το ζητήσετε από τον ιδιοκτήτη του. Οι περισσότερες ιστοσελίδες διαθέτουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ενότητα «Επικοινωνήστε μαζί μας».

4. Διαγράψτε ό,τι δεν είναι απαραίτητο. Αν ανησυχείτε για το τι γνωρίζει ο κόσμος για εσάς, ξεκινήστε διαγράφοντας παλιές αναρτήσεις στο Facebook, tweets, φωτογραφίες ή ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να σας εκθέτει. Η ιδιωτικότητα είναι εξίσου σημαντική για τους φίλους και την οικογένειά σας, οπότε διαγράψτε τις φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζονται μαζί σας.

5. Ζητείστε από Google και Bing να αφαιρέσουν τις προσωπικές σας πληροφορίες. Αφού έχετε καθαρίσει κάποια προσωπικά στοιχεία μόνοι σας, χρησιμοποιήστε το νέο εργαλείο που διαθέτει η Google για να αφαιρέσετε προσωπικές πληροφορίες από τα αποτελέσματα αναζήτησης. Μέχρι στιγμής, η μηχανή αναζήτησης Bing επιτρέπει μόνο την αφαίρεση μη συναινετικών εικόνων ή σπασμένων συνδέσμων και παλιού περιεχομένου. Οι κάτοικοι της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιήσουν το έντυπο «Δικαίωμα στη λήθη» της Google και το έντυπο «Αίτημα αποκλεισμού αναζήτησης» της Bing.

6. Σκεφτείτε πριν μοιραστείτε στο μέλλον. Η εικονική σας ζωή συνεχίζεται, ίσως εξακολουθείτε να θέλετε να είστε στο Instagram, στο LinkedIn ή σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Αναθεωρήστε τις προτιμήσεις απορρήτου του λογαριασμού σας, επιλέξτε με σύνεση ποιος μπορεί να δει τις αναρτήσεις σας και αποφύγετε να μοιράζεστε περιττό περιεχόμενο που μπορεί αργότερα να μετανιώσετε.

7. Χρησιμοποιήστε δίκτυο VPN. Αυτό το επιπλέον επίπεδο προστασίας θα διασφαλίσει ότι η σύνδεσή σας είναι κρυπτογραφημένη και η τοποθεσία σας καλυμμένη. Πάνω απ’ όλα, αυτό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε τους χάκερ από το να χώσουν τη μύτη τους στις προσωπικές σας πληροφορίες.

Σημειώνεται ωστόσο ότι δεν επιτυγχάνεται οπωσδήποτε ο πλήρης έλεγχος των δεδομένων, αν ακολουθηθούν οι παραπάνω οδηγίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ