ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Από την Τετάρτη οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Κορωνοϊός: Από την Τετάρτη οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια
Ποιοι μπορούν να εμβολιαστούν με τα νέα εμβόλια ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Αύριο, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί για την αναμνηστική δόση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού και της μετάλλαξης Όμικρον, ενώ ήδη από χτες, Δευτέρα οι πολίτες μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους στην πλατφόρμα. 

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας τόνισε ότι τα δυο εμβόλια, της Pfizer και της Moderna για τη χρήση των οποίων γνωμοδότησε ο ΕΜΑ, αποτελούν την προσαρμοσμένη έκδοση των αρχικών εμβολίων και ότι είναι αποτελεσματικά κατά των μεταλλάξεων της Όμικρον.

Όπως είπε, επιδιώκεται αύξηση των επίπεδων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και άρα είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις 1,2 και 5 της Ομικρον, ενώ ανέφερε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί και με τα προηγούμενα, δηλαδή ήπιες.

Ποιοι μπορούν να εμβολιαστούν με τα νέα εμβόλια

Επίσης η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι σύμφωνα με τον ΕΜΑ:

- Τα νέα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν από την ηλικία των 12 και άνω και οι συστάσεις καθορίζονται από κάθε χώρα ανάλογα με τα δεδομένα που επικρατούν.

- Προορίζονται για αναμνηστική δόση, δηλαδη μετά την συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε στον πρώτο εμβολιασμό.

- Χορηγούνται τουλάχιστον 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό ή νόσηση. Διευκρινίστηκε επίσης ότι όσοι έχουν κάνει τη τελευταία δόση πριν από τρεις μήνες, θα μπορούν να κάνουν τη δόση με το επικαιροποιημένο. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να κάνουν το βασικό σχήμα και να ακολουθήσει το επικαιροποιημένο.

- Προτεραιότητα έχουν άτομα με σοβαρό κίνδυνο σοβαρής νόσησης δηλαδή, (άτομα ηλικίας άνω 60 ετών, ηλικίας 12-15 ετών σε ομάδες αυξημένου κινδυνου, άτομα που διαμένουν σε μονάδες ηλκιωμένων, άτομα που διαβιούν με άτομα σε ανοσοκατοστολή και φροντιστές ατόμων αυξημένου κινδύνου από νόσηση με κορωνοϊό).

- Θα υπάρξουν και άλλοι τύποι εμβολίων στο άμεσο μέλλον για τη μείωση της μεταδοτικότητας των νέων παραλλογών και ενίσχυση της ανοσίας.

«Ο βασικός εμβολιασμός και οι αναμνηστικές δόσεις προστατεύουν από σοβαρή νόσο και θανάτους. Ομως η περιορισμένη διάρκεια της ανοσίας και η εμφάνιση μεταλλάξεων υπαγόρευσαν την ανάγκη νέων εμβολίων», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Τέλος η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι μαζί με τον εμβολιασμό για τον Covid μην αμελήσουμε τον εμβολιασμό για τη γρίπη.

Θεμιστοκλέους: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Η Ελλάδα έχει παραλάβει τα επικαιροποιημένα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna που στοχεύουν την υποπαραλλαγή Όμικρον ΒΑ.1, καθώς και το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού και σήμερα (Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου) το απόγευμα στις 18:00 άνοιξε στο emvolio.gov.gr η πλατφόρμα των ραντεβού για να κλείνουν οι πολίτες ραντεβού για την αναμνηστική δόση με αυτά τα εμβόλια, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι προτεραιότητα δίνεται στις ευάλωτες ομάδες.

Παράλληλα εξήγησε ότι το βασικό σχήμα εμβολιασμού θα γίνεται με τα αρχικού τύπου εμβόλια και οι αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Όσοι πολίτες έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για αναμνηστική δόση με τα αρχικού τύπου εμβόλια μπορούν, αν θέλουν, να επαναπρογραμματίσουν τα ραντεβού τους με τα επικαιροποιημένα, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σήμερα αναμένεται να δοθεί έγκριση και για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τις παραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον, πολύ νωρίτερα απ΄ ότι αναμενόταν και η πρώτη παράδοση αναμένεται την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Με την παραλαβή θα ξεκινήσει και διάθεσή τους, τόνισε.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι κάποιος πρέπει να ζυγίσει αν θα εμβολιαστεί με τα πρώτα επικαιροποιημένα εμβόλια ή θα περιμένει τα νεότερα. Η απάντηση επιστημονικά είναι ότι τώρα πρέπει να εμβολιαστεί, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας μάλιστα ότι υπάρχουν χώρες στην ΕΕ που δεν θα δίνουν καν την πληροφορία στον πολίτη ποιο εμβόλιο κάνουν, κάτι που εμείς ξεκάθαρα το κάνουμε από την έναρξη των εμβολιασμών.

Να σημειωθεί ότι όπως έγραψε το CNN Greece την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει τα νέα εμβόλια, τα οποία είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πάνω από 500.000. Αφορούν δε, τις μεταλλάξεις Όμικρον 1 και Όμικρον 2.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ