ΕΛΛΑΔΑ

«Καταπέλτης» ο εισαγγελέας για τον ψευτογιατρό: Πρότεινε την ενοχή του για έξι ανθρωποκτονίες

«Καταπέλτης» ο εισαγγελέας για τον ψευτογιατρό: Πρότεινε την ενοχή του για έξι ανθρωποκτονίες
Η ακροαματική διαδικασία άρχισε τον Νοέμβριο του 2021 με το δικαστήριο να πραγματοποιεί 44 συνεδριάσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν 60 μάρτυρες και αναγνώστηκαν χιλιάδες σελίδες εγγράφων. INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την ενοχή του «ψευτογιατρού» για έξι «ανθρωποκτονίες με δόλο με έμμεση αυτουργία», στις οποίες περιλαμβάνονται και αυτές των δύο ανήλικων παιδιών, του 16χρονου Θεοδόση και της 14χρονης Δέσποινας, εισηγήθηκε σήμερα ο εισαγγελέας της έδρας, Νικόλαος Πασχάλης.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου εισηγήθηκε την απαλλαγή του «ψευτογιατρού» για τις υπόλοιπες έξι ανθρωποκτονίες που του αποδίδονται βάσει του κατηγορητηρίου, κρίνοντας ότι δεν στοιχειοθετείται η διάπραξη της πράξης για διάφορους λόγους όπως η απουσία ιατρικού ιστορικού ή η ύπαρξη αμφιβολιών εάν τα αίτια θανάτου σχετίζονται με τον καρκίνο.

Ταυτόχρονα, ζήτησε να κριθεί ένοχος για πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας, να απαλλαγεί για άλλες έξι, ενώ εισηγήθηκε να μετατραπεί η κατηγορία σε πλημμέλημα για τρεις πράξεις που είχαν εισαχθεί στο ακροατήριο ως απόπειρες ανθρωποκτονίας.

«Χρησιμοποιούσε τους ασθενείς του ως όργανα»

Ύστερα απο μακρά ακροαματική διαδικασία ο εισαγγελικός λειτουργός κατέληξε στην κρίση ότι «ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε τους ασθενείς και συγγενείς του ως όργανα. Τους έδινε την ελπίδα και εκείνοι έσπευσαν να την αδράξουν. Τα θύματα τόνισαν ότι εκείνος ήταν ιδιαίτερα χειριστικός.

Όπως μας είπε ο πατέρας του Θεοδόση το στήσιμο του ήταν τέτοιο που δεν έδινε το περιθώριο να αμφισβητήσεις τον ρόλο του. Τους έλεγε ακριβώς αυτά που ήθελαν να ακούσουν».

Σύμφωνα με την εισαγγελική αγόρευση, ο κατηγορούμενος «αφού παραπλάνησε, συγγενείς και οικείους ως δήθεν έμπειρος ογκολόγος να μην ακολουθήσουν ή να διακόψουν την θεραπεία ενώ οι ασθενείς αγνοούσαν την πραγματική του ιδιότητα, στη συνέχεια τους παραπληροφορούσε προκειμένου να παραμείνουν πιστοί στο δικό του θεραπευτικό σχήμα».

Όπως τόνισε ο εισαγγελέας «ο Θεοδόσης είχε τη δυνατότητα να υποβληθεί σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση ενώ είχε στη διάθεση του κι εναλλακτικές θεραπείες. Η Δέσποινα θα μπορουσε να συνεχίσει θεραπεια της ή να κάνει άλλες».

Σημειώνεται ότι δεκάδες συγγενείς θυμάτων του «ψευτογιατρού» είχαν κατακλύσει τη δικαστική αίθουσα από τις 9 το πρωί προκειμένου να ακούσουν την αγόρευση του εισαγγελέα, ο οποίος χαρακτήρισε την υπόθεση «πρόκληση για όλους».

Μέχρι ώρας, ο εισαγγελέας έχει αναφερθεί σε 21 περιπτώσεις απάτης από τις οποίες ο ψευτογιατρός απεκόμισε 687.104 ευρώ ενώ για 11 συγκατηγορούμενους του, μεταξύ των οποίων ιατροί, μέλη διοικητικών συμβουλίων κλινικών, μία μοναχή, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος βοτάνων, επισήμανε ότι δεν προκύπτει ο απαιτούμενος διπλός δόλος για την καταδίκη τους.

«Ο Νικολαος Κοντοστάθης συστήνεται σχεδόν σε όλους ως γιατρός. Οι ειδικότητες δεν είναι όλες ίδιες ( νευρογκολόγος, νευροχειρουργός κ.λπ.) αλλά σχετίζονται σχεδόν όλες με τον καρκίνο. Ο ισχυρισμός του ότι δεν συστηνόταν ως γιατρός δεν ισχύει. Χρησιμοποιούσε ηλεκτρονική διεύθυνση με ψευδή στοιχεία ταυτότητας και ιδιότητας. Έφερε μαζί του ελβετική ιατρική ταυτότητα και ταυτότητα διεθνούς ερυθρού σταυρού. Ο Νικ. Κονταστάθης φρόντιζε να δείχνει ότι διαθέτει μεγάλη οικονομική επιφάνεια, φορώντας ακριβό κουστούμι και έχοντας ακριβό αυτοκίνητο. Άφηνε να εννοηθεί ότι έχει γνωριμίες και στενές επαφές με έτερους γιατρούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έδειχνε να επέχει επαφές με εξέχοντα άτομα του τόπου όπως Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Κανόνιζε να δίνει ραντεβού σε διαγνωστικά κέντρα.Προέβαλε τον εαυτό του ως επιστήμονα διεθνούς βεληνεκούς με έδρα την Ελβετία. Με κάθε ευκαιρία ανέφερε πως ειχε σώσει πολλούς ασθενείς μεταξύ των οποίων ο Σουμάχερ, η Γιάννα Αγγελοπουλου, ο Πρόεδρος τη Κυπριακής Δημοκρατίας. Έλεγε ότι έχει θεραπεία για λίγους και ότι φαρμακοβιομηχανίες κυνηγάνε να τον σκοτώσουν», τόνισε ο εισαγγελέας.

Η ακροαματική διαδικασία άρχισε τον Νοέμβριο του 2021 με το δικαστήριο να πραγματοποιεί 44 συνεδριάσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν 60 μάρτυρες και αναγνώστηκαν χιλιάδες σελίδες εγγράφων.

Η αγόρευση του εισαγγελέα συνεχίζεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ