ΕΛΛΑΔΑ

Ειρήνη Παπά: Στο Χιλιομόδι Κορινθίας το «τελευταίο αντίο» στη σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιό

Ειρήνη Παπά: Στο Χιλιομόδι Κορινθίας το «τελευταίο αντίο» στη σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιό
Από την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς»

Στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου, συγγενείς, φίλοι και πλήθος κόσμου είπαν το τελευταίο αντίο στην Ειρήνη Παπά και την οδήγησαν στην τελευταία της κατοικία. Η νεκρώσιμος ακολουθία πραγματοποιήθηκε από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Χιλιομόδι Κορινθίας.

Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου. Όλα έγιναν υπό την καθοδήγηση των τεσσάρων ανιψιών της, τον Μανούσο Μανουσάκη, γιο της αδελφής της Δέσποινας, τον ηθοποιό Αία Μανθόπουλο γιο της αδελφής, της Ευαγγελίας, την Μέλια και τον Γκάσιο, όπως είπε στην ΕΡΤ ο συγγενής της Ειρήνης Παπά, Παναγιώτης Κορδόσης.

Η διεθνής ηθοποιός είχε δηλώσει στο παρελθόν στην ΕΡΤ, «Θέλω να θυμάμαι πάντοτε ότι είμαι από το Χιλιομόδι». Γεννημένη στις 3 Σεπτεμβρίου του 1926 στο Χιλιομόδι Κορινθίας ως Ειρήνη Λελέκου, επέλεξε να περάσει εκεί τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

Εν τω μεταξύ, στο χωριό των απογόνων του Πριάμου, εγκαινιάστηκε το φετινό καλοκαίρι το θέατρο που εκείνη από σεμνότητα, δεν δεχόταν να πάρει το όνομα της. Οι κάτοικοι λένε ότι ήταν πολύ σημαντικό που το θεάτρο «Ειρήνη Παπά» εγκαινιάστηκε όσο η 96χρονη, ήταν εν ζωή. Βρίσκεται στο Λόφο Νικηταρά και φιλοξένησε το 18ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου με χωρητικότητα 800 θέσεων.

Διεθνής καριέρα και Όσκαρ

Είχε τεράστια και σημαντική καλλιτεχνική πορεία, πρωταγωνιστώντας μεταξύ άλλων σε τρεις ταινίες που προτάθηκαν για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ το κατέκτησε με το «Ζ» του Κώστα Γαβρά. Επίσης βραβεύθηκε και με τον Χρυσό Λέοντα της Μπιενάλε Θεάτρου της Βενετίας για την ερμηνεία της στην «Οδύσσεια», σε σκηνοθεσία Φράνκο Ρόσι.

Υποψήφιες για Όσκαρ υπήρξαν επίσης και δύο ελληνικές ταινίες, μεταφορές στη μεγάλη οθόνη αρχαίων τραγωδιών, η «Ηλέκτρα» (σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη) και η «Αντιγόνη» (σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβέλλα). Επίσης είχε τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας στην «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη.

Η Ειρήνη Παππά είχε συμμετάσχει σε πολλές ξένες παραγωγές, μεταξύ των οποίων και χολιγουντιανές παραγωγές, ενώ πρωταγωνίστησε και στο θέατρο Μπρόντγουεϊ.

Στις ταινίες όπου ερμήνευσε ρόλους συμπεριλαμβάνονται «Τα κανόνια του Ναβαρόνε», «Αλέξης Ζορμπάς», «Άνω, κάτω και πλαγίως», «Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι», «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» κ.ά.

«Εγώ ήθελα πάντα να γίνω γνωστή με την αξία μου», έλεγε στο Φρέντυ Γερμανό, το 1995, «θεωρώ το παραμύθι της Σταχτοπούτας το πιο ανήθικο που υπάρχει»:

Η Ειρήνη Παπά είχε εκμυστηρευτεί σε συνέντευξή της: «Πιστεύω ότι πρώτα είσαι άνθρωπος, μετά γυναίκα, μετά ηθοποιός. Πώς θα βάλω το επάγγελμα να με φάει, να μπω σε ένα κουτάκι και να συμπεριφέρομαι ανάλογα. Και αυτή να είμαι αλλάζω. Κάποτε η σταρ ήταν διαφορετική. Σήμερα είναι αλλιώτικη. Κάποτε ο σταρ ήταν ο ένας, ο άλλος, σήμερα είναι ο Αλ Πατσίνο. Κάποτε οι σταρ φορούσαν τουαλέτες, σήμερα φοράνε μπλουτζίν σχισμένα, όλο τρύπες. Αύριο θα είναι τα μαλλιά πράσινα. Εγώ αποφάσισα να μην ακολουθήσω… ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ