ΕΛΛΑΔΑ

Νέος γύρος επεισοδίων στο ΑΠΘ έπειτα από πορεία για την ένταση της Παρασκευής

Νέος γύρος επεισοδίων στο ΑΠΘ έπειτα από πορεία για την ένταση της Παρασκευής
Οι συγκρούσεις το βράδυ του Σαββάτου ξέσπασαν στο campus του ΑΠΘ στο περιθώριο πορείας που ξεκίνησε από την Καμάρα INTIME

Επεισόδια σημειώνονται το βράδυ του Σαββάτου σε χώρους του ΑΠΘ, έπειτα από μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή μεταξύ ατόμων που παρακολουθούσαν τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου με την αστυνομία.

Οι συγκρούσεις το βράδυ του Σαββάτου ξέσπασαν στο campus του ΑΠΘ στο περιθώριο πορείας που ξεκίνησε από την Καμάρα.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, όταν η πορεία έφθασε στο ΑΠΘ, ομάδα ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα κινήθηκαν εντός του campus και πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις των ΜΑΤ που απάντησαν με βομβίδες κρότου - λάμψης, χημικά, αλλά και με ρίψεις νερού από την αύρα.

Οι ομάδες των νεαρών διαλύθηκαν προς στιγμής, αλλά ο κλεφτοπόλεμος και η ένταση επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Κατά πληροφορίες, ομάδα φοιτητών που συμμετείχε στην πορεία έχει βρει καταφύγιο στη βιβλιοθήκη, ενώ τα επεισόδια μεταξύ των νεαρών ατόμων και της αστυνομίας συνεχίζονται.

Καταδίκη των επεισοδίων της Παρασκευής

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου μεταξύ θεατών και της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών και κρότου λάμψης. Η ένταση συνεχίστηκε σε δρόμους της Θεσσαλονίκης όπως στην Καμάρα, όπου έγινε χρήση της αύρας και χημικών.

Με ανακοινώσεις τους για τα επεισόδια ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και το ΚΚΕ καταφέρονται Εναντίον της κυβέρνησης

«Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εγκαταστήσει την αστυνομία στο ΑΠΘ αλλά και να αλλάξει ατζέντα, δημιουργεί εντάσεις και καταφεύγει στην ωμή βία κατά φοιτητών/τριων, κατά χιλιάδων κόσμου», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συνεχίζει:

«Τα πανεπιστήμια δεν μπορούν λειτουργούν υπό τον φόβο της καταστολής, της βίας και των δακρυγόνων. Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορεί να ελέγχει την ακαδημαϊκή ζωή και ελευθερία και να απειλεί την αξιοπρέπεια των φοιτητών και των φοιτητριών που διαμαρτύρονται ειρηνικά, με βάση τις δημοκρατικές αποφάσεις των Συλλόγων τους. Η απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το ΑΠΘ και η κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσει η ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης να λειτουργήσει ξανά με υγιείς και δημοκρατικούς όρους».

«Καταδικάζουμε την απαράδεκτη και επικίνδυνη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων και των ΜΑΤ σε φοιτητές και νεολαία σε συναυλία εντός του ΑΠΘ. Αποτελεί συνέχεια του μπαράζ καταστολής και τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εδώ και μήνες. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία των φοιτητών, αλλά ένα πανεπιστήμιο- σιδηρόφραχτο για να προχωρά απρόσκοπτα η επιχειρηματική λειτουργία του. Οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι έχουν αποδείξει ότι με την οργάνωση και τον αγώνα τους μπορούν να ακυρώσουν στην πράξη τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης», τονίζει το ΚΚΕ.

Για «απρόκλητη, δολοφονική επίθεση από τα ΜΑΤ» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης, προσθέτοντας ότι «οι δυνάμεις καταστολής πέταξαν πλήθος χημικών, δακρυγόνων και βομβών κρότου λάμψης στο συγκεντρωμένο κόσμο, ο οποίος δεν μπορούσε να διαφύγει, ενώ στη συνέχεια η ΕΛ.ΑΣ. εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την Αύρα να καταβρέχει όπου βρει τον κόσμο και αστυνομικούς να επιτίθενται για άλλη μία φορά και να παρεμποδίζουν και δημοσιογράφους».

Τι υποστηρίζει η ΕΛ.ΑΣ

Από τη μεριά της, η ελληνική αστυνομία, απορρίπτει ότι έκανε χρήση χημικών μέσα στο χώρο της συναυλίας και κάνει λόγο για σφοδρή επίθεση κατά των αστυνομικών δυνάμεων από κουκουλοφόρους

Δεν έγινε χρήση χημικών στον χώρο της μουσικής συναυλίας στο ΑΠΘ ούτε κινήθηκαν δυνάμεις της εναντίον των ατόμων που την παρακολουθούσαν, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τα επεισόδια που έγιναν τη νύχτα στο πανεπιστημιακό κάμπους και εν συνεχεία, στο κέντρο της πόλης. Συνολικά για τα επεισόδια έγιναν τέσσερις προσαγωγές, ενώ συνελήφθη ένας 27χρονος. Ο συλληφθείς, που, σύμφωνα με την αστυνομία δεν έχει φοιτητική ιδιότητα, οδηγείται στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αστυνομίας έχει ως εξής:

«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, ομάδα ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, εκμεταλλευόμενη την παρουσία συγκεντρωμένου πλήθους κατά τη διάρκεια μουσικής εκδήλωσης - συναυλίας σε υπαίθριο χώρο του Α.Π.Θ. (γρασίδια Φιλοσοφικής Σχολής), αποσπάστηκε από αυτό και κινήθηκε αιφνιδιαστικά εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση με ρίψεις αντικειμένων (πέτρες) κατά αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν πλησίον του κτιρίου του Τμήματος Γεωπονίας, για την προστασία της κατασκευής της Βιβλιοθήκης».

«Οι αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποκρούσουν την επίθεση, απώθησαν τους επιτιθέμενους με τη χρήση ενδεδειγμένων μέσων και τακτικών, οι οποίοι προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη ενσωματώθηκαν στα άτομα που παρακολουθούσαν την εκδήλωση. Η ανωτέρω απώθηση πραγματοποιήθηκε σε απόσταση από το χώρο της συναυλίας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις δεν κινήθηκαν εναντίον των ατόμων που την παρακολουθούσαν και δεν έγινε χρήση χημικών από αυτές στο χώρο της συναυλίας».

«Στη συνέχεια και κατά την αποχώρηση του πλήθους μετά από διακοπή της συναυλίας, ομάδα ατόμων εκτόξευσε εκ νέου αντικείμενα (πέτρες) σε έτερες αστυνομικές δυνάμεις».

«Ακολούθως περί τα 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν πλησίον της Καμάρας και διέκοψαν την κυκλοφορία στην οδό Εγνατία τοποθετώντας κάδους απορριμμάτων. Έπειτα, κινήθηκαν προς το χώρο του Α.Π.Θ. ρίπτοντας αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς (μολότοφ) και τοποθέτησαν εκ νέου κάδους απορριμμάτων στο οδόστρωμα, προκειμένου να παρεμποδίσουν την κίνηση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μαζί με το ειδικό όχημα ρίψης νερού τους απώθησαν. Στη συνεχεία οι προαναφερόμενοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την Πλατείας Αρχαίας Αγοράς απ' όπου και αποχώρησαν προς διάφορες κατευθύνσεις».

«Συνολικά πραγματοποιήθηκαν τέσσερις (4) προσαγωγές και μία σύλληψη 27χρονου ημεδαπού (ο οποίος δε φέρει φοιτητική ιδιότητα) για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης, ενώ προκληθήκαν φθορές σε κάδους απορριμμάτων και αστυνομικό εξοπλισμό».

«Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης».

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,, ανάμεσα σε φοιτητές και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Οι εντάσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Σύμφωνα με τη δικογραφία, αποδίδεται στους συλληφθέντες η πράξη της διατάραξης κοινής ειρήνης.

Από την αστυνομία είχαν προσαχθεί συνολικά τρία άτομα και με αφορμή την εξέλιξη αυτή, μέλη φοιτητικών συλλόγων προέβησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Μοναστηρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ