ΕΛΛΑΔΑ

Μάρθα Καραγιάννη - «Ο άνδρας που θα παντρευτώ...»: Οι ταινίες της ηθοποιού που θα μείνουν αξέχαστες

Μάρθα Καραγιάννη - «Ο άνδρας που θα παντρευτώ...»: Οι ταινίες της ηθοποιού που θα μείνουν αξέχαστες
«Ο άνδρας που θα παντρευτώ...»: στιγμιότυπο από το χορευτικό της Μάρθας Καραγιάννη από την ταινία «Γοργόνες και Μάγκες» Finos Film / Screen grab

Σε ηλικία 82 ετών, άφησε την τελευταία της πνοή η αγαπημένη ηθοποιός Μάρθα Καραγιάννη

Η Μάρθα Καραγιάννη, μια από τις πιο δημοφιλείς σταρ της χρυσής εποχής του παλιού ελληνικού κινηματογράφου πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες της εποχής της δίπλα σε εξίσου σπουδαίους ηθοποιούς, οι οποίες θα μας μείνουν αξέχαστες.

Η κινηματογραφική της καριέρα συνδέθηκε με τα λαμπερά μιούζικαλ και τις κωμωδίες του Γιάννη Δαλιανίδη. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 1961 στην ταινία «Ζητείται ψεύτης».

Σημαντικός σταθμός στην καριέρα της υπήρξε η μουσική ταινία «Οι θαλασσιές οι χάντρες», 1967 όπου εμφανίζεται ως κωμική ηθοποιός, αλλά και η ταινία «Νύχτα Γάμου» το ίδιο έτος.

Η Μάρθα Καραγιάννη τραγούδησε πρώτη φορά στην ταινία «Καπετάνιος για κλάματα», το 1960 (Σαν φυσά το μαϊστράλι) αλλά έκανε μεγάλη επιτυχία τραγουδώντας στην ταινία «Γοργόνες και μάγκες», 1968 (Ο άνδρας που θα παντρευτώ). Αγαπημένη ταινία στο κοινό με τη Μάρθα Καραγιάννη υπήρξε και η ταινία «Κορίτσια για φίλημα» το έτος 1965.

Επίσης τραγούδησε στη βιντεοταινία «Μια τρελή, τρελή ζωντοχήρα» το 1988.

Το μοναδικό μιούζικαλ στο οποίο η Μάρθα Καραγιάννη δεν χόρεψε, ήταν το «Μερικοί το προτιμούν κρύο».

Επίσης, συμμετείχε στην σπουδαία ταινία «Μαριχουάνα Στοπ» το 1971.

Το 1969 έπαιξε ένα δραματικό ρόλο στην ταινία του Νίκου Φώσκολου, «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα» και ένα ρόλο κωμικό στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου, «Η ωραία του κουρέα».

Η συνεργασία της με το Γιάννη Δαλιανίδη και τον Κώστα Βουτσά απογειώθηκε στην ταινία «Το ανθρωπάκι» το 1969.

Τελευταία ταινία εκείνη την περίοδο είναι «Ο Μάγκας με το τρίκυκλο» το 1972, ενώ θα επανέλθει μερικά χρόνια αργότερα, το 1980, με την ταινία πρωταγωνιστών του Γιώργου Λαζαρίδη, «Ο Ποδόγυρος».

Τελευταία έπαιξε στις ταινίες: «Πεθαίνω για σένα» (2009) και «Από έρωτα» (2014).

Η Μάρθα Καραγιάννη παντρεύτηκε το Δημήτρη Στεφανάκο, ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, τον Οκτώβριο του 1960. Απέκτησαν ένα παιδί που πέθανε τρεις ημέρες μετά τη γέννηση του. Το ζευγάρι χώρισε λίγους μήνες αργότερα.

Το 2001 έγραψε την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Ο έρωτας μωρό μου είναι γλέντι» (Εκδόσεις Άγκυρα). Ένα μεγάλο κομμάτι του βιβλίου περιλαμβάνει συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει μέχρι τότε.

Η Μάρθα Καραγιάννη αγαπούσε τα ταξίδια. Έκανε το όνειρο της πραγματικότητα μετά το 1980 ταξιδεύοντας σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ