ΕΛΛΑΔΑ

Ο Β-οίκος της ζωής μας: Ζούμε, αναπτυσσόμαστε και επιχειρούμε με σεβασμό στο «σπίτι» μας

Ο Β-οίκος της ζωής μας: Ζούμε, αναπτυσσόμαστε και επιχειρούμε με σεβασμό στο «σπίτι» μας

Κάθε σύγχρονη επιχείρηση έχει σήμερα αντιληφθεί την ανάγκη στροφής προς την κυκλική οικονομία και το όραμα της αειφορίας.

Το γεγονός αυτό εμπεριέχει σημαντικές πτυχές δράσεων προς κάθε τομέα: Αφορά τόσο στην επιχειρηματική λειτουργία αυτή καθαυτή, όσο και στην αντίληψη πως η επιχείρηση γίνεται ενεργό μέλος της κοινωνίας, τόσο της τοπικής όπου βρίσκεται και αναπτύσσεται, όσο και της ευρύτερης.

Η Βίκος Α.Ε., καθότι μία οικογενειακή επιχείρηση, με πίστη στις αρχές και τις αξίες της παράδοσης του τόπου, έχει ενσωματώσει αυτόν τον τρόπο δράσης, ήδη από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της. Το νερό, άλλωστε, ως κατ’ εξοχήν σύμβολο αειφορίας, καθώς βρίσκεται σε μία διαρκή διαδικασία κυκλικής αναγέννησης, προσφέρεται για τη συμπεριληπτική προσέγγιση της βιωσιμότητας που πρεσβεύει η εταιρεία και η οποία λαμβάνει υπόψιν όχι μόνο την περιβαλλοντική, την κοινωνική αλλά και την πολιτισμική διάσταση. Έτσι, σήμερα έχει να επιδείξει ένα πολύχρονο κοινωνικό έργο προς τους συνανθρώπους μας, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Αυτό το πολυδιάστατο πρόγραμμα πρωτοβουλιών αγκαλιάζει «Ο Β-οίκος της ζωής μας», που αποτυπώνει πως για την εταιρεία, είναι ανάγκη πρωταρχικής σπουδαιότητας η προσφορά, ως πυρήνας ύπαρξης, δημιουργίας και ανάπτυξης.

Ένα «Β-οικοσύστημα» πρωτοβουλιών και δράσεων

Ο «Β-οίκος της ζωής μας» ουσιαστικά έχει χτίσει ένα ολόκληρο «οικοσύστημα» πρωτοβουλιών και δράσεων για το περιβάλλον και την κοινωνία. Η Βίκος Α.Ε. έχει εντάξει την πορεία προς την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή ουδετερότητα στον τρόπο λειτουργίας της, μειώνοντας σημαντικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Έτσι, εφαρμόζει ειδικό σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης, παρέχοντας τους αναγκαίους πόρους για τη συνεχή βελτίωση της απόδοσης του, με στόχο την εξουδετέρωση εκπομπών CO2 και άλλα θέματα, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, πολιτισμικά. Η παραγωγή του φυσικού μεταλλικού νερού Βίκος γίνεται με μηδενικό αποτύπωμα*.

112.jpg
Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε., Περίβλεπτος Ιωάννινα

Την ίδια στιγμή όμως, παρεμβαίνει πολυδιάστατα στο κοινωνικό γίγνεσθαι, με βάση τους άξονες: Άνθρωπος - Ανάπτυξη - Αειφορία. Θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο, καθώς η φιλοσοφική αντίληψη της Βίκος Α.Ε. είναι βαθιά ανθρωποκεντρική και στηρίζει ολιστικά τη βιωσιμότητα, τον εθελοντισμό και τον πολιτισμό, με βαθιά πίστη στη χώρα και τους ανθρώπους της. Η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη, άλλωστε αναδεικνύονται από τις δράσεις αυτές, προωθώντας τελικά ένα νέο μοντέλο, που παράγει υπεραξία στην κοινωνία και το περιβάλλον. Έτσι, με το μήνυμα «Ο Β-οίκος της ζωής μας» αναδεικνύει την άρρηκτη σχέση της με το νερό, τη γη, τον πλανήτη, καθώς γίνεται ένα με το σπίτι όλων μας.

Πολυδιάστατες ενέργειες σε όλους τους τομείς

Υπό αυτή τη φιλοσοφία που διέπει την ύπαρξη και τη λειτουργία της Βίκος Α.Ε. πραγματοποιούνται πολυδιάστατες δράσεις στήριξης σε κάθε τομέα της κοινωνίας, αλλά και της ζωής. Έτσι, πρόσφατα η εταιρεία στήριξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που βρέθηκε σε ανάγκη, με δωρεές και χορηγίες προϊόντων προς νοσοκομεία, δομές Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, τόσο σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Η Βίκος Α.Ε. στηρίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Χατζηκώστα» με πολλαπλές ενέργειες, μεταξύ των οποίων και με τη δωρεά Κινητής Μονάδας Αιμοληψίας, που εξυπηρετεί και τις εθελοντικές αιμοδοσίες. Παράλληλα, προχώρησε στην προμήθεια υγειονομικού εξοπλισμού στο ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας (Ιωαννίνων), αλλά και στη στήριξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, μέσω της διάθεσης εξοπλισμού και προϊόντων, όπως έπραξε και προς τον Εθνικό Σύνδεσμο Νοσηλευτών Ελλάδος Υγείας – Ιωαννίνων και τον Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Ιωαννίνων.

Δωρεές πραγματοποιούνται και για τη στήριξη των Σωμάτων Ασφαλείας και Προστασίας του Πολίτη (με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ατομικό εξοπλισμό προσωπικού και προϊόντα για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών), στηρίζονται φορείς, οργανισμοί και σύλλογοι που δραστηριοποιούνται με την ανάπτυξη των δικτύων αλληλεγγύης και την υλοποίηση πρωτοβουλιών για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ενισχύονται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Δομές Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών τους, οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις κλπ.

aimodosia-vikos-2.jpg
Κινητή Μονάδα Αιμοληψίας

Μία φιλοσοφία προσφοράς στον Άνθρωπο

Οι παραπάνω δωρεές, που συνεχίζονται επί χρόνια από τη Βίκος Α.Ε. συμπληρώνουν τη φιλοσοφία ζωής της εταιρείας, που δεν είναι άλλη από την προσφορά στον Άνθρωπο. Έτσι, πραγματοποιούνται διαρκώς δράσεις όπως οι εθελοντικές αιμοδοσίες, που γίνονται τακτικά και προσφέρουν πραγματικά στον συνάνθρωπο, τη μεγαλύτερη προσφορά που μπορεί να υπάρξει, την ίδια τη ζωή. Με σύνθημα «Όσο φυσικό είναι να πίνεις νερό, τόσο φυσικό είναι να δίνεις αίμα!», από το 2010 έως και σήμερα, η Βίκος Α.Ε. διοργανώνει τακτικές αιμοδοσίες στις εγκαταστάσεις της, σε συνεργασία με το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων, έχοντας προσφέρει συνολικά έκτοτε περισσότερες από 940 φιάλες. Η εταιρεία εξάλλου, έχει προσφέρει μία κινητή μονάδα αιμοληψίας στο νοσοκομείο, καθώς και τρία ειδικά οχήματα, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, για την ασφαλή μεταφορά φιαλών αίματος στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

aimodosia04.jpg
Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε., εταιρική εθελοντική αιμοδοσία, Περίβλεπτος Ιωαννίνων

Στον τομέα του περιβάλλοντος, η Βίκος Α.Ε. έχει να επιδείξει εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις, τόσο στον τόπο που δραστηριοποιείται όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Συνολικά, έχουν φυτευτεί περισσότερα από 5.500 δέντρα μέσα από την προσπάθεια και την προσφορά της εταιρείας. Τα τελευταία 2 χρόνια η εταιρεία έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με τον περιβαλλοντικό οργανισμό we4all φυτεύοντας 3.000 δέντρα σε περιοχές που έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές από καταστροφικές πυρκαγιές προσφέροντας ζωή και οξυγόνο. Επιπλέον, υποστηρίζοντας το έργο της περιβαλλοντικής οργάνωσης Acheron Actions, διοργανώνει και πραγματοποιεί καθαρισμούς στις ακτές της Ηπείρου, από την Πρέβεζα έως την Ηγουμενίτσα και τον ποταμό Αχέροντα που έχει ανάγκη της προσοχής όλων μας.

aherontas5.jpg
Δράση "Crystal Seas", Acheron Actions, παραλία Αμμουδιάς

Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ανάδειξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, αποτελούν δεσμεύσεις της Βίκος Α.Ε., που εργάζεται συστηματικά για αυτές. Από το 2013, άλλωστε, συμμετέχει ως το 1ο Περιφερειακό Εταιρικό μέλος, στο σωματείο «Διάζωμα», που έχει στόχο την αποκατάσταση και την προστασία των αρχαίων θεάτρων. Η εταιρεία επί πολλά χρόνια στηρίζει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων και το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που διοργανώνεται στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και τον Δήμο Ιωαννίνων, ενώ τακτικά και με συνέπεια βρίσκεται δίπλα σε πολιτιστικές δράσεις της ευρύτερης περιοχής.

Αυτό που κάνει τη Βίκος Α.Ε. να ξεχωρίζει είναι η Δύναμη Προσφοράς που αποτελεί τον πυρήνα της φιλοσοφίας της. Έτσι, στην τριαντάχρονη πορεία της, έχει να επιδείξει έργο στήριξης οργανισμών, συλλόγων, φορέων από τον τομέα του Αθλητισμού, της Εκπαίδευσης, αλλά και σε έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς για τη χώρα μας: Αυτόν της υπογεννητικότητας. Σε συνεργασία με τη HOPEgenesis, η Βίκος Α.Ε. «υιοθετεί» τους Δήμους Ζαγορίου και Πωγωνίου, στηρίζοντας τα νέα ζευγάρια που θέλουν να παραμείνουν στον τόπο και να δημιουργήσουν εκεί τις οικογένειές τους.

vikos-dendrof-dyo.jpg
2η Πανελλήνια Εθελοντική Φύτευση, we4all, Γαλάτσι

«Ο Β-οίκος της ζωής μας» ανοίγει τον δρόμο, δείχνει τον τρόπο και μας καλεί όλους μας να ενστερνιστούμε τις αρχές και τις αξίες που ενώνουν την παράδοση με το μέλλον, την αυθεντικότητα με την προσφορά, το παρόν με το βιώσιμο μέλλον. Με τον άνθρωπο στο επίκεντρο, η Βίκος Α.Ε. οραματίζεται και χτίζει ένα αύριο αειφορίας για όλους, ωθώντας μας να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στο σπίτι μας.

*Εκθεση βιώσιμης ανάπτυξης Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε 2019/2020

Δείτε το αφιέρωμα στα 30 χρόνια Βίκος εδώ