ΕΛΛΑΔΑ

Χτίζοντας ένα πράσινο μέλλον για τη νέα γενιά: Περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης

Χτίζοντας ένα πράσινο μέλλον για τη νέα γενιά: Περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης
Δράση "Crystal Seas", Acheron Actions, παραλία Πέρδικα

Ο πλανήτης μας έχει ανάγκη την καθολική στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, όπως έχει πλέον καταστεί σαφές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της υπερθέρμανσης και της κατάρρευσης των πάγων στους πόλους της Γης.

Η επιστημονική κοινότητα κρούει επανειλημμένως τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ είναι γεγονός πως η ανθρωπότητα έχει αντιληφθεί την ανάγκη δράσης, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Στην Ευρώπη, μάλιστα, βρίσκεται ήδη υπό υλοποίηση η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία του 2019 για την μετατροπή της στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050.

Η Βίκος Α.Ε., ως μία εταιρεία που προέρχεται από μία οικογένεια στην ελληνική περιφέρεια, έχει ενσωματώσει πλήρως και μάλιστα από την αρχή της λειτουργίας της, την ανάγκη σεβασμού στο περιβάλλον και τη φύση. Το νερό, άλλωστε, είναι κατεξοχήν σύμβολο αειφορίας, καθώς κυλά και η ορμή του είναι η δύναμη της Βίκος Α.Ε. για τις πολλαπλές δράσεις της. «Ο Β-οίκος της ζωής μας» είναι η φράση που συμπυκνώνει τη φιλοσοφία της σε αυτόν τον τομέα: Δρούμε για να προστατεύσουμε το ίδιο μας το σπίτι, τον πλανήτη μας.

Υπό αυτό το πρίσμα και έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο τη φιλοσοφία της προσφοράς στον άνθρωπο, αυτή που προέρχεται από την οικογενειακή παράδοση, τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας, η Βίκος Α.Ε. αναπτύσσει εθελοντικές δράσεις για το περιβάλλον, τόσο στην Ήπειρο όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Παράλληλα, όπως είναι ευνόητο, έχει ενσωματώσει στη λειτουργία της δράσεις και πρακτικές που μειώνουν το ενεργειακό της αποτύπωμα, κάνοντάς την ακόμα πιο φιλική για το μοναδικής φυσικής σημασίας περιβάλλον στο οποίο έχει την έδρα της, τα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου.

alx_2936.jpg
2η Πανελλήνια Εθελοντική Φύτευση, we4all, Γαλάτσι

Δεντροφυτεύσεις με εθελοντές και παιδιά

Οι δεντροφυτεύσεις αποτελούν για τη Βίκος Α.Ε. πολύ σημαντική υπόθεση, καθώς με συνέπεια υποστηρίζει, αλλά κυρίως, διοργανώνει δράσεις που συμβάλλουν ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος. Το «ιστορικό» της στις δεντροφυτεύσεις άλλωστε πάει πίσω στο 1996, όταν ξεκίνησε τις δράσεις φυτεύοντας δέντρα στον τόπο της, την Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων, στα Ζαγοροχώρια - είναι χαρακτηριστικό ότι, συνολικά εκεί, έχουν φυτευτεί περισσότερα από 5.500 δέντρα.

Τα τελευταία χρόνια, η Βίκος Α.Ε. συνεργάζεται με την περιβαλλοντική οργάνωση we4all, πραγματοποιώντας σημαντικές δράσεις δεντροφυτεύσεων, παράλληλα με τη σχετική περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών, εφήβων και γενικά εθελοντών που συμμετέχουν σε αυτές. Επιπλέον, διοργανώνονται δράσεις σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, μέσω του προγράμματος GREENFUTURE, που ενισχύει και στηρίζει τον θεσμό της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να κατανοήσουν τον ρόλο και τη θέση του ανθρώπου σε σχέση με το περιβάλλον.

Από εκεί και πέρα, αναφέροντας ενδεικτικά τις πιο πρόσφατες δράσεις της Βίκος Α.Ε. με τη we4all, πρέπει να σταθούμε σε αυτή του Απριλίου του 2022, στην πολύπαθη Βόρεια Εύβοια, όπου μετά από ειδική μέριμνα φυτεύτηκαν 1.000 καρποφόρα δέντρα. Μέσα στο 2021 πραγματοποιήθηκαν δύο δεντροφυτεύσεις στην Ανάβυσσο και στο Γαλάτσι, σε κάθε μία από τις οποίες φυτεύτηκαν από 1.000 δέντρα.

DSC06131.jpg
Δενδροφύτευση καρποφόρων δέντρων, we4all, Β. Εύβοια

Καθαρισμοί του Αχέροντα και των ακτών της Ηπείρου

Η Ήπειρος, η πατρίδα της Βίκος Α.Ε., είναι μία πανέμορφη περιοχή με πολύ πλούσια ενδοχώρα και ακτογραμμή με φανταστικές παραλίες. Τα Ζαγοροχώρια, η περιοχή όπου εδράζει η εταιρεία είναι ένας τόπος μοναδικού φυσικού κάλλους, παράδοσης και ιστορίας. Το 2021, η Βίκος Α.Ε. πραγματοποίησε μία σειρά δράσεων καθαρισμού σε όλη την ακτογραμμή της Ηπείρου, αναδεικνύοντας τη σημασία της για την τοπική κοινωνία και όχι μόνο. Μάλιστα, το πρόγραμμα αυτό ονομάστηκε «Crystal Seas» και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Acheron Actions, που δραστηριοποιείται στον τομέα του περιβάλλοντος και του πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Η αρχή έγινε στον ποταμό Αχέροντα, έναν από τους σημαντικότερους ποταμούς της Ηπείρου, με εξέχουσα σημασία για την τοπική κοινωνία. Εκεί, δεκάδες εθελοντές όλων των ηλικιών, χρησιμοποιώντας και πλωτά μέσα «κατέβηκαν» το ποτάμι, καθαρίζοντάς το σε όλη τη διαδρομή ως τη θάλασσα από κάθε είδους απορρίμματα που βρέθηκαν εκεί. Στη συνέχεια, όλη η ομάδα εθελοντών πραγματοποίηση τον καθαρισμό της παραλίας Αμμουδιά, στις εκβολές του Αχέροντα. Κατά το επόμενο διάστημα, οι δράσεις καθαρισμού συνεχίστηκαν σε όλο το μήκος της ακτογραμμής, έως την Πάργα και την Ηγουμενίτσα.

aherontas3.jpg
Δράση "Crystal Seas", Acheron Actions, Αχέροντας ποταμός

Η βιωσιμότητα και η αειφορία βρίσκονται στον πυρήνα λειτουργίας της Βίκος Α.Ε. και οι περιβαλλοντικές δράσεις που πραγματοποιεί έχουν στον πυρήνα τους την εμπέδωση της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας για ένα μέλλον αισιόδοξο και ελπιδοφόρο για όλους.

Δείτε το αφιέρωμα στα 30 χρόνια Βίκος εδώ