ΕΛΛΑΔΑ

Αλληλεγγύη και εθελοντισμός: Πώς η πράξη αιμοδοσίας αλλάζει την κοινωνία

Αλληλεγγύη και εθελοντισμός: Πώς η πράξη αιμοδοσίας αλλάζει την κοινωνία
Κινητή Μονάδα Αιμοληψίας

Η έννοια της προσφοράς κρατά κάθε κοινωνία συνδετικά δεμένη, καλλιεργεί την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της και συμβάλλει στην πρόοδο και την ανάπτυξή της.

Η αειφορία και η βιώσιμη ανάπτυξη στην οποία στρέφεται ολόκληρος ο κόσμος σήμερα, έχουν στον πυρήνα τους την έννοια της προσφοράς στον συνάνθρωπο και στο περιβάλλον και πλέον αυτό τείνει να ενσωματωθεί όλο και περισσότερο στις συνήθειες και στον τρόπο λειτουργίας των κοινωνιών και των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε αυτές. Η βιωσιμότητα, άλλωστε, προϋποθέτει την προστασία του περιβάλλοντος, που είναι μία μορφή προσφοράς για την ίδια τη ζωή.

Η υπέρτατη προσφορά προς τον Άνθρωπο, όμως, δεν είναι παρά η προσφορά σε αίμα. Με σύνθημα «Όσο φυσικό είναι να πίνεις νερό, τόσο φυσικό είναι να δίνεις αίμα!», η εταιρεία Βίκος προωθεί εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία την εθελοντική αιμοδοσία, προσφέροντας ζωή στους συνανθρώπους μας, επιτελώντας παράλληλα το ύψιστο καθήκον της προς την κοινωνία. Με την ορμή του νερού που κυλά αδιάκοπα, η εταιρεία εμπνέει την αδιάκοπη έννοια της προσφοράς, αναδεικνύοντας κάθε αιμοδοσία σε έναν ύμνο στην κοινωνική προσφορά και την αλληλεγγύη και κάθε αιμοδότη σε έναν πραγματικό, ουσιαστικό πρεσβευτή της ζωής.

Η εθελοντική αιμοδοσία, τρόπος ζωής

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το αίμα είναι αγαθό σε ανεπάρκεια, καθώς το σύστημα υγείας δεν μπορεί να το προμηθευτεί διαφορετικά, με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, πέραν της ανιδιοτελούς προσφοράς των μελών μίας κοινωνίας. Είναι ένα αγαθό σημαντικό για την ίδια τη ζωή, το οποίο δημιουργεί μόνο ο ανθρώπινος οργανισμός και το προσφέρει μόνο η ανθρώπινη ευαισθησία. Η αιμοδοσία λοιπόν αναδεικνύεται σε μία πράξη αγάπης, που απαιτεί μόλις 10 λεπτά της ώρας από τον χρόνο μας, τα οποία μάλιστα αρκούν για να σωθεί μία ανθρώπινη ζωή.

-2022.jpg
Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε., εταιρική εθελοντική αιμοδοσία, Περίβλεπτος Ιωαννίνων

Αυτό ακριβώς προάγει η Βίκος Α.Ε. που έχει στο επίκεντρο των δράσεων της την εθελοντική αιμοδοσία και από το 2010 έως σήμερα διοργανώνει τακτικά αιμοδοσίες στις εγκαταστάσεις της, με τη συμμετοχή των εργαζομένων της. Συνολικά, η Βίκος Α.Ε. έχει προσφέρει περισσότερες από 940 φιάλες αίμα, ενώ πλέον έχει αναπτύξει δράσεις υποστηρίζοντας φορείς και οργανισμούς που προωθούν τον σκοπό αυτό.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για περαιτέρω στήριξη της εθελοντικής αιμοδοσίας, η εταιρεία έχει προσφέρει μία κινητή μονάδα αιμοληψίας στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων και τρία ειδικά οχήματα, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, για την ασφαλή μεταφορά φιαλών αίματος στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Επιπλέον, από το 2011, η εταιρεία είναι Χρυσός Χορηγός της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) και στέκεται αρωγός στην Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών μεταφέροντας τη «Φλόγα της Αγάπης» σε κάθε σημείο της χώρας, προκειμένου όλοι να ενημερώνονται και να ευαισθητοποιούνται.

Η προσφορά στον πυρήνα φιλοσοφίας της Βίκος Α.Ε.

Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες της Βίκος Α.Ε. Π. Σεπετάς και Ε. Θεοχάρη, είναι εδώ και χρόνια εθελοντές αιμοδότες καθώς η έννοια της προσφοράς βρίσκεται στον πυρήνα της φιλοσοφίας της οικογένειας και της εταιρείας. Πρωταρχικός στόχος της, άλλωστε, είναι να φέρνει το νερό, αυτό το πολύτιμο αγαθό, στα χέρια κάθε ανθρώπου και την ίδια ώρα, με τις δράσεις της υπηρετεί τα ανθρωπιστικά ιδεώδη, μέσω της προσφοράς στην ίδια τη ζωή. Έτσι, τα επιτυχημένα, ποιοτικά προϊόντα της Βίκος Α.Ε. είναι συνυφασμένα με την προσπάθεια δημιουργίας των κατάλληλων προϋποθέσεων για μία καλύτερη ζωή, με επίκεντρο τον Άνθρωπο.

30-09-37-image-6336b8d008abd.jpg
Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία

Οι εθελοντικές αιμοδοσίες της εταιρείας αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του «οικοσυστήματος» προσφοράς που έχει δημιουργήσει, με το πρόγραμμα «Ο Β-οίκος της ζωής μας», που στεγάζει δράσεις για τον εθελοντισμό, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τη Δύναμη Προσφοράς. Όπως το νερό αποτελεί την πηγή της ίδιας της ζωής και βρίσκεται σε κάθε έκφανσή της, δημιουργώντας μία αέναη αλυσίδα δυναμικής ροής, την ίδια, άρρηκτη σχέση δημιουργεί η Βίκος Α.Ε. για την επιχειρηματική ανάπτυξη με την κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία. Με το πρόγραμμα δράσεων και πρωτοβουλιών «Ο Β-οίκος της ζωής μας» εκφράζει τη φιλοσοφία της, το όραμα της ισορροπημένης συμβίωσης και προσφοράς που βρίσκεται στον πυρήνα της από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της.

Με την εθελοντική αιμοδοσία και τις δράσεις της, η Βίκος Α.Ε. δημιουργεί μία νέα αλυσίδα, μία αλυσίδα δυναμικής αλληλεγγύης. Το σπουδαιότερο αγαθό που μπορεί να προσφέρει ο ένας στον άλλον είναι το αίμα μας, που αναγεννάται στον οργανισμό μας και χαρίζει ζωή σε όποιον βρεθεί σε ανάγκη. Μοιάζει μάλιστα, σαν να είναι η ίδια η φύση που δημιούργησε αυτή τη δυνατότητα στον άνθρωπο, ακριβώς για να μπορεί να «σώζει» τον διπλανό του. Οι άνθρωποι της Βίκος Α.Ε. δίνουν το παράδειγμα, κινητοποιούν την «αλυσίδα» και δημιουργούν ένα τεράστιο «κύμα» εθελοντισμού και πηγαίας προσφοράς: «Όσο φυσικό είναι να πίνεις νερό, τόσο φυσικό είναι να δίνεις αίμα!», κι αυτό πρέπει να γίνει η αγαπημένη συνήθεια όλων μας, ως η ύψιστη πράξη προσφοράς, η ύψιστη έκφραση αλληλεγγύης.

Δείτε το αφιέρωμα στα 30 χρόνια Βίκος εδώ