ΕΛΛΑΔΑ

Επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων σε Λέρο και Πύλο

Επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων σε Λέρο και Πύλο
Τρόφιμα και νερό στους διασωθέντες πρόσφυγες από τα στελέχη του Λιμενικού

Την άμεση κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος έχουν προκαλέσει δύο περιστατικά με πρόσφυγες που επέβαιναν σε πλοιάρια. Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης σε Λέρο και Πύλο.

Συγκεκριμένα, επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών πραγματοποιείται βορειοανατολικά της Λέρου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος.

Το Κέντρο ενημερώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης για εντοπισμό πνευστής λέμβου με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, οι οποίοι εξήλθαν από αυτήν και παρέμειναν στην ακτή (παραλία "Μπλεφούτι). Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 49 μετανάστες, καλά στην υγεία τους, οι οποίοι πρόκειται να μεταφερθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέρου.

Κατά δήλωσή τους, στην λέμβο επέβαιναν 55 άτομα και είχαν ξεκινήσει από την Τουρκία.

Στην εν λόγω περιοχή επιχειρούν προς εντοπισμό αγνοούμενων ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό σκάφος, ένα αεροσκάφος της FRONTEX, καθώς και στελέχη του Λιμενικού από ξηράς.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι άνεμοι βόρειοι 4-5 μποφόρ.

Παράλληλα, ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή (περίπου 65 ναυτικά μίλια) νοτιοδυτικά της Πύλου υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος.

Ειδικότερα, το Κέντρο ενημερώθηκε για την ύπαρξη ξύλινου σκάφους σε δυσχερή θέση, στο οποίο επέβαινε μεγάλος αριθμός μεταναστών.

Το εν λόγω σκάφος εντοπίστηκε από το φορτηγό πλοίο «Νordic Anna» σημαίας Πορτογαλίας, το οποίο περισυνέλεξε 82 άτομα, ενώ τρία ακόμη περισυνελέγησαν από το δεξαμενόπλοιο «Kool Baltic» σημαίας Λιβερίας.

Τα πλοία κατέπλευσαν στο αγκυροβόλιο Καλαμάτας, από όπου οι διασωθέντες μετεπιβιβάζονται σε ιδιωτικά μέσα και μεταφέρονται σε κοντινό λιμάνι.

Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιχειρούν για τον εντοπισμό τυχόν αγνοούμενων ένα παραπλέον πλοίο και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι άνεμοι 4-5 μποφόρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ