ΕΛΛΑΔΑ

MMM: Η απεργία των 843 εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ που ταλαιπώρησε εκατομμύρια Αθηναίους

MMM: Η απεργία των 843 εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ που ταλαιπώρησε εκατομμύρια Αθηναίους
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία μετα από όλη την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η Αθήνα παρέλυσε την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου λόγω της απεργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία μετα από όλη την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», από το σύνολο των 2.330 εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, 843 απέργησαν, 836 εργάστηκαν κανονικά (πρόκειται για διοικητικούς υπαλλήλους που είναι σε γραφεία, σταθμάρχες κ.λπ.) και 46 εργαζόμενοι είχαν δηλωθεί ως προσωπικό ασφαλείας.

Εκτός εργασίας αλλά και εκτός… απεργίας ήταν 605 υπάλληλοι που έλειπαν με προγραμματισμένα ρεπό ή σε άδειες μητρότητας, ασθένειας, καλοκαιρινές κ.λπ. Όπως διευκρινίζουν πηγές στον «Ε.Τ.», οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν πήραν άδεια για να μη χάσουν το μεροκάματο, αλλά την είχαν δηλώσει εδώ και καιρό. Αλώστε, όπως εξηγούν, η απόφαση για την απεργία ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, οπότε ακόμα και να ήθελαν κάποιοι να δηλώσουν άδεια, δεν θα προλάβαιναν.

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη ασκώντας αγωγή το μεσημέρι της Τρίτης 19/9 , η οποία εκδικάστηκε την ημέρα της απεργίας και ανακοινώθηκε Πέμπτη 22/9... δύο ημέρες μετά την προσφυγή.

Η απεργία κρίθηκε παράνομη λόγω μη τήρησης των προϋποθέσεων νόμιμης άσκησής της, που προβλέπει η σχετική νομοθεσία: γνωστοποίηση των αιτημάτων και των λόγων που τα θεμελιώνουν 4 ημέρες πριν από την πραγματοποίηση της απεργίας, διάθεση αναγκαίου προσωπικού για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της επιχείρησης και την πρόληψη καταστροφών και ατυχημάτων (προσωπικό ασφαλείας), διάθεση προσωπικού για την αντιμετώπιση στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου κατά τη διάρκεια της απεργίας (προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας), υποχρέωση υποβολής αίτησης για διεξαγωγή δημόσιου διαλόγου από τη συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει την απεργία.

Επιπλέον η απεργία κρίθηκε καταχρηστική με το σκεπτικό ότι αφενός προκάλεσε σημαντική οικονομική ζημία στην εταιρία και αφετέρου πραγματοποιήθηκε την ημέρα ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου, παρόλο που αυτό τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τις 6 Αυγούστου 2022, οπότε υπήρχε το χρονικό περιθώριο να εκφραστούν οι απόψεις των σωματείων ενώπιον της διοίκησης της εταιρίας. Αντίθετα, επελέγη το έσχατο μέσο της απεργίας, με την αποδοχή των δυσμενών επιπτώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ