ΕΛΛΑΔΑ

Σακελλαροπούλου: Κήρυξε την έναρξη του «ANIMASYROS 2022 Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων»

Σακελλαροπούλου: Κήρυξε την έναρξη του «ANIMASYROS 2022 Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων»
Την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ κήρυξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ΑΠΕ -ΜΠΕ

Με μία εντυπωσιακή τελετή στο εμβληματικό θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης, ξεκίνησε χθες, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, η 15η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την υποστήριξη της ΔΕΗ.

Την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ κήρυξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «με εντυπωσίασε το εύρος της θεματικής, η ποικιλία των μέσων και των τεχνικών και η ευαισθησία των δημιουργών, που δεν αρκούνται σε άρτιες αισθητικά ταινίες, καθώς επιδιώκουν να μεταφέρουν ισχυρά κοινωνικά μηνύματα μέσω μιας ιδιαίτερης γλώσσας, που ενεργοποιεί τη φαντασία και διευρύνει την παραδοσιακή αφήγηση. Να προσεγγίσουν τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου -πολέμους, προσφυγιά, πανδημία, κλιματική αλλαγή, μοναξιά, ανθρώπινες σχέσεις- με ποιητική ματιά, τόλμη, βάθος».

Ο πρόεδρος του Animasyros Βασίλης Κ. Καραμητσάνης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής της εκδήλωσης, ενώ η βραδιά είχε ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Η τελετή έναρξης αναμεταδόθηκε ζωντανά στην πλατεία Μιαούλη.

Στο κατάμεστο θέατρο Απόλλων, ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό, απηύθυναν χαιρετισμό, ο βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης, ο δήμαρχος Ερμούπολης Σύρου Νίκος Λειβαδάρας, ο οποίος απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο του Animasyros Βασίλη Καραμητσάνη, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρης Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης, ενώ το «παρών» στην εκδήλωση, μέσω διαδικτύου, έδωσε και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, διπλωματικών αποστολών, της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου και θεσμικών φορέων.

Η βραδιά άνοιξε με την ενδιαφέρουσα περφόρμανς, «Η Επιστροφή του Πρόσπερου (εκ Αδάνων)» του Φίλιππου Τσιτσόπουλου με θέμα το προσφυγικό. Αμέσως μετά, ο Βασίλης Καραμητσάνης ανέβηκε στη σκηνή και καλωσόρισε το κοινό στην επίσημη έναρξη του φεστιβάλ που φέτος, στην 15η έκδοσή του, έρχεται με ένα πρόγραμμα πλουσιότερο από κάθε άλλη φορά. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η δεύτερη νέα ταινία ανιμέισον παραγωγής του Animasyros που δημιουργήθηκε για τον ΕΟΤ, με στόχο την προβολή της Ελλάδας ως έναν διαρκώς εξελισσόμενο προορισμό με βιώσιμη ανάπτυξη.

Ακολούθησε η πρώτη επίσημη προβολή της τρίτης ταινίας της σειράς «Ενενήντα Δεύτερα» σε συνεργασία με τον Μελωδία 99.2, η οποία αυτή τη φορά είναι αφιερωμένη στον μεγάλο Συριανό ποιητή και στιχουργό Μάνο Ελευθερίου. Στο animated biopic, σε σκηνοθεσία Μαρίας Χρίστου και Ντάνιελ Νικολάου, επιμέλεια σκηνοθεσίας Χαράλαμπου Μαργαρίτη και σενάριο που επιμελήθηκαν ο Μελωδία 99.2 και το Animasyros, ακούγεται το τραγούδι «'Αλλος για Χίο τράβηξε» που κυκλοφόρησε το 1972 με τη φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου, σε μουσική Δήμου Μούτση και στίχους Μάνου Ελευθερίου, το οποίο και διασκεύασε ειδικά για την ταινία αυτή ο Γιώργος Νταλάρας.

Αμέσως μετά, το Animasyros σήκωσε αυλαία με το πολυβραβευμένο «Flee», του Jonas Poher Rasmussen, μια ταινία της StraDa Films η οποία, μεταξύ άλλων, απέσπασε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, επιλέχθηκε στις Κάννες και κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο διεθνές διαγωνιστικό του Sundance. Την ταινία, που αφορά στην αληθινή ιστορία φυγής ενός μικρού Αφγανού από τη χώρα του για το ομηρικό ταξίδι προς την ελευθερία, προλόγισαν ο character designer της ταινίας Mikkel Sommer και η διευθύντρια παραγωγής Δανάη Κατωπόδη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ