ΕΛΛΑΔΑ

Μάχσα Αμινί: Γυναίκες έκοψαν τα μαλλιά τους στο Σύνταγμα διαμαρτυρόμενες για το ιρανικό καθεστώς

Μάχσα Αμινί: Γυναίκες έκοψαν τα μαλλιά τους στο Σύνταγμα διαμαρτυρόμενες για το ιρανικό καθεστώς
Διαδήλωση για τη Μαχσά Αμινί στο κέντρο της Αθήνας CNN Greece

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο Σύνταγμα για τη δολοφονία της 22χρονης Μάχσα Αμινί στο Ιράν, ο θάνατος της οποίας έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων τόσο στη χώρα της Μέσης Ανατολής όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, γυναίκες έκοψαν τα μαλλιά τους και έκαψαν μαντίλες, μια κίνηση διαμαρτυρίας για το καθεστώς του Ιράν αλλά και αλληλεγγύης στις γυναίκες του Ιράν.

Με σύνθημά τους την «Ελευθερία», οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι η πτώση του τυραννικού καθεστώς είναι μονόδρομος για να μην υπάρξει νέα Μάχσα Αμινί

Σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική και δεν δημιουργήθηκαν περαιτέρω προβλήματα.

Η Μάχσα Αμινί βρισκόταν σε ένα οικογενειακό ταξίδι στην Τεχεράνη όταν η αστυνομία ηθών τη συνέλαβε στις 13 Σεπτεμβρίου λόγω «απρεπούς ένδυσης». Μάρτυρες είπαν ότι οι αρχές την χτύπησαν μέσα στο αστυνομικό βαν. Η 22χρονη μεταφέρθηκε σε κέντρο επανεκπαίδευσης και πέθανε σε νοσοκομείο στις 16 Σεπτεμβρίου.

Οι ιρανικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι ο θάνατός της οφείλεται σε καρδιακή προσβολή και «προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας», τις οποίες η οικογένειά της διέψευσε κατηγορηματικά.

Η Αμινί ήταν σε κώμα όταν πέθανε, με τον θάνατό της να πυροδοτεί ένα μαζικό κύμα οργής στην κοινωνία, ανεξαρτήτως φύλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ