ΕΛΛΑΔΑ

Ζωγράφου: Βίντεο - ντοκουμέντο από τη δράση της συμμορίας κακοποιών

Ζωγράφου: Βίντεο - ντοκουμέντο από τη δράση της συμμορίας κακοποιών
Οι Αρχές έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν δεκάδες ληστείες και κλοπές που έκαναν στην γύρω περιοχή με ορμητήριο πάντα την φοιτητική εστία. CNN GREECE

Το «στρατηγείο - ορμητήριο» των εγκληματικών ομάδων μέσα στην φοιτητική εστία του Ζωγράφου ήταν ο χώρος που οι κακοποιοί έπαιρναν τις αποφάσεις για τις ληστείες που θα έκαναν αλλά και εκεί κατέληγαν τα κλοπιμαία, για να τα μοιράσουν.

Στο βίντεο έχει μάλιστα καταγραφεί η ληστεία που είχαν κάνει στα γραφεία εταιρείας στου Ζωγράφου.

Τα μέλη της συμμορίας εισέβαλαν με όπλα και καλυμμένα τα πρόσωπα τους μέσα στα γραφεία και αφού απείλησαν τον υπάλληλο άρπαξαν τα χρήματα του και εξαφανίστηκαν για να βρουν και πάλι καταφύγιο στην φοιτητική εστία στην Πανεπιστημιούπολη.

Οι Αρχές έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν δεκάδες ληστείες και κλοπές που έκαναν στην γύρω περιοχή με ορμητήριο πάντα την φοιτητική εστία.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση, όπου απείλησαν με όπλο μια ένοικο πολυκατοικίας την ώρα που έμπαινε στο διαμέρισμά της και αφού της άρπαξαν την αλυσίδα από το λαιμό μετά εισέβαλαν στο σπίτι και άρπαξαν κοσμήματα και χρήματα.

Οι τρεις εγκληματικές οργανώσεις που δρούσαν στην γύρω περιοχή είχαν φτάσει στο σημείο να αρπάξουν πολυτελέστατο αυτοκίνητο από υπόγειο πάρκινγκ στην περιοχή του Παπάγου και με αυτό να κάνουν δύο ληστείες στη περιοχή του Ζωγράφου.

Ποινικές διώξεις για σωρεία αδικημάτων

Εν τω μεταξύ, ποινική δίωξη για σωρεία κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων ασκήθηκε την Τετάρτη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος 23 από τους συνολικά 32 συλληφθέντες κατά την επιχείρηση της Αστυνομίας στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Μεταξύ άλλων η δίωξη αφορά κατά περίπτωση τα εξής αδικήματα:

  • Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία)
  • Διακεκριμένη περίπτωση κλοπής
  • ληστεία
  • διακίνηση ναρκωτικών ουσιών
  • επικίνδυνη σωματική βλαβη
  • αντίσταση κατά της αρχής
  • απείθεια
  • παράβαση του νόμου περι όπλων (πλημμεληματική και κακουργηματική).

Σε όσους από τους κατηγορούμενους ασκήθηκε δίωξη για κακουργήματα οδηγήθηκαν στον ανακριτή προκειμένου να λάβουν προθεσμία για να απολογηθούν ενώ οι υπόλοιποι που αντιμετωπίζουν πλημμεληματικές κατηγορίες θα οδηγηθούν αύριο στο Αυτόφωρο για να δικαστούν. Μέχρι τότε παραμένουν κρατούμενοι.

Στον ανακριτή οι συλληφθέντες από την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ.

Οι συλληφθέντες από την αστυνομική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην Πανεπιστημιούπολη στην περιοχή του Ζωγράφουοδηγήθηκαν ενώπιον εισαγγελέα και ανακριτή το απόγευμα της Τετάρτης.

Κατά την άφιξή τους στον χώρο των δικαστηρίων, σύμφωνα με αναφορές, υπήρξε αρκετή ένταση. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι κάποιοι από τους 22, αλλά και ορισμένοι συγγενείς και φίλοι τους που ήταν εκεί για να τους συμπαρασταθούν, είχαν προκλητική στάση απέναντι σε εκπροσώπους του Τύπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, οι συλληφθέντες φέρονται να είναι μέλη ομάδων που τα τελευταία χρόνια διέπρατταν ληστείες και διακινούσαν ναρκωτικά σε διάφορες περιοχές της Αττικής, με «έδρα» της δράσης τους τις φοιτητικές εστίες στην Πολυτεχνειούπολη, όπου και, κατά την δικογραφία, διέμεναν κάποιοι από αυτούς.

Στους κατηγορούμενους αποδίδονται τουλάχιστον 29 ληστείες και κλοπές, μεταξύ των οποίων και σε βάρος φοιτητών που διέμεναν στην Πολυτεχνειούπολη, ενώ φαίνεται να είχαν τον πλήρη έλεγχο των εστιών, ώστε να διαφυλάσσουν το ορμητήριο της δράσης τους. Παράλληλα διακινούσαν ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

Η «άσπρη» και τα «σκυλιά»: Οι κωδικές ονομασίες και ο τρόπος δράσης των συμμοριών

«Άσπρη» ή «κυρία», «μαύροι» ή «σκυλιά» και μολ: τις κωδικές αυτές ονομασίες χρησιμοποιούσαν στις αγοραπωλησίες των ναρκωτικών οι συμμορίες που είχαν μετατρέψει σε ορμητήριο τις παλιές φοιτητικές εστίες της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου. «Άσπρη» ή «κυρία» ήταν στη… γλώσσα τους η κοκαΐνη, «μαύρους» ή «σκυλιά» αποκαλούσαν τους αστυνομικούς, ενώ η κάνναβη είχε την ονομασία «μολ».

Οι Αρχές έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης των συμμοριών που διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε καταστήματα και σπίτια και διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, έχοντας ως ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης του Ζωγράφου.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, συνελήφθησαν συνολικά 32 μέλη που ανήκαν σε τρεις συμμορίες, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, ενώ ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή τους στη διάπραξη τουλάχιστον 29 ληστειών και κλοπών, καθώς και σε πλήθος συναλλαγών διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

«Με την δράση αυτή κατορθώσαμε να επιφέρουμε ένα σημαντικό πλήγμα στις εγκληματικές ομάδες με ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης του Ζωγράφου όπου διέπρατταν ληστείες, πραγματοποιούσαν κλοπές και διακινούσαν ναρκωτικά», τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Δημήτρης Δάβαλος.

Οι τρεις εγκληματικές ομάδες, σύμφωνα με την ενημέρωση από την εκπρόσωπο Τύπου της ελληνικής αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, δρούσαν ξεχωριστά.

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν 9 μέλη της πρώτης εγκληματικής ομάδας και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για τις – κατά περίπτωση – παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, σε οικίες, καταστήματα και χώρους αποθήκευσης συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 4 αυτοκίνητα ,
  • 2 πιστόλια,
  • 4 γεμιστήρες,
  • 67 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
  • πτυσσόμενα μεταλλικά γκλοπ και σουγιάδες,
  • πλήρης εξοπλισμός από 2 εξοπλισμένα εργαστήρια για την παραγωγή κάνναβης υδροπονικής προέλευσης,
  • 2.770,28 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
  • 218,77 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα),
  • 42,27 γραμμάρια κοκαΐνης,
  • 7.515 ευρώ και
  • εξοπλισμός για επεξεργασία - παρασκευή κατεργασμένης κάνναβης (πρέσα).

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή της πρώτης εγκληματικής ομάδας σε 80 υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των συλληφθέντων έχει απασχολήσει τις αρχές για υποθέσεις οπαδικής βίας, ληστειών, όπλων και ναρκωτικών.

Για τη δεύτερη εγκληματική ομάδα συνελήφθησαν 24 μέλη της συμμορίας, και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για συμμορία που διαπράττει ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, τετελεσμένες και σε απόπειρα, κατά συρροή, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, καθώς και για επικίνδυνη σωματική βλάβη και για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της συγκεκριμένης συμμορίας δραστηριοποιούνταν παραπάνω από ένα χρόνο και χρησιμοποιούσαν τις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης στην περιοχή του Ζωγράφου Αττικής ως σημείο αφετηρίας για τη διάπραξη ληστειών καθώς και για το σχεδιασμό αυτών, ως χώρο αποθήκευσης κλοπιμαίων, οπλισμού, ναρκωτικών ουσιών, ως χώρο επιμερισμού και διακίνησης των ναρκωτικών, ως χώρο στάθμευσης των οχημάτων που χρησιμοποιούσαν για τις έκνομες ενέργειες. Η Πολυτεχνειούπολη αποτελούσε πέραν από τον χώρο αφετηρίας και το χώρο διαφυγής, καθώς εκεί κατέφευγαν για να αποφύγουν την σύλληψη.

Η συγκεκριμένη συμμορία ακολουθούσε την εξής μεθοδολογία δράσης:

  • Διέπρατταν τις ένοπλες ληστείες έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με μάσκες full face και γάντια, ώστε να αποφευχθεί η ταυτοποίηση τους από τις Αρχές.
  • Διέθεταν οπλισμό όπως πυροβόλα όπλα και μαχαίρια, τα οποία μάλιστα προέβαλαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για επίδειξη ισχύος, ενώ βρίσκονταν σε ετοιμότητα για να τα χρησιμοποιήσουν σε ενδεχόμενη αντιπαράθεση.
  • Χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συσκευές καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών (αχυρανθρώπων).
  • Χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους επικοινωνίες «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συσκευές ( GHOST NUMBERS ) με πληθώρα τηλεφωνικών συνδέσεων, καθώς και διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας και ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.
  • Είχαν αναπτύξει σύστημα ελέγχου για την είσοδο ατόμων εντός του χώρου της Πανεπιστημιούπολης, εγκαθιστώντας στα σημεία εισόδου ένοπλα μέλη της συμμορίας, τα οποία διενεργούσαν άτυπο face control και ελέγχοντας άγνωστα ή ύποπτα σε αυτούς άτομα μη διστάζοντας να προτείνουν τα όπλα τους κατά τον έλεγχο.

Από την προανακριτική έρευνα εξιχνιάστηκαν 27 περιπτώσεων ληστειών και 2 κλοπών που διαπράχθηκαν σε περιοχές πλησίον της Πολυτεχνειούπολης.

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν τόσο στο χώρο των φοιτητικών εστιών όσο και στις οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Καραμπίνα,
  • πιστόλι-αεροβόλο όπλο,
  • πτυσσόμενο γκλοπ και αναδιπλούμενο σουγιά,
  • σιδερογροθιά-μαχαίρι,
  • σιδερογροθιά,
  • 20 φυσίγγια,
  • αλεξίσφαιρο,
  • ζυγαριά ακριβείας,
  • νάιλον συσκευασία περιέχουσα άγνωστη ναρκωτική ουσία,
  • μπαλακλάβα και
  • δύο τρίφτες και γάντια.

Αναφορικά με τη δράση της τρίτης συμμορίας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 18 ατόμων για συμμορία που διαπράττει τετελεσμένες ληστείες κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και για - κατά περίπτωση - παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και υπόθαλψη εγκληματία, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 5 άγνωστοι δράστες τα στοιχεία των οποίων δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν.

Όπως προέκυψε από την έρευνα τα μέλη της συμμορίας διέπρατταν ένοπλες ληστείες και διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες ενώ από τα αρχηγικά μέλη των συμμοριών γινόταν η στρατολόγηση έτερων μελών για την προστασία και υπόθαλψη του αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν τα εντάλματα.

Εξιχνιάστηκαν 3 περιπτώσεις ληστειών και 28 περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών εντός πανεπιστημιακού χώρου, ενώ ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους σε υποθέσεις εμπορίας παράνομου οπλισμού και πυρομαχικών.

Σημειώνεται ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης έγιναν προσπάθειες για τη σύλληψη αρχηγικού μέλους των συμμοριών, το οποίο αντιλαμβανόμενο την επικείμενη σύλληψη του επιτέθηκε με αιχμηρό αντικείμενο σε αστυνομικό, η οποία στην προσπάθειά της να αποφύγει την επίθεση προέβη στη χρήση του υπηρεσιακού της οπλισμού, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει.

Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται προκειμένου να αποκαλυφθεί το πλήρες εύρος της δραστηριότητας της οργάνωσης, ενώ πραγματοποιούνται αναζητήσεις για τον εντοπισμό των μη συλληφθέντων μελών των συμμοριών.

Αγοραπωλησίες όπλων, ληστείες και... face control έκανε η συμμορία

Η δράση των τριών εγκληματικών οργανώσεων, που είχαν μετατρέψει σε «στρατηγείο - ορμητήριο» την παλιά φοιτητική εστία στου Ζωγράφου, φαίνεται να μην σταμάτα στις ληστείες κλοπές και το εμπόριο των ναρκωτικών, καθώς, όπως αποκαλύπτεται από την έρευνα των αστυνομικών, οι κακοποιοί είχαν φτάσει στο σημείο να κάνουν μέσα στην Πανεπιστημιούπολη ακόμα και εμπόριο όπλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε υπόγειο πάρκινγκ της Πανεπιστημιούπολης, ένας από τους συλληφθέντες κακοποιούς της χθεσινής επιχείρησης, είχε συνάντηση με πέντε άγνωστα άτομα, στα οποία πούλησε ένα πολεμικό τυφέκιο καλάσνικοφ.

Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής πώς ξεκίνησε η επαφή και πώς έγιναν οι συνεννοήσεις για την αγοραπωλησία του όπλου, όμως το τελικό ραντεβού μεταξύ πωλητή και αγοραστών πραγματοποιήθηκε στο εν λόγω υπόγειο πάρκινγκ, όπου αντάλλαξαν χέρια χρήματα και οπλισμός.

Εικόνα από την επιχείρηση της αστυνομίας χθες / CNN Greece

Εντυπωσιακό είναι, επίσης, ότι κακοποιοί είχαν δημιουργήσει ακόμα και ομάδες μελών της συμμορίας, που ένοπλοι περιπολούσαν στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης.

Μάλιστα έφτασαν στο σημείο να κάνουν ακόμα και ελέγχους σε όποιο άτομο θεωρούσαν ότι θα μπορούσε να είναι αστυνομικός.

Σε ένα τέτοιο επεισόδιο, δεν δίστασαν να βάλουν το πιστόλι στο κεφάλι μιας γυναίκας που νόμιζαν ότι ήταν αστυνομικός της ασφάλειας για να την απειλήσουν.

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες διέμεναν μόνιμα στα δωμάτια της φοιτητικής εστίας.

Από εκεί έφευγαν για να κάνουν τις ληστείες τους και στη συνέχεια επέστρεφαν.

Πολλές φορές μάλιστα λήστευαν φοιτητές μέσα στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης και με την απειλή ότι θα τους ξυλοκοπήσουν, άρπαζαν κινητά και χρήματα.

Στην έρευνα που έκανε η αστυνομία στο χώρο της φοιτητικής εστίας εντόπισε καραμπίνα, full face μάσκα, αλεξίσφαιρο γιλέκο, καθώς επίσης και ζυγαριές ακριβείας.

Τα καταστήματα που λήστευαν στην περιοχή του Ζωγράφου δεν ήταν τα μόνα που είχαν μπει στο «στόχαστρο».

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκε ένας κακοποιός από τα πυρά αστυνομικού / CNN Greece

Καταγεγραμμένες είναι και ληστείες σε σπίτια κοντά στην Πανεπιστημιούπολη, όπου αφού άρπαζαν ό,τι μπορούσαν από τους ενοίκους, επέστρεφαν με τη λεία τους στην φοιτητική εστία.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των αστυνομικών έχει μπει η δράση της αστυνομικού που έχει συλληφθεί, καθώς φέρεται να ενημέρωνε τους κακοποιούς για τις κινήσεις των αστυνομικών αρχών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση όπου ενώ η αστυνομία είχε κάνει επιχείρηση για την σύλληψη του Αλβανού κακοποιού που αναζητούσαν με τα εντάλματα και κρυβόταν στην Πανεπιστημιούπολη, τελικά η επιχείρηση ματαιώθηκε καθώς η αστυνομικός φέρεται να ενημέρωσε έναν συνεργό του κακοποιού για το που ήταν οι αστυνομικοί και είχαν στήσει ενέδρα για να τον συλλάβουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ