ΕΛΛΑΔΑ

Η ζάχαρη στη διατροφή μας και πώς θα την αποφύγουμε… απολαυστικά!

Η ζάχαρη στη διατροφή μας και πώς θα την αποφύγουμε… απολαυστικά!

Το πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης στη διατροφή μας, ενώ είναι ένα συστατικό που μας αρέσει να καταναλώνουμε, απασχολεί τους περισσότερους από εμάς. 

Πώς μπορούμε, δηλαδή, να απολαύσουμε τις γεύσεις που προτιμούμε, χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία μας από τις βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης ζάχαρης;

Αρχικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι η ίδια η ζάχαρη βλαβερή για τον ανθρώπινο οργανισμό, παρά μόνο όταν καταναλώνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάθε άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει καθημερινά ποσότητα ζάχαρης μικρότερη από το 10% των συνολικών θερμίδων που προσλαμβάνει. Καθώς η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, είναι σημαντικό να προσέχουμε τις πηγές από όπου προσλαμβάνουμε ζάχαρη καθημερινά.

Επιλογές με λιγότερη ή καθόλου ζάχαρη

Είναι σημαντικό ως καταναλωτές να έχουμε τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε προϊόντα που περιέχουν λιγότερη ή και καθόλου ζάχαρη, ώστε να αποφασίζουμε για τη διατροφή μας βρίσκοντας την ιδανικότερη λύση, κάθε φορά. H The Coca-Cola Company, που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής των καταναλωτών, αλλά και στη διαχείριση της παγκόσμιας πρόκλησης της παχυσαρκίας, έχει δεσμευτεί προς ένα πιο υγιεινό διατροφικό περιβάλλον εδώ και πολλά χρόνια, εμπλουτίζοντας τη γκάμα των προϊόντων της και περιορίζοντας τη ζάχαρη στα ήδη υπάρχοντα.

Αυτό σημαίνει πως εργάζεται εντατικά για να μειώσει την περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα αναψυκτικά της και φυσικά, να διευρύνει την επιλογή ροφημάτων με λίγες ή καθόλου (μηδενικές) θερμίδες. Υποστηρίζει σαφώς τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για περιορισμό της πρόσληψης ζάχαρης σε λιγότερο από 10% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας, για ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής και ήδη από το 2010 εφαρμόζει συγκεκριμένες και στοχευμένες αλλαγές στην περιεκτικότητα ζάχαρης: Έχει μειώσει κατά 24% (κατά μέσο όρο, ανά 100mL) τις θερμίδες στα αναψυκτικά της παγκοσμίως, ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει μία ευρεία ποικιλία, με 18 νέα ροφήματα μειωμένης ή μηδενικής ζάχαρης, με ελάχιστες θερμίδες.

Πρακτικά, κάθε καταναλωτής σήμερα μπορεί να βρει το αγαπημένο του αναψυκτικό και σε εκδοχή με χαμηλή ή μηδενική ζάχαρη, αποφασίζοντας ο ίδιος ποιο θα επιλέξει, αναλόγως την περίσταση, τη γενική του κατάσταση ή όποιο άλλο κριτήριο θέτει για τον εαυτό του.

Περαιτέρω πρωτοβουλίες μείωσης της ζάχαρης

Στη χώρα μας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών μάλιστα, έχει αναλάβει εθελοντική δέσμευση για περαιτέρω μείωση κατά 10% της ζάχαρης στα ανθρακούχα και μη ανθρακούχα αναψυκτικά (με περιεχόμενο φρούτου 0-24,9%), στο παγωμένο τσάι και στα προϊόντα έτοιμου καφέ, αθλητικά και ενεργειακά ποτά των εταιρειών-μελών του μέχρι το 2025, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις των καταναλωτών, αλλά και της ίδιας της εποχής. Σε έναν κόσμο όπου όλο και περισσότερο ενδιαφερόμαστε για την υγεία μας, κατανοώντας πως η ισορροπημένη διατροφή είναι μέρος της και η πρόσληψη ζάχαρης την επηρεάζει σημαντικά, είναι δεδομένο πως οι καταναλωτές αναζητούν επιλογές με όσο το δυνατό μικρότερη περιεκτικότητα ζάχαρης, χωρίς όμως να επηρεάζουν τη γεύση και την απόλαυση!

Η πρωτοβουλία αυτή, την οποία η Coca-Cola στην Ελλάδα επίσης αγκαλιάζει και ενστερνίζεται, προστίθεται στις προσπάθειες μείωσης της ζάχαρης στο πλαίσιο της νέας δέσμευσης που ανέλαβε η Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Βιομηχανιών Αναψυκτικών (UNESDA) τον Ιούνιο του 2021 για περαιτέρω μείωση των πρόσθετων σακχάρων στα αναψυκτικά κατά 10% από το 2019-2025 στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Γενικότερα, ο κλάδος των αναψυκτικών στην Ευρώπη έχει πετύχει μείωση κατά 13,3% της ζάχαρης στα ανθρακούχα και μη ανθρακούχα αναψυκτικά του την περίοδο 2000-2015, και μείωση κατά 14,6% την χρονική περίοδο 2015 -2019, αποδεικνύοντας πως η μείωση της ζάχαρης στα τρόφιμα είναι εφικτή όταν υπάρξει οργανωμένος σχεδιασμός.

Η ενημέρωση αποτελεί το κλειδί για μια πιο υγιεινή διατροφή

Σε κάθε περίπτωση, μόνο ένας ενημερωμένος καταναλωτής μπορεί να προχωρήσει στη σωστή επιλογή για τη διατροφή του και την υγεία του. Πέραν από την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, είναι καλό να γνωρίζουμε όλα τα συστατικά των προϊόντων που καταναλώνουμε και για τον λόγο αυτό, η Coca-Cola στην Ελλάδα επιμένει στην επαρκή διατροφική επισήμανση, παρέχοντας ξεκάθαρη και προσβάσιμη πληροφόρηση στις ετικέτες όλων των προϊόντων της. Άλλωστε, η εταιρεία υποστηρίζει ένα εναρμονισμένο και επεξηγηματικό σχήμα διατροφικής επισήμανσης, με χρωματική διαφοροποίηση, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, βοηθώντας τους καταναλωτές να έχουν την πλήρη εικόνα για το προϊόν που επιλέγουν.

Σήμερα, μπορούμε να ελέγξουμε αποτελεσματικότερα την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουμε, εναρμονιζόμενοι με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προς όφελός μας. Με την ευδιάκριτη διατροφική επισήμανση, με τις πολλές επιλογές προϊόντων με μειωμένες ή καθόλου θερμίδες, αλλά και μεγέθους των συσκευασιών, μπορούμε να βρούμε αυτό που χρειαζόμαστε, χωρίς να υποκύπτουμε σε υπερβολές ή να νιώθουμε πως στερούμαστε σε απόλαυση. Η Coca-Cola στην Ελλάδα εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, με ευρεία γκάμα προϊόντων και σεβασμό στον καταναλωτή και την υγεία του.