ΕΛΛΑΔΑ

Κάλυψη 80.000 θέσεων μέσω ΔΥΠΑ: Ποιοι και μέχρι πότε μπορούν να υποβάλουν αίτηση

Κάλυψη 80.000 θέσεων μέσω ΔΥΠΑ: Ποιοι και μέχρι πότε μπορούν να υποβάλουν αίτηση
«Πάνω από 700.000 εργαζόμενοι και άνεργοι θα ωφεληθούν από προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ μέχρι το 2025»

Την επέκταση του προγράμματος της ΔΥΠΑ για την κατάρτιση 80.000 ανέργων ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στο συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική – 2022», ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε επέκταση μετά την εξάντληση των θέσεων που είχαν διατεθεί, λόγω της μεγάλης ζήτησης που παρατηρήθηκε.

«Έχει ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για την κατάρτιση 80.000 ανέργων σε δεξιότητες όπου οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη προσωπικού, όπως το ψηφιακό εμπόριο, τα logistics, το ψηφιακό marketing, αλλά και η ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων και η πράσινη επιχειρηματικότητα. Το πρόγραμμα αυτό είχε τόσο μεγάλη ζήτηση, μάλιστα, που σύντομα θα ανακοινώσουμε την επέκτασή του, καθώς οι θέσεις εξαντλήθηκαν», ανέφερε.

Ταυτόχρονα, ακολουθεί, μέσα στον Οκτώβριο το πρόγραμμα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων για εργαζόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Το πρόγραμμα αυτό θα είναι ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ και θα αφορά 150.000 εργαζόμενους.

«Πάνω από 700.000 εργαζόμενοι και άνεργοι θα ωφεληθούν από προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ μέχρι το 2025», ανέφερε ο υπουργός.

Πώς θα υποβάλετε αίτηση

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης 80.000 ανέργων, με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων που ζητούν οι επιχειρήσεις, άνοιξε στις 27 Ιουλίου και ο προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ εξαντλήθηκε σε λιγότερο από δύο μήνες παρά τις αυξημένες απαιτήσεις που προβλέπονται τόσο για τις παρόχους κατάρτισης όσο και για τους καταρτιζόμενους.

Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής των ανέργων στο έργο γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Αναλυτικά, κάθε ενδιαφερόμενος για να εγγραφεί στο Μητρώο Ωφελούμενων θα πρέπει:

  • Να συμπληρώσει στην ειδική ιστοσελίδα https://www.voucher.gov.gr εισερχόμενος με κωδικούς TAXISnet, τη φόρμα "Αίτηση Συμμετοχής".
  • Να επισυνάψει τα ακόλουθα δικαιολογητικά για την τεκμηρίωση των στοιχείων που δήλωσε στην "Αίτηση Συμμετοχής" του και τα οποία ο ωφελούμενος θα πρέπει να προσκομίσει, μετά την επιλογή του προγράμματος, στον πάροχο κατάρτισης της επιλογής του:
  1. Αντίγραφο Δελτίου Ταυτότητας/Διαβατηρίου σε ισχύ (ταυτοποίηση).
  2. Αντίγραφο απολυτηρίου Υποχρεωτικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή ανώτερου τίτλου σπουδών.
  3. Υπεύθυνη Δήλωση μέσω gov.gr, στην οποία θα δηλώνει ότι:

α. Δεν παρακολουθεί/ και δεν έχει παρακολουθήσει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας,στο πλαίσιο της δράσης 16913 "SUB 2: Οριζόντια Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων για στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες"

β. Δεν έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο κατά τα τελευταία δύο (2) έτη πριν από τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης

- Κάθε πρόσθετο δικαιολογητικό που τυχόν απαιτεί το πρόγραμμα που έχει επιλέξει ο ωφελούμενος (π.χ. πτυχίο γνώσης αγγλικής γλώσσας κλπ).

Όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά, αναρτώνται στην ειδική ιστοσελίδα https://www.voucher.gov.gr από τον ωφελούμενο.

-Να "διαφυλάξει” την αίτησή του σε ηλεκτρονικό μέσο, όπως επίσης και το αποδεικτικό της υποβολής της αίτησής του που αναγράφει τον "Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής" (ΚΑΥΑΣ) καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της. Ο κωδικός ΚΑΥΑΣ είναι αυστηρά προσωπικός και μοναδικός για κάθε αίτηση συμμετοχής, αποτελεί το αποδεικτικό της υποβολής της και χρησιμοποιείται αντί για το ονοματεπώνυμο του αιτούντος σε όλα τα έγγραφα (Μητρώα, πίνακες, επιταγή κατάρτισης, κ.ά.)

Να σημειώσουμε πως δικαίωμα υποβολής Αίτησης Συμμετοχής για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων Ανέργων για κατάρτιση μέσω των Κ.Ε.Δι.Βι.Μ των Α.Ε.Ι. έχουν άνεργοι οι οποίοι πληρούν τουλάχιστον τις εξής προϋποθέσεις:

  • Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της Δ.ΥΠ.Α. ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.
  • Έχουν ηλικία άνω των 18 ετών
  • Είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης μπορεί να απαιτεί επιπλέον προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ωφελούμενων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ