ΕΛΛΑΔΑ

Δάφνη Φουντουκάκου για το IST College στο CNN Greece: Σπουδές με τον φοιτητή στο επίκεντρο

Δάφνη Φουντουκάκου για το IST College στο CNN Greece: Σπουδές με τον φοιτητή στο επίκεντρο

Για τις σπουδές στο IST College μίλησε στο CNN Greece η Managing Director του ιδρύματος, κυρία Δάφνη Φουντουκάκου. Επισημαίνοντας πως στόχος του κολεγίου είναι η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, πάντα με τον φοιτητή στο επίκεντρο, η ίδια τονίζει ότι στο IST College κάθε σπουδαστής έχει τα κίνητρα και την καλλιέργεια των δεξιοτήτων του που χρειάζεται ώστε να προχωρήσει στην επαγγελματική του σταδιοδρομία με επάρκεια και επιτυχία. 

Παράλληλα, στόχος του IST College είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, που επιτυγχάνεται με την εφαρμογή του Επιχειρησιακού μοντέλου σπουδών.

«Για εμάς, ο κάθε φοιτητής/ τρία μας είναι σημαντικός/η και η επιθυμία μας είναι οι φοιτητές μας να αναπτύξουν το πλήρες δυναμικό τους και να εξελιχθούν στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους», επισημαίνει μεταξύ άλλων η κυρία Φουντουκάκου, εξηγώντας πως κάθε σπουδαστής έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά μαθήματα, διατμηματικές και αλληλένδετες ενότητες, σεμινάρια και ειδικές εκδηλώσεις που ολοκληρώνουν την εκπαιδευτική του εμπειρία.

«Με αυτόν το τρόπο προάγουμε την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία, και ανεξάρτητα από την ειδικότητα αλλά και το επίπεδο που σπουδάζουν οι φοιτητές, μαθαίνουν να σκέφτονται και να λειτουργούν επιχειρηματικά», προσθέτει η ίδια. Παράλληλα, στη συνέντευξή της, η κυρία Φουντουκάκου αναλύει πώς το κολέγιο λειτουργεί υποστηρικτικά σε όλα τα επίπεδα, πάντα με έμφαση στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στην προσωπική ανέλιξη των φοιτητών, με αποτελέσματα τόσο στην επαγγελματική του πορεία, όσο και στην προσωπική.

Δάφνη Φουντουκάκου, Managing Director στο IST College

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της κ. Δάφνης Φουντουκάκου, Managing Director του IST College στο CNN Greece:

- Κυρία Φουντουκάκου, θα θέλαμε να μας παρουσιάσετε εν συντομία, τους άξονες στρατηγικής ανάπτυξης του IST College, όπως αυτοί παρουσιάζονται τόσο μέσα από τα προγράμματα σπουδών, όσο και τη γενική φιλοσοφία και τη διάθεση του Ιδρύματος.

Στο IST College, προωθούμε την επιχειρηματικότητα, ενθαρρύνουμε την καινοτομία, προσφέρουμε κίνητρα και καλλιεργούμε τις δεξιότητες των νέων, στοχεύοντας στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, εφαρμόζοντας το Επιχειρησιακό μοντέλο σπουδών. Για εμάς, ο κάθε φοιτητής/ τρία μας είναι σημαντικός/η και η επιθυμία μας είναι οι φοιτητές μας να αναπτύξουν το πλήρες δυναμικό τους και να εξελιχθούν στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους! Η ανθρωπότητα περνάει μια τεράστια διαδικασία αλλαγής σε ό,τι αφορά στην οικονομία, το περιβάλλον, τις ανθρώπινες σχέσεις, τους τρεις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης και είναι επιτακτικό να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και νοοτροπία για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής όλων μας. Θεωρούμε λοιπόν αναγκαίο να προετοιμάζουμε και να εξοικειώνουμε τους φοιτητές μας με όλες αυτές τις έννοιες, εντάσσοντας μαθήματα όπως της επιχειρηματικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης σε όλα τα προγράμματά μας, από το MBA και το Fashion Management έως το Σεμινάριο Γονέων αλλά και οργανώνοντας παράλληλες εξωακαδημαϊκές δράσεις που αφορούν στην καθημερινή μας ζωή και στην ευρύτερη κοινωνία όπως: Ανακύκλωση, εθελοντισμός, συμμετοχή σε συζητήσεις για διάφορα θέματα. Εδώ, θα αναφέρω σαν ενδεικτικό παράδειγμα το webinar που οργανώσαμε πέρυσι, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, με αφορμή το σποτ της Lacta για τις γυναικοκτονίες, για τον σεβασμό στις σχέσεις, στον εαυτό μας και τους άλλους.

- Εξετάζοντας ξεχωριστά κάθε έναν από τους άξονες αυτούς, πώς η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία μπορούν να «διδαχθούν» στους νέους σήμερα;

Τα προγράμματα του IST απευθύνονται στους αποφοίτους Λυκείου ή στους μεταπτυχιακούς φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν Διοίκηση Επιχειρήσεων αλλά και να επικεντρωθούν στην επιχειρηματικότητα και στην καινοτομία και να πάνε ένα βήμα πιο μπροστά, συνδυάζοντας για παράδειγμα τις σύγχρονες τεχνολογίες, δηλαδή την Πληροφορική με τη Διοίκηση Επιχειρήσεων ή και τα Οικονομικά ή την Ψυχολογία με την Οργάνωση Επιχειρήσεων και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι πλέον όλα λειτουργούν διατμηματικά αλλά και αλληλένδετα.

Με αυτόν το τρόπο προάγουμε την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία, και ανεξάρτητα από την ειδικότητα αλλά και το επίπεδο που σπουδάζουν οι φοιτητές, μαθαίνουν να σκέφτονται και να λειτουργούν επιχειρηματικά!

Ο στόχος μας αυτός, όμως, επιτυγχάνεται όχι μόνο διότι τα προγράμματα σπουδών που επιλέγουμε να προσφέρουμε είναι άμεσα συμβατά με την αγορά εργασίας, αλλά και διότι τα προγράμματα αυτά, τα εμπλουτίζουμε με μία πληθώρα παράλληλων δραστηριοτήτων και ενεργειών που έχουν για επίκεντρο και είναι σχεδιασμένες ειδικά για τους φοιτητές μας. Τέτοιες δραστηριότητες είναι η Ημέρα Καριέρας, Διαλέξεις, Παρουσιάσεις, Εκπαιδευτικές Επισκέψεις, ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας Crazy Business Ideas, κλπ. Ταυτόχρονα, το IST College επενδύει σημαντικά και στην εξοικείωση των φοιτητών του με την αγορά εργασίας. Θα αναφέρω για παράδειγμα το μεγαλύτερο Επιμελητήριο της χώρας μας αλλά και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, με το οποίο το IST College έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα, αλλά και τη βελτίωση του κλίματος της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνεργασίας αυτής είναι η προώθησης της καινοτομίας και διάδοσης του επιχειρηματικού πνεύματος, μέσω του διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας “Crazy Business Ideas”, ο οποίος αποτελεί μία πρωτοβουλία του IST College που ξεκίνησε το 2011 και στην οποία συμμετείχε ενεργά με την υποστήριξή του το Ε.Β.Ε.Α.

- Ποια είναι η θέση σας αναφορικά με την απασχόληση; Πώς το IST College εξυπηρετεί την ανάγκη που εκφράζουν οι φοιτητές για σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας;

Για κάθε υποψήφιο φοιτητή και την οικογένειά του τα κριτήρια για την επιλογή ενός προγράμματος σπουδών διαφέρουν. Ωστόσο, η ουσία παραμένει πάντα η ίδια. Η εκπαίδευση πρέπει να προσφέρει προοπτικές επαγγελματικής απασχόλησης και οικονομικής ανεξαρτησίας.

Στο IST College όλα τα ακαδημαϊκά προγράμματα σχεδιάζονται, υλοποιούνται και υποστηρίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αντανακλούν άμεσα και με σαφήνεια τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων, προωθώντας την ανάπτυξη απαραίτητων δεξιοτήτων έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές, συνεχώς μεταβαλλόμενες, συνθήκες εργασίας.

Η προετοιμασία για ένταξη στην αγορά εργασίας γίνεται μεθοδικά και σταδιακά, μέσα από ένα σύνολο ενεργειών, οι οποίες στόχο έχουν τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την ανάπτυξη των απαιτούμενων δεξιοτήτων που εξασφαλίζουν την επαγγελματική αποκατάσταση και την ανταγωνιστικότητα στην αγορά εργασίας.

Το σύνολο των ενεργειών και των δραστηριοτήτων που όπως προανέφερα σχεδιάζονται, με επίκεντρο τους φοιτητές μας, έχουν στόχο την άρτια προετοιμασία τους για μία πετυχημένη σταδιοδρομία. Έτσι, είμαστε πολύ περήφανοι για αποφοίτους μας με εκπληκτική επαγγελματική πορεία που κατέχουν ηγετικές θέσεις CFOs, Γενικών Διευθυντών κλπ., τόσο σε ελληνικές όσο και σε πολυεθνικές εταιρίες ή αποφοίτων μας που έχουν κάνει τις δικές τους εταιρείες και τα δικά τους start ups όπως π.χ. το taxi beat, τη simple apps και άλλες πολλές.

- Όσον αφορά στον τομέα αυτόν, το IST College επενδύει και στην ψυχική στήριξη των φοιτητών του στη μετέπειτα πορεία τους; Με βάση ποιο σκεπτικό προχωρήσατε σε αυτή τη δράση;

Στο IST επιδιώκουμε οι φοιτητές μας, πέραν της απόκτησης του απαραίτητου ακαδημαϊκού προσόντος, δηλαδή του πτυχίου, με σωστή καθοδήγηση και ενθάρρυνση από την πλευρά μας να εφοδιαστούν και με όλες τις γνώσεις και τις δεξιότητες, που επιβάλλεται πλέον να διαθέτουν ως απόφοιτοι, ώστε, να διαμορφώσουν μια νοοτροπία επιτυχίας καθώς και την ικανότητα να σχεδιάσουν το μέλλον τους συνειδητά, με ενθουσιασμό, αυτοπεποίθηση και θάρρος και να ξεχωρίσουν στην αγορά εργασίας. Θέλουμε να αντιληφθούν ότι ο καθένας τους είναι μοναδικός, διότι τότε θα μπορέσουν να πετύχουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Σε έρευνα που κάναμε πέρυσι, μεταξύ των φοιτητών μας, αναδείχθηκε ως το καλύτερό τους μάθημα τους, το Personal Growth & Employability. Γιατί; Γιατί μέσα από αυτό το μάθημα, όπως δήλωσαν, ανακάλυψαν “έναν εαυτό που δεν ήξεραν ότι υπάρχει. Που έχει όνειρα, δημιουργικότητα, έμπνευση, θετική διάθεση και θέληση να πετύχει, μέσα από στόχους και προοπτικές”.

Με την παραπάνω λογική οδηγηθήκαμε στο να σχεδιάσουμε και να προσφέρουμε το σεμινάριο ΜΒΑ για Γονείς (Μάθε - Βίωσε - Αποφάσισε να αναπτυχθείς) που δίνει βασικές γνώσεις και δεξιότητες οι οποίες θα υποστηρίξουν καθοριστικά τον γονεϊκό ρόλο, σε θέματα όπως είναι η διαχείριση του χρόνου και του άγχους, η διαχείριση της επικοινωνίας και των συναισθημάτων μας, της επιρροής μας στα παιδιά, της σχέσης μας αλλά και των παιδιών μας με την τροφή και την άσκηση και η διαχείριση των οικονομικών μας πόρων που άμεσα αντανακλούν στη νοοτροπία που θα υιοθετήσουν μηχανικά τα παιδιά μας.

Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο σεμινάριο ταιριάζει με το IST παρόλο που είναι ένα κολλέγιο επιχειρησιακών επιστημών και τεχνολογίας γιατί στο IST επίκεντρο μας είναι ο φοιτητής. Ο σημερινός φοιτητής μας όμως καλείται να υπηρετήσει και άλλους ρόλους καθώς θα είναι και ο/η μελλοντικός/η απόφοιτος/η, ο/η εργαζόμενος/η, ο/η σύζυγος και πιθανώς γονέας. Θεωρούσαμε λοιπόν και θεωρούμε, πάντα, χρέος αλλά και επιτυχία μας, να συμβάλουμε ώστε οι φοιτητές μας εκτός από επιστήμονες να εξελιχθούν και ως προσωπικότητες στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, ενθαρρύνοντάς αλλά κυρίως υποστηρίζοντάς τους, πρακτικά, να ανακαλύψουν το πλήρες δυναμικό τους.

- Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι σήμερα το ζητούμενο για την παγκόσμια κοινωνία. Κάθε μονάδα, είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε πιο ευρύ, του εκπαιδευτικού ιδρύματος, για παράδειγμα, οφείλει να δρα προς την κατεύθυνση αυτή. Πώς έχετε εφαρμόσει αυτή τη γενική αρχή στην πράξη, στο IST College;

Το IST College αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στην οικονομία, αλλά και τη σημασία της ανώτατης εκπαίδευσης στην προσπάθεια οικοδόμησης βιώσιμων κοινωνιών, έχει επιλέξει να είναι σε εγρήγορση και να τηρήσει στάση ευθύνης απέναντι στους φοιτητές και στην κοινωνία ευρύτερα. Έτσι, υλοποιεί σειρά δράσεων με στόχο να συμβάλλει στην προαγωγή της κοινωνικής ένταξης, της ισότητας, της δημοκρατίας και της οικονομικής ανάπτυξης καθώς επίσης και στην κατάρτιση των φοιτητών του, σε όλο το φάσμα των γνώσεων και των δεξιοτήτων που απαιτεί το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι:

  • To ΙST συμμετέχει, ως μέλος, στο Δίκτυο Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών: www.unsdsn.gr
  • Προσφέρει Εξειδικευμένα σεμινάρια και εκδηλώσεις σχετικά με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
  • Εισάγει στοιχεία βιώσιμης ανάπτυξης στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα των προγραμμάτων σπουδών του
  • Μεριμνά για τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος σε όλο τον κύκλο των διαδικασιών του
  • Υλοποιεί δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

- Πώς στηρίζει το IST τον φοιτητή και δη τον εργαζόμενο ή ήδη επιχειρηματία φοιτητή;

Τόσο η πολύχρονη συνεργασία μας με πανεπιστήμια του εξωτερικού όσο και η εμπειρία της πανδημία μας βοήθησε να εξασκηθούμε στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Έτσι, με το πρώτο lockdown λειτουργήσαμε και προσφέραμε στους φοιτητές μας αμέσως και με επιτυχία τα προγράμματά μας διαδικτυακά, μέσω της δικής μας δυναμικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας, με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση αλλά και με παροχή της βιντεοσκόπησης του μαθήματος (on demand) για όσους δεν είχαν σύνδεση ή/και έπρεπε να παρακολουθήσουν με τους δικούς τους ρυθμούς και χρόνους το μάθημα. Οι καθηγητές είχαν διαρκή επικοινωνία και πρόσφεραν άμεση υποστήριξη στους φοιτητές κάτι που συνέβαλε καθοριστικά σε μια εξαιρετική μαθησιακή εμπειρία για όλους. Βέβαια εδώ να πούμε ότι παρακολουθώντας τις διεθνείς εκπαιδευτικές τάσεις βλέπουμε ότι η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση ήρθε για να μείνει και για τον λόγο αυτόν συνεχίζουμε να την αξιοποιούμε ως δυνατότητα και να προσφέρουμε τα εργαλεία της σύγχρονης και της ασύγχρονης on demand παρακολούθησης, σε συνδυασμό με την φυσική παρουσία.

Παράλληλα, το IST College έχει αναπτύξει ένα πολύ δραστήριο Τμήμα Δια Βίου Μάθησης ώστε να καλύψει την ανάγκη της συνεχούς εκπαίδευσης και επικαιροποίησης της γνώσης των στελεχών. Η στρατηγική μας είναι να μάς επιλέγουν οι φοιτητές μας για το Bachelor τους αλλά να παραμένουμε κοντά τους έως την συνταξιοδότηση, με σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων και ανανέωσης των γνώσεων τους, προγράμματα για την παραγωγή! Το Executive Diploma in Digital Marketing, με πιστοποίηση από το DMI, είναι το κορυφαίο της αγοράς, όπως και το Beyond Exports, το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στις εξαγωγές και τα Logistics ή το Cybersecurity. Στους φοιτητές μας παρέχουμε πολλά σεμινάρια και επιπλέον πρακτικές εκπαιδεύσεις που τους εξοικειώνουν με τους όρους της αγοράς εργασίας χωρίς να επιβαρύνονται τα δίδακτρά τους ενώ και οι απόφοιτοί μας απολαμβάνουν πρόσθετων εκπαιδευτικών προνομίων με τη δυνατότητα χρήσης της IST loyalty card που τους δίνει πολλές και σημαντικές παροχές.

Άλλωστε, η συνεχής εκπαίδευση των στελεχών με εμπειρία στην αγορά εργασίας είναι απαραίτητη για τα στελέχη και θα έλεγα ζωτικής σημασίας για τον εκσυγχρονισμό των ίδιων των επιχειρήσεων. Είναι το 70% του προσωπικού που χρειάζεται να παραμένει συνέχεια σε ένα υψηλό επίπεδο. Κάποτε, ένας καθηγητής ρώτησε τον CEO μίας εταιρείας: «Τι θα γίνει αν εκπαιδεύσεις ένα στέλεχος και στη συνέχεια εκείνο φύγει;», για να λάβει την αποστομωτική απάντηση από τον CEO: «Θα έπρεπε , νομίζω, να αναρωτηθούμε τι θα γίνει, αν δεν τον εκπαιδεύσεις και μείνει»!

- Ποιος είναι ο κύριος στόχος του IST, αναφορικά με όσα αποκτούν οι φοιτητές του ιδρύματος;

Στο IST College έχουμε έναν διεθνή προσανατολισμό και δικτύωση με προγράμματα ανταλλαγών και συνεργασία με πρωτοπόρα Ευρωπαϊκά και διεθνή πανεπιστήμια. Αξιοποιούμε δε στο έπακρο τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας, η οποία μας έχει τοποθετήσει στο καίριο σταυροδρόμι που ενώνει την Δύση με την Ανατολή, τα Βαλκάνια με την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνήθειες, τις αντιδράσεις, τον τρόπο σκέψης, τη νοοτροπία, τα business ethics και την εκπαιδευτική εμπειρία που μπορούμε να προσφέρουμε. Οι ξένοι φοιτητές πχ από το συνεργαζόμενο με εμάς Πανεπιστήμιο της Lyon έχουν σαν επιλογή το IST και την Αθήνα για πρόγραμμα study abroad, προορισμός που συνεχώς κερδίζει έδαφος έναντι του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης ή της Καζαμπλάνκα. Φανταστείτε ότι ακόμα και μέσα στην πρώτη χρονιά του κορονοϊού κι ενώ εμείς ήμασταν σε lock down και δεν είχαμε πρόσβαση στις εγκαταστάσεις μας, είχαμε εδώ στην Αθήνα 75 ξένους φοιτητές, που παρακολουθούσαν τα μαθήματά τους στο IST College διαδικτυακά και λειτούργησαν καταπληκτικά ως «ψηφιακοί νομάδες». Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, δημιουργεί ένα πολύ-πολιτισμικό περιβάλλον, μία διάδραση και κουλτούρα μίας δραστήριας και πολυσχιδούς κοινότητας που απαρτίζεται από διακεκριμένους καθηγητές, καταξιωμένους επαγγελματίες και επιχειρηματίες με όραμα, φιλόδοξους start-uppers και ενθουσιώδεις Έλληνες και ξένους φοιτητές και αποφοίτους με περισσότερα από 5.000 μέλη.