ΕΛΛΑΔΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Στα 82 τα κρούσματα στη χώρα μας

Ευλογιά των πιθήκων: Στα 82 τα κρούσματα στη χώρα μας
Κατά δύο αυξήθηκαν από την προηγούμενη εβδομάδα, τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων που εντοπίστηκαν στην χώρα μας AP Photo / Jean-Francois Badias

Σε 82 ανέρχονται τα κρούσματα από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης.

Τα κρούσματα είναι όλοι άνδρες, με διάμεση ηλικία: 37 έτη (19-61), εκ των οποίων 23 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (28%). Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 80 κρούσματα.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2022 καταγράφηκαν 24.833 κρούσματα της νόσου σε 44 διαφορετικές χώρες (πηγή: https://monkeypoxreport.ecdc.europa.eu/).

Γράφημα 1: Αριθμός εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων ανά εβδομάδα έναρξης συμπτωμάτων (εβδομάδα, ISO), Ελλάδα, δεδομένα έως και 06/10/2022ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ