ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ στη Χίο

Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ στη Χίο
EUROKINISSI

Για έβδομη ημέρα συνεχίζουν την απεργία πείνας που πραγματοποιούν 50 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ οι οποίοι ζουν στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό στη Σούδα της Χίου, ενώ σε δύο από αυτούς έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, οι πρόσφυγες, οι οποίοι ξεκίνησαν την απεργία πείνας την περασμένη Τρίτη, ζητούν ενημέρωση για την τύχη τους μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, εφαρμογή των κανόνων διεθνούς προστασίας και του προγράμματος μετεγκατάστασης στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Παράλληλα, ζητούν την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, με ψήφισμά του, δηλώνει πως “κατανοεί απόλυτα τους λόγους που ώθησαν δεκάδες από τους πρόσφυγες, που φιλοξενούνται στο νησί, στο έσχατο μέσο της απεργίας πείνας για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους”.

“Παρά τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, αυτοί οι άνθρωποι έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους. Οι διαδικασίες ασύλου κινούνται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, δεν τους παρέχεται καμιά νομική ενημέρωση, δεν έχουν καμιά πληροφόρηση για την τύχη τους”, επισημαίνεται στο ψήφισμα.

“Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από τις χώρες της Ευρώπης να επισπεύσουν το ταχύτερο δυνατό τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων των προσφύγων σε όλα τα νησιά. Ζητάμε ακόμα να αντιμετωπίσουν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και σύμφωνα με την ουσία της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τα αιτήματα των ανθρώπων που δραπετεύουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια”, καταλήγει το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ